EkonomiKıbrısManşetSiyaset

Devletin malı deniz, el alem akıllı bizler keriz!

Bu kiralama için devlet aylık 5 bin sterlin kira ve buna ilaveten KDV ödüyor. Yani devlet bu süre zarfında söz konusu binanın huzurevi olarak kullanılması için 600 bin sterlinin üzerinde para ödedi ve ödemeye de devam ediyor.  Devletten ayda 5 bin sterlin kira alan kişinin, Vakıflara ödediği aylık kira bedelinin ise sadece 500 sterlin olduğu, yani söz konusu şahsın Vakıflara ödediğin kiranın 10 katını devletten geri aldığı ortaya çıktı

Yıkılma tehlikesi olan ve asbest içermesi nedeniyle 2011 yılında kapatılan Lapta Huzurevi’nin bulunduğu araziye 11 yıldır yeni bina inşa edilemedi. Devlet de söz konusu binanın kapanmasının ardından huzurevi olarak kullanmak amacıyla Vakıflar İdaresi tarafından özel bir şahsa kiralanan ve bir dönem manastır, daha sonra da Ayia Anastasia Otel olarak kullanılan binayı kiraladı. Bu kiralama için devlet aylık 5 bin sterlin kira ve buna ilaveten KDV ödüyor. Yani devlet bu süre zarfında söz konusu binanın huzurevi olarak kullanılması için 600 bin sterlinin üzerinde para ödedi ve ödemeye de devam ediyor.  Devletten ayda 5 bin sterlin kira alan kişinin, Vakıflara ödediği aylık kira bedelinin ise sadece 500 sterlin olduğu, yani söz konusu şahsın Vakıflara ödediğin kiranın 10 katını devletten geri aldığı ortaya çıktı.

“DEVLETİN MALI DENİZ…”

Söz konusu durum akıllara Palm Beach örneğini getirdi. Palm Beach Hotel’i Devlet Emlak Malzeme Dairesi’nden kiralayan kişi, KKTC devletine yıllık 60 bin dolar civarında kira öderken, kendisi oteli kiraladığı şirketten yaklaşık 700 bin Euro kira alıyor. Birisi Vakıflara, aylık 500 sterlin kira verip, devletten ayda 5 bin sterlin kira alıyor, Bir diğeri ise devlete yıllık 60 bin dolar ödeme yapıp, 700 bin Euro alıyor.

“UMARIM GEREKLİ KAYNAK BULUNUR VE HUZUREVİ YAPILIR”

Yaşlı Hakları ve Ruh Sağlığı Derneği Başkanı Prof. Dr. Hatice Jenkins, kira için ödenen bu para ile bugüne kadar Lapta Huzurevi’nin yapılmış olabileceğini söyledi ve ne yazık ki sürekli hükümet ve bakan değişiklikleri nedeniyle bu huzurevinin 11 yılda yapılamadığını ifade etti. Jenkins, önceki gün Çalışma Bakanı ile bu konuyu görüştüklerini ve bakanın öncelikleri arasında Lapta Huzurevi’ni yapmak olduğunu ifade etti. “Umarım gerekli kaynak bulunur ve huzurevi yapılır” diyen Hatice Jenkins, Sınırüstü’ndeki Halk Vakfı Yaşlı Bakımevi’nin ardından, sıranın Lapta Huzurevi’ne gelmesini beklediklerini kaydetti.

“HER BÖLGEDE YAŞLI BAKIMEVİ OLMALI”

Hatice Jenkins, her bölgede yaşlı bakımevine ihtiyaç olduğunu söyledi ve bunun nedeninin de hem yaşlıların evlerinden çok uzaklaşmaması, hem de yakınlarının istediği zaman onları ziyaret edebilmesi olduğunu söyledi. Jenkins, “Şu anda bir yaşlının evde bakımı için 12 bin TL’ye ihtiyaç vardır. Bu da yoksul aileler için oldukça zor bir durumdur. Buna karşılık yaşlı nüfusumuz da her geçen gün artmaktadır. Yaşlı nüfus yüzde 9’lardan yüzde 12.5’e çıkmıştır.” dedi.

KONUYLA İLGİLİ 2019’DA RAPOR HAZIRLANMIŞTI

AB projesi altında hazırlanan Yaşlı Bakımevleri Durum Tespit Raporu’nda, Lapta Huzurevi’ndeki sıkıntılar şöyle sıralandı:  “Kuzey Kıbrıs’ta ilk ve tek huzurevi 1976 yılında Lapta’da devlet tarafından açıldı. 1974’ten sonra devletin idaresine geçen, denize sıfır, büyük bir arazi içinde bulunan bina huzurevine dönüştürüldü. Fakat oldukça eski olan bu bina, huzurevine dönüştürüldükten sonra yıllarca gereken bakım ve onarım yapılmadığı için yıkılma tehlikesi ile karşı karşıya kaldı.    2009 yılında hükümet, aynı arazi üstüne yeni bir huzurevi binası inşa etmek için bütçe ayırıp proje geliştirmeye başladığını basına duyurdu. Fakat bu duyurunun ardından bir gelişme olmadı.

2011 yılında, hem asbest içerdiği, hem de sel baskınından sonra yıkılma tehlikesi arz ettiği gerekçesi ile bu huzurevi binası kapatıldı. Hükümet 2009 yılında söz verdiği yeni huzurevi binasını yapmadığından dolayı, devlet, yaşlıları barındırmak için Lapta’da başka bir bina kiralamak zorunda kaldı. Bu bina Lapta’da, dağların tepesinde bulunan eski bir manastırdan otel şekline dönüştürülen Ayia Anastasia Oteli’dir. İlk başlarda geçici olarak kiralanan bu yer, devletin huzurevi binasını yapmaması nedeni ile günümüze kadar, yani son 8 yıldan beri huzurevi olarak kullanılmaktadır.

Yaşlılar, deniz kenarında bulunan eski yerlerinden dağ başında bir manastıra getirildiklerinde uzunca bir süre uyum sorunu yaşadıkları basındaki haberlerden ortaya çıkmaktadır. Lapta Huzurevi olarak kullanılan Ayia Anastasia’nın mülkiyeti, 1974’ten sonra Evkaf İdaresi’ne geçmiştir. Fakat Evkaf İdaresi bu yeri özel bir şahsa uzun süreliğine çok az bir kira karşılığında kiralamış, bu özel şahıs da daha sonra Ayia Anastasia’yı tekrar devlete, ayda 5000 sterlin karşılığında çok yüksek bir bedel ile kiralamıştır.

2009’dan beri, yani tam 10 senedir, her hükümet zamanında halka söz verilen yeni huzurevi binası, projeden öteye geçemediği için geçici olarak Ayia Anastasia Oteli’ne yerleştirilen yaşlılar bugün hâlâ daha aynı yerde kalmaktadır ve devlet bu yere her ay 5000 sterlin ödemeye devam etmektedir.    2011’den bu yana toplam kira bedelini hesaplarsak, devlet tarafından bugüne kadar özel bir şahsa yaklaşık yarım milyon sterlin ödeme yapılmıştır. Devletin bütçesinden çıkan bu kira bedeli ile bir huzurevi şimdiye kadar yapılabilirdi.”

Diğer Haberler

Başa dön tuşu