KıbrısManşetSağlıkSürmanşet

Devlet Laboratuvarı yanalı 4 yıl oldu!

Devlet Laboratuvarı binasında 4 yıl önce yaşanan şüpheli yangın olayının izleri halen silinmedi. 4 yıl önce çıkan yangının ardından kullanılamaz hale gelen Devlet Laboratuvarı binası atıl durumda kaldı.

Devlet Laboratuvarı binasında 4 yıl önce yaşanan şüpheli yangın olayının izleri halen silinmedi. 4 yıl önce 21 Aralık 2016 tarihinde çıkan yangının ardından kullanılamaz hale gelen Devlet Laboratuvarı binası atıl durumda kaldı. Söz konusu tarihten beridir kanda ve idrarda uyuşturucu tahlillerinin yapılamıyor olması da, ülkemizde uyuşturucuyla mücadeleye vurulan çok ağır bir darbe olarak da kanayan yaramız olmaya devam ediyor.

Devlet Laboratuvarı binasında 4 yıl önce yaşanan şüpheli yangın olayının izleri halen silinmedi. 4 yıl önce çıkan yangının ardından kullanılamaz hale gelen Devlet Laboratuvarı binası atıl durumda kaldı. Devlet Laboratuvarı’nda çıkan yangın sonrası 4 yıldır herhangi bir adım atılmamış olması, akıllara, çıkan bir yangın sonucu küle dönüşen ve 21 yıldır sahnesiz kalan Devlet Tiyatroları’nı getirdi. Devlet Tiyatroları Binası için 21 yıl sonra adım atılması büyük sevinç yaratırken, Devlet Laboratuvarı da Devlet Tiyatroları’yla aynı kaderi paylaşma yolunda ilerliyor.

KANDA VE İDRARDA UYUŞTURUCU TESTLERİ DE YAPILAMIYOR

Öte yandan, 2 yıl önce ortaya çıkan Devlet Laboratuvarı’ndaki 178 bin TL’lik vurgun ve vurgunu örtbas etmek için yangının çıkarıldığı iddialarıyla ilgili de herhangi bir gelişme yaşanmadı.

Devlet Laboratuvarı binasında çıkan yangın sonrası, kan ve idrarda uyuşturucu madde analizinin yapılmasını sağlayan cihazlarda yangında zarar gördüğü için 4 yıldır ilgili testlerde gerçekleştirilemiyor. Özellikle Denetimli Serbestlik Yasası’ndan yararlanarak denetimli serbestlik sürecine tabi tutulan kişilere uygulanan prosedürlerin en önemli bacaklarından biri olan 2 haftada 1 kez kan ve idrar tahlili uygulaması cihaz eksikliği nedeniyle yapılmıyor ve denetimli serbestliğin bu önemli prosedürü yerine getirilmeden yasa uygulanmaya devam ediyor.

Öte yandan uyuşturucu suçundan tutuklanan zanlılara da kan ve idrar testleri yapılmadığı gibi, özellikle trafik kazalarına karışan ve kanında alkol maddesine rastlanmayan kişilere de şüpheli olsa dahi uyuşturucu madde testi yapılamaması büyük bir eksikliğe ve denetimsizliğe neden oluyor.

‘VURGUNU ÖRTBAS ETMEK İÇİN DEVLET LABORATUVARI’NI YAKTILAR’ İDDİALARI HAVADA KALDI

Devlet Laboratuvarı’yla ilgili 2 yıl önce ortaya atılan 178 bin TL’lik vurgun iddialarının üzerinden 2 yıl geçmesine rağmen, konuyla ilgili henüz bir adım atılmadı.

2016 yılı içerisinde Devlet Laboratuvarı Dairesi’nde satın alma sorumlusu olarak görev yapan N.T.’nin, sahte Bakanlar Kurulu kararıyla, Eniştesi A.Ö.’nün direktörü olduğu şirket üzerinden Devlet Laboratuvarı’na cihaz temini yapılması amacıyla eniştesi A.Ö.’nün hesabına 178 bin TL yatırılmasını sağladığı suçlamasıyla her iki zanlı da tutuklanarak Lefkoşa Kaza Mahkemesi’nde yargıç huzuruna çıkarılmış ve her iki zanlı teminata bağlanarak ileride yargılanmak üzere serbest bırakılmışlardı.

Zanlılar ayrıca, yine hazırlanan sahte bir belge ile hiçbir gümrük giriş ve resmi talebi olmayan cihazlar ile ilgili Sağlık Bakanlığı fonundan 860 bin TL, Türkiye Cumhuriyeti Kalkınma Ofisi’nden de 1 milyon 500 bin TL para temin etmeye çalıştıklarıyla da suçlanmışlardı.

Ayrıca, 13 Aralık 2016 tarihinde yetkili birimin talebi olmaksızın, Devlet Laboratuvarı’na getirilen kutulardan bir süre sonra, 21 Aralık 2016 tarihinde Devlet Laboratuvarı’nda çıkan şüpheli yangın ile ilgili yürütülen soruşturmada yangınla söz konusu cihaz kutularının bağlantısı olup, olmadığının araştırılması gerektiği de mahkemede gündeme getirilmişti.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu