DünyaEkonomiManşet

‘Devlet’ dediğin işte böyle olur!

KKTC’de hükümet her gün halkın cebine biraz daha fazla saldırırken, Almanya “sıkıntılı” vatandaşlarına para dağıtıyor

Almanya, salgın ve savaş nedeniyle halkın azalan ekonomik gücüne katkı için “15 milyar Euro’luk destek paketi” açtı.

ALMANYA 15 MİLYAR EURO DAĞITACAK

Covid-19 salgınının etkileri tam olarak ortadan kalkmadan Rusya’nın Ukrayna’ya saldırmasıyla çıkan savaş, Avrupalıları ekonomik olarak zorlamaya başladı. Özellikle akaryakıt ve gıda fiyatları yükseldi. Bu gerçekten hareket eden Avrupa Birliği’nin en büyük ülkesi olan Almanya halkın azalan ekonomik gücüne katkı sağlamak için “15 milyar Euro’luk destek paketi” açtığını duyurdu. Sosyal Demokratlar (SPD), Yeşiller ve Liberaller’den oluşan hükümet, halkı ve ekonomiyi “kısa vadede ve sınırlı bir süre için korumak” amacıyla hazırlanan paketi onayladı. Federal Maliye Bakanı Christian Lindner, pakette hemen her kesime destek olacağını belirtti.

HERKESE “EŞİT” VERİLECEK

Yapılan açıklamalara göre, hazırlanan paketten sadece “partili Hans ve Helga” değil, her vatandaş “eşit” olarak yararlanacak. İşte, Almanya’da yaşayanlar şu yardımlardan yararlanacak;

– Her vergi mükellefine bir kereye mahsus 300 Euro’luk ödeme. Maaşlı çalışanların bu parası maaş bordrosunda görülecek.

– Çocuk parası alan ailelere, her çocuk başına ve bir defalığına 100 Euro ek destek.

– Ekonomik olarak zorda olup da sosyal yardım alanlara, bir defalığına 200 Euro’luk yardım.

– Herkese akaryakıt yardımı. Dizel yakıtta 14 Cent, benzinde 30 Cent’lik indirim. İndirim süresi 3 ay.

– Şehir içi ya da bölge ulaşımında tren, otobüs gibi toplu taşıma araçlarında, aylık bilet fiyatı sadece 9 Euro olacak. Böylece, Almanya tarihinde görülmemiş derecede ucuz bir toplu taşıma hizmeti verilecek.

ÖYLE HOP HALKIN CEBİNE YOK

Küresel boyutta ekonomik sıkıntılar yaratan koronavirüs salgınında birçok ülke halkının yanında durmaya devam ederek sıkıntıları aşmalarına yardımcı olurken, KKTC’de karşımıza sadece astronomik oranlı zamlar çıktı. Türk Lirası’nın son 2-3 yılda %200’ü bulan oranda değer kaybına rağmen maaş ve ücretlerin aynı oranda artmaması nedeniyle alım gücü eriyen halk, UBP-DP-YDP hükümetinin zam bombardımanı altında iyice fakirleşmeye doğru yuvarlanıyor. Hükümetin tek açıklaması ise “Maliyenin kasası boş”. En zengin devletler bile önce giderlerini azaltma politikası izlerken, bizde akla önce “partizan istihdamlar” sonra da artan devlet giderleri için “halkın cebine hücum” geliyor.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu