GenelKıbrısManşet

Devletin unuttuğu köy: Beşparmak

Kuzey Kıbrıs’ın en küçük köyü olan 20 haneli ve 70 nüfuslu Beşparmak köyü, akıllara ‘orada bir köy var uzakta’ şarkısını getiriyor. Devletin unuttuğu ve uğramadığı Beşparmak köyünde yaşayan vatandaşlar, çok ciddi sorunlarla mücadele ediyor

Kuzey Kıbrıs’ın en küçük köyü olan 20 haneli ve 70 nüfuslu Beşparmak köyü, akıllara ‘orada bir köy var uzakta’ şarkısını getiriyor. Devletin unuttuğu ve uğramadığı Beşparmak köyünde yaşayan vatandaşlar, çok ciddi sorunlarla mücadele ediyor

YILLARDIR DEVLET BU KÖYE HİÇ UĞRAMADI

Kuzey Kıbrıs’ta 2022 yılında; asfalt yolu olmayan, sokak aydınlatmaları çalışmayan, sabit telefon hatları çalışmayan ve cep telefonlarının bile doğru düzgün çekmediği bir köy olduğunu hayal etmek bile kötü fakat bu durum gerçek. Alagadi bölgesindeki Beşparmak köyü, adeta terk edilmiş ve unutulmuş bir köy durumunda. Öte yandan, Teknecik Elektrik Santrali’nden çıkan zehirli dumanların en ağır şekilde etkilediği Beşparmak köyünde yaşam süren vatandaşlar, GIYNIK Gazetesi aracılığıyla yetkililere “bizde buradayız” diyerek seslerini duyurmaya çalıştı. Vatandaşlar, geçmişte harnup, badem, zeytin ve üzüm gibi meyvelerin en verimli şekilde yetiştiği bu köyde zehirli dumanlar nedeniyle artık ot dahi bitmediğinden yakındı.

TARİHİ ÖNEMİ BÜYÜK AMA KİMSENİN UMURUNDA DEĞİL

Bölgedeki tek Türk köyü olma özelliğine sahip, bölgede Osmanlı mezarlığı ve Türk camisi bulunan tek köy olan Beşparmak köyü, tarihi önemine rağmen, yıllardır devletten gereken önemi görememekten şikâyetçi. Köy Muhtarı Hüseyin Günaltın, bölgede, atıl durumda olan tarihi mezarlığın restore edilerek turizme kazandırılmasını istediklerini dile getirdi. Esentepe Belediyesi’nin imkânlarının köyün yolunun asfaltlanması ve köyün genel temizliğinin yapılması için yeterli olmadığını ifade eden muhtar Günaltın, köyün içme suyu altyapısının da değişmesi gerektiğini ifade ederek, TC Lefkoşa Büyükelçiliği Kalkınma ve Ekonomik İşbirliği Ofisi’nden de destek beklediklerini ifade etti. Muhtar Hüseyin Günaltın, köyün yolu olmadığı için, öğrencileri okula taşıyan minibüslerin dahi köye girmek istemediğini belirterek, çocukların okula ulaşımda da zorluk yaşadığını sözlerine ekledi.

BEŞPARMAK KAVŞAĞI TEHLİKE SAÇIYOR

“Anayoldan köy yolumuza ne dönebiliyoruz, ne de köy yolundan anayola çıkamıyoruz” diyen Beşparmak köyü sakinlerinden Çetinkaya ailesi, Beşparmak köyü kavşağının düzeltilmesi ve kavşağa hız tespit kamerası konulmasını istediklerini de söyledi. Söz konusu noktada hemen hemen her gün kaza meydana geldiğini, defalarca kez büyük kazalar da olduğunu kaydeden vatandaşlar, “İlle bir şey yapmak için birilerinin ölmesini mi bekliyorlar” diye sordu.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu