KıbrısManşet

Devşirilen spor

Futbol bugün artık ‘iş’ olsun diye oynanıyor ve artık çok ciddi bir gelir yaratıyor

Erkek soyunun ne mal olduğunu bilen bir kız babası, el’in oğluna kızını emâneten teslim edebilir mi? E aynı baba geçmişiyle yüzleşip, geçmişine nasıl güvenecek de el bebek, gül bebek yetiştirdiği kızcığını yine el’in adamına everecek! E diğer bir tarafta da mecburiyetten evlendirilmiş bir kızcağız, yine mecburiyetten başka bir yaşamın hayâlini kurarak sararıp solmayacak mı? Kuvvetle ihtimâl malesef evet. “E severek evlendim, uğruna ölürüm ulan” diye nârâ atanlara ne demeli; “Mâziye karıştı sevda yeminim; Bir anda unuttum seni eminim; Kalbimde kalbine yok bile kinim; Bence artık sen de herkes gibisin… Büsbütün unuttum seni eminim;  Maziye karıştı şimdi yeminim; Kalbimde senin için yok bile kinim; Bence sen de şimdi herkes gibisin” demişti dünya şairi Nâzım Hikmet Usta. “Domuzdan post, gâvurdan dost olmaz” diyen bir’kısım kuşağın çocuklarıyız bildik. E garibim Rumlar n’desin! 15 Temmuz Darbesi kesmedi, 20 Temmuz İndirme ve Çıkartma Harekâtı’na çakıldılar. “E kendileri kaşındılar” da diyebilirsiniz ki bir kısım faşist Rum ayrılıkçı sayesinde maalesef olanlar oldu.

Günü geldi ve ayrıldık yeşil bir kalemle sınırımız çizildi. Onlar güçlü ekonomileriyle tatlı su balığı oldular. Buna karşılık bize de tatlı su balığı verdiler. Bunun yanında bol keseden yemeyi de öğrettiler. Bizim de işimize geldi bu durumlara “Hayır” demedik hiç. Bunun yanında Annan’a da “Hayır” demedik. Sonuçta bir avuç Kıbrıslı Türk de kamış politikasına uydu; rüzgâr nerden eserse. Nâzım Usta; “Kalbimde senin için yok bile kinim; Bence artık sen de herkes gibisin” demişti ya, işte bu durumda Rumlar ile Türkler arasında yıllar geçtikçe çok da kin’sel bir’durum kalmadı. Ada insanı da modaya uydu ve “Önce güçlü ekonomi” dedi ‘Savaşma seviş’ moduna girdi.

E futbol dünyasında durum ne? Or’da da kurallar geçerli. Fransa ile Almanya 2. Dünya Savaşı sonrası maç yapmadı mı! Ya İran ile Irak arasındaki 2-1’lik maça ne demeli! Atom bombalı Japonya ve Amerika veya Çin arasındaki kadın futbolu durumlarını saymıyoruz bile. Bunun yanında günümüz futbolu artık eskisi gibi vücudu disipline etme veya boş zamanları değerlendirme etkinliği olmaktan uzaklaştı. Futbol bugün artık ‘iş’ olsun diye oynanıyor ve artık çok ciddi bir gelir yaratıyor.

Medya mı? Ülkemizde de özellikle sadece pazar akşamları canlı yayın yapan dört tv kanalı ve iki de spor internet gazetesi var. Hafta içi yapılan programlar da işin ekstrası. Tabî bu durumdan kimisi memnun kimisi değil ama talep var ki medya patronları bu işe yatırım yapıyor, tıpkı yurt dışında olduğu gibi. Devşirilen spordaki dönüşüm tam gaz devam ediyor.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu