GenelKıbrısManşet

Dışarıda çalışma yasaklansın

Kıbrıs sıcak hava dalgası altında cayır cayır kavruluyor. Termometreler dün 44 dereceyi gösterdi.

SICAK HAVA DALGASI

Kıbrıs adası sıcak hava dalgası altında yılın en sıcak günlerini yaşarken, dışarıda ve inşaatlarda işe ara verilmesi istendi. Meteoroloji Dairesi sıcaklıkların mevsim normallerinin 3-7 derece üzerinde seyrettiğini bildirdi. Kıbrıs adasının “Cleon” sıcak hava dalgasının etkisi altında olmasından dolayı Güney Kıbrıs’ta 12.00-16.00 saatleri arasında açık havada “çalışmanın durdurulması önerilirken”, Kuzey Kıbrıs yetililerinden bu konuda henüz bir adım gelmedi. Geçtiğimiz yıl 4 Ağustos-31 Ağustos’ta 12.00-16.00 saatleri arasında dışarda çalışmak yasaklanırken, bu yıl bu tarihin daha öne çekilmesi isteniyor.

LİMİT AŞILDI ADIM YOK

İş Sağlığı Güvenliği Birliği Başkanı Güvenç Yüksel, hava sıcaklığında yasal sınır olan 40-42 derecenin üstüne çıktığı an tedbirlerin alınması gerektiğini kaydederken, bu sıcaklık limiti aşıldı. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Müsteşarı Ecevit Alper ise geçtiğimiz gün yaptığı bir açıklamada dışarıda çalışma yasağı ile ilgili bir değerlendirme yapacaklarını kaydetti. Alper, değerlendirmelerin ardından aşırı sıcaklarda dışarıda çalışma yasağının uygulanacağı tarihi ve zaman dilimini 1-2 hafta içinde duyuracaklarını söyledi.

İNŞAAT SEKTÖRÜNE ÇALIŞTIRMAYIN ÇAĞRISI

İnşaat Müteahhitleri Birliği Başkanı Cafer Gürcafer, hava sıcaklığının 40 derecenin üzerine çıktığı bu günlerde, açıkta çalışmanın yasaklanması gerektiğini bir kez daha vurguladı. Bunun bir insanlık meselesi olduğunu kaydeden Gürcafer, birlik üyelerine yönelik çağrısında, “Kimsenin bize kural koymasını beklemeyelim. Kendimiz gerekli davranışı sergileyelim. Sıcaklığın 40 dereceyi aştığı günlerde, 12.00-16.00 saatleri arasında açıkta işçi çalıştırmayalım” ifadelerini kullandı.

AKANSOY: NEYİ BEKLİYORLAR?

CTP Genel Sekreteri Asım Akansoy ise sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, Sağlık Bakanlığı ve Çalışma Bakanlığı’nın dışarıda çalışmayı yasaklamak için neyi beklediğini sordu. Akansoy, “Çalışma hayatını ciddi anlamda etkileyen bu durum karşısında Çalışma Bakanlığı 22/92 sayılı İş Yasasına dayanarak, sıcaklığın yüksek olduğu saat diliminde dışarda çalışmayı süratle yasaklaması gerekmektedir. Meteorolojinin sürekli uyardığı bu gayrı insani koşulların ilgili Bakanlıklar tarafından göz ardı edilmesi kabul edilemez” dedi.

Diğer Haberler

Göz Atın
Kapalı
Başa dön tuşu