EkonomiGenelKıbrısManşet

İnşaat sektörünün sorunlu borçları azaldı

Covid-19 dolayısıyla sıkıntılı bir süreç yaşayan inşaat sektöründe iyiye doğru gidiş var

Haziran 2021 itibarıyla sektörün kredi borcu 4,9 milyarı aşarken, mahkemelik borcu da 302 milyona düştü

KREDİLER HIZLI YÜKSELİYOR… KKTC ekonomisinin en önemli sektörleri arasında yer alan inşaatın bankalardan kullandığı kredi borcu Haziran 2021 itibarıyla 4 milyar 958 milyon TL’ye yükseldi. GIYNIK Property’nin KKTC Merkez Bankası Risk Merkezi’nden sağladığı verilere göre, inşaat sektörünün bankalardan aldığı borç miktarı Haziran 2020’de 3 milyar 579 milyon TL iken, bir yıllık sürede %38.53 oranında arttı. 2021’de sektördeki kredilerin Ocak hariç tüm aylarda arttığı saptandı. Mart’taki %8.59’luk Mayıs’taki %4.89’luk artışlar dikkati çekti. Yılın ilk yarısındaki artış oranı ise %18.72 oranında gerçekleşti.

ÖDENEMEYEN BORÇLARDA DÜŞÜŞ… İnşaat sektörünün kullandığı kredilerin ödenemeyip mahkemelik olan borçlarında ise sistemli bir düşüş söz konusu. Haziran 2021 itibarıyla sektörün Tahsili Gecikmiş Alacaklar (TGA) olarak isimlendirilen sorunlu borçlar 302 milyon 259 bin TL düzeyinde. TGA, Haziran 2020’de 324 milyon 053 bin TL olarak kaydedilirken, Eylül’de 332,7 milyon TL ile zirve yapmış, yılı ise 328,2 milyon TL’den kapatmıştı. TGA, Aralık 2020 hariç son dokuz ayda düşüşler yaşarken, Haziran’daki %4.56’lık düşüş dikkat çekici bulundu.

ELEŞTİRİ OKLARI HÜKÜMETE… Rakamlar sektörde iyileşmeye işaret etmesine rağmen, sektörün hükümet desteğinden yoksun bırakılması konusunda şikâyetler sürüyor. Ülkedeki inşaat firmaları özellikle hayatın durduğu koronavirüs salgını döneminde büyük kayıplar yaşamalarına rağmen, ihalelerin Ankara’da açılıp, KKTC firmalarının bypass edilmesine hala kızgın. Sektör temsilcileri rakamlardaki iyileşmenin şirketlerin kendi gayretleriyle sağlandığını vurgulayarak, mevcut hükümetin payının “sıfıra” yakın olduğunu savunuyor. İnşaat çevreleri, şikayetlerinin hükümet tarafından dikkate alınmadığını da çok sık dile getiriyor.

 

Diğer Haberler

Başa dön tuşu