KıbrısManşet

Dipkarpaz’daki tesisler bayram için şimdiden dolu ama çevre kirliliği önlenemiyor

Dipkarpaz Çevre Koruma Derneği Başkanı Fırat Borak,Dipkarpaz'da artan turizm faaliyetleri sonucu çevre kirliliğinin de sorun yaratmaya başladığına vurgu yaptı

Dipkarpaz Çevre Koruma Derneği Başkanı Fırat Borak, katıldığı programda bölgedeki sorunları değerlendirdi.

Bölgeye yeni yapılacak yol hakkında konuşan Borak, yollar ile ilgili yetkililerin bilgi vermediğini ve adeta yol güzergahını sır gibi sakladıklarını belirtti. Bölgeye yapılacak yol hakkında bölge belediye başkanının toplantılara dahi davet edilmediğini aktaran Borak, köyün içinden geçmeyecek bir yol projesinin tamamen Dipkarpaz esnafını bitireceğini söyledi.

Borak konu ile ilgili şu ifadeleri kullandı:

“Zafer Burnu yolu sürekli konuşulur. Buraya gelen bir daha gelmek istemiyor yoldan dolayı. Bu yolun yapılacağı söylendi. Bu sorunu sürekli dile getiriyoruz. Yeni bir yol yapılacağını, yolun güzergahının Kaleburnu tarafından geleceğini biliyoruz. Ama nereden bağlanacak? Köyün içinden mi gelecek, toprak yoldan mı gelecek bilmiyoruz. Bunu sorduğumuzda ilgili bakanlığın müsteşara, cevabı saklıyorlar bizden. Mevcut yolun üzerinden dökmelerinin hiçbir sıkıntısı yok. Ama sahil kenarından gidecekse eğer köyün içi biter.   İnsanlar sahilden gelir sahilden giderler. Şuanda o toprak yola asfalt dökmenin anlamı yok. Zaten köyün içinden gelip Zaferburnu yolundan gidip baştan köyün içine geliyorlar. Bunu değiştirmenin bir anlamı yoktur. Saklamanın hiç bi anlamı yoktur. Bir köyde yol yapılacak ve belediye başkanına söylenmiyor.İlgili bakanlık, TC yetkilileri geliyor ama belediye başkanı yok. Bölgenin bir temsilcisi bile yok. Bu durumun kabul edilebilir hiçbir yanı yok. Güzergahı bizden saklıyorlar. Biz yerel yönetimler olarak görmedik güzergahı. İstediğimiz; bir çalışma yapıldığında bizim de fikrimiz alınması; bir de bir şeyler söyleyebiliriz. Cep yapılması, doğa tahribatının önlenmesi. Bunları oturalım konuşalım tartışalım doğrusu neyse onu yapalım.”

“İnsanlar ağaçları söküyor”

Dipkarpaz bölgesinin turizm konusundaki yükselmesinden de bahseden Borak, bölgedeki kalabalığın artmasının esnaf adına olumlu dönüşleri olduğunu lakin çevre kirliliği konusunda büyük sorunlar yarattığını dile getirerek şu ifadelerle konuyu aktardı:

“Dipkarpaz adanın başkenti oldu turizmde. Karpazda eko turizm yapılıyor. Devlet yetkililerinin bunu görmezden gelip, üstüne bir şey koyamaması bizim çok büyük eksikliğimiz. Ramazan bayramında belediyenin tesislerinde de köyün tesislerinde de hiç yer yoktu. Şimdi Kurban Bayramı’na 2 ay var ama tüm tesisler dolu. Çadır kampta bir tane boş yer yok. Bununla ilgili çevre kirliliği konusunda büyük sorunlar yaşıyoruz. İnsanlar ağaçları söküyorlar, paletten duş yerleri yaptık, o paletteki tahtaları söküp yakıyorlar. Memleketimiz çok büyük ayıbı bu.Çevre koruma dairesine bu sorunu ilettiğimizde ‘bize çok yüklendiniz’ oluyor. Ama yetkili sizsiniz, sizin göreviniz bu”

 

Diğer Haberler

Başa dön tuşu