EğitimGüney KıbrısKıbrısManşetToplum

Dimitriu: “Barışa inanıyoruz ve buna yönelik yatırım yapmamız gerekiyor”

DİSİ Başkanı Annita Dimitriu, Kıbrıs sorunundaki çıkmazın aşılması ve üzerinde uzlaşmaya varılan zemin temelinde diyaloğun yeniden başlaması çabalarına odaklanılması gerektiğini belirterek, “ Barışa inanıyoruz ve buna yönelik yatırım yapmamız gerekiyor” dedi

DİSİ Başkanı Annita Dimitriu’nun, Tufan Erhürman başkanlığındaki Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP) heyetiyle dün DİSİ merkezinde yaptığı görüşme, bugünkü Rum basınında da yer aldı.

Alithia gazetesi, “DİSİ ve CTP Özel Temsilci Atanması Konusunda Hemfikir” başlıklı haberinde, DİSİ Başkanı Annita Dimitriu ile CTP Genel Başkanı Tufan Erhürman arasındaki görüşmeye yer verdi.

Habere göre DİSİ ofisinde gerçekleştirilen görüşmenin ardından açıklamada bulunan DİSİ Başkanı Annita Dimitriu, “Kıbrıs’ın geleceğinin bölünme ve iki devlete dayalı çözüm olmadığını yinelemekten yorulmayacaklarını” belirtti.

Kıbrıs sorunundaki çıkmazın aşılması ve üzerinde uzlaşmaya varılan zemin temelinde diyaloğun yeniden başlaması çabalarına odaklanılması gerektiğini belirten Dimitriu, özel temsilci atanması konusunun belirleyici bir adım olduğunu, siyasi eşitliğe dayalı federasyon zemininde, müzakerelerin kaldığı yerden başlayabilmesi, güvenin tesis edilebilmesi, önümüzdeki dönmede somut girişimlere ulaşılabilmesi için baskı yapılması gerektiğine CTP Başkanı ve heyetiyle yaptıkları görüşmede toplu olarak karar vermelerinden dolayı duyduğu mutluluğu dile getirdi.

Aynı ilke ve değerleri paylaştıklarını ve siyasi partiler olarak güvenin tesis edilmesi için kendi inisiyatifleriyle öne çıkma konusunda ek bir sorumluluklarının da olduğunu söyleyen Dimitriu, görüşme kapsamında Kıbrıslı Türklerin ve Kıbrıslı Rumların endişeleri konusunda görüş alışverişinde de bulunduklarını belirtti.

Dimitriu, Kıbrıs halkının barışçıl ve yaşayabilir bir çözüm içerisinde barış ve refah hakkına sahip olduğunu, bununla birlikte ülkenin, Doğu Akdeniz’in geniş bölgesinde istikrar ve güvenlik unsurunu teşkil etmesi gerektiğini ifade etti.

Dimtriu, bir diğer deyişle barışa inandıklarını ve buna yatırım yapmaları gerektiğini söyledi.

Bir soru üzerine Dimitriu, CTP’nin özel temsilci atanması gerektiğini düşündüğünü ifade ederken bunun, Kıbrıslı Türk lider Ersin Tatar’ın nasıl reaksiyon vereceğini görmeye bağlı olduğunu savundu.

Dimitriu, Kıbrıs sorununun çözümlenmesi gerektiğini, her bir tarafın kendi inisiyatiflerini üstlenmesi gerektiğini, elbette ki özel temsilcinin de özel bir rol oynayacağını söyledi.

Meydana gelen olaylar ve oldubittilerin ardından başka kaybedilecek zamanın olmadığının farkına varılması gerektiğinden söz eden Dimitriu, “Guterres çerçevesinde kesilen müzakerelerin kaldığı yerden başlaması için hareketliliğe sahip olmamız gerekirdi” ifadesini de kullandı.

Özel Temsilcinin ne yapacağı sorusuna karşılık Dimitriu, “Bunu göreceğiz” yanıtını verirken müzakerelerin kaldığı yerden yeniden başlaması sürecine temsilci dahil edecek BM tarafından bir yetkilendirme olmasının da önemli olduğunu belirtti.

Dimitriu, bunun aynı zamanda Rum Yönetimi Başkanı Nikos Hristodulidis’in de pozisyonu olduğunu söyledi.

Gazete aynı haberinde CTP heyetinin herhangi bir açıklama yapmadığını da yazdı.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu