Güney KıbrısManşetToplum

DİSİ Başkanı Averof Neofitu parti başkanlığına yeniden aday olamadı

DİSİ'nin 11 Mart'ta yapılacak olağanüstü kurultayında DİSİ Sözcüsü Dimitris Dimitriu ile Temsilciler Meclisi Başkanı Annita Dimitriu yarışacak

Kıbrıs’ın güneyinde 10 yıldır iktidarda olan sağcı DİSİ’de bir süredir devam eden parti içi kriz Genel Başkan Averof Neofitu’nun partinin kurultayında genel başkanlık yarışından çekilmesiyle sonuçlandı.

Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde DİSİ üyesi Nikos Hristodulidis’in parti kararı dışında bağımsız adaylığını açıklaması ve partiden ihracıyla DİSİ’de yaşanan kriz, Hristodulidis’in seçimleri kazanarak cumhurbaşkanı seçilmesi ve DİSİ Genel Başkanı Averof Neofitu’nun ikinci tura kalamayıp seçimi üçüncü sırada tamamlamasıyla yeni bir boyuta ulaşmış, cumhurbaşkanlığı seçim sonuçlarının açıklanmasıyla Neofitu 11 Mart’ta olağanüstü kurultay çağrısı yaparak aday olacağını açıklamıştı.

DİSİ’de 11 Mart’ta yapılacak kurultay için adaylık başvuruları bugün sabah 9’da başladı öğle 1’e kadar sürdü.

İlk adaylık başvurusunu DİSİ Sözcüsü ve Milletvekili Dimitris Dimitriu yaptı. Dimitriu aday olmasının amacının DİSİ’nin parçalarını birleştirmek ve partiyi büyütmek olduğunu söyledi. DİSİ’nin bu seçimlere çok az katkısı olan mekanizmalardan uzak, çağdaş bir siyasi örgüt olması gerektiğini sözlerine ekledi. Adaylığının bağımsız bir adaylık olduğunu ve binlerce gururlu DİSİ’liye hitap ettiğini belirtti.

İkinci başvuruyu Meclis Başkanı Annita Dimitriu yaparak DİSİ Başkanlığı için adaylığını açıkladı. Annita Dimitriu yaptığı açıklamada partinin binlerce üyesi ile iletişime geçtikten sonra aday olduğunu ve insanlardan aldığı temel mesajın partinin birlik ve beraberliği hakkında olduğunu ifade etti. Ayrıca adaylığının kimseye karşı olmadığını söyledi. İlgili soruya yanıt vererek, DİSİ başkanlığına seçilirse, Meclis Başkanı olarak kalacağını söyledi ve tarihte aynı zamanda meclis başkanı olan parti başkanı örneklerinin bulunduğuna dikkat çekti.

Anastasiadis teşekkür etti

Cumhurbaşkanı Anastasiadis, Averof Neofitu’ya “partinin iyiliği için” adaylığını geri çekmesinden dolayı teşekkür ederek, yenilenmeye izin vererek duruma ayak uydurduğunu belirtti. Yükselen ve başarılı bir politikacı olan Meclis başkanının, yanı sıra Dimitris Dimitriu’nun, partinin kendisine zarar veren herhangi bir şeyle ilgisi olmayacak yeni bir yola girmesi için kendi çabalarını ortaya koyduklarını ifade etti. Anastasiadis, bu sözüyle Averof Neofitu’yu hakkında herhangi bir şey kastetmediğini vurguladı ve kendisine ülkenin on yıllık yönetimine katkılarından dolayı teşekkür etti. Annita Dimitriu’nun adaylığını destekleyip desteklemediği sorulduğunda, olumsuz yanıt verdi ve parti içi prosedürlere karışmadığını ve asla karışmayacağını sözlerine ekledi. Kendisi için tüm bu kişilerin ‘benimkiler ve seninkiler’ olarak ayrılmadığını ve hepsinin değerli ortaklar olduğunu vurguladı.

Averof Neofitu: Ülkem ve partim için siyasi bir savaşçı olmaya devam ediyorum

Dimitris Dimitriu ve Annita Dimitriu’nun adaylıklarını açıklamalarının ardından Averof Neofitu, DİSİ başkanlığı için yapılacak seçimlerde adaylığını geri çekerek, iki adaya başarılar diledi.

Neofitu, onlarca yıldır somut ilke ve değerlere sahip bir politikacı olduğunu söyledi. Bugün duygularını üç kelimeyle anlatacağını ve bunların haysiyet, sorumluluk ve birlik olduğunu belirtti. Siyasi geleceği sorulduğunda, ülkesi ve partisi için siyasi bir savaşçı olmaya devam ettiğini söyledi.

Haris Yeorgiadis de çekildi

Anastasiadis hükümetinin DİSİ’li eski bakanlarından Haris Yeorgiadis de tüm bu gelişmelerin ardından adaylığını geri çektiğini duyurdu.

Haris Yeorgiadis, DİSİ başkanlığına aday olma konusundaki ilgisini geri çektiğini belirterek, bunun asıl sebebin kendisini aday olmaya sevk eden sebeplerin değişmiş olması olduğunu, gerçeklerin değiştiğini, partinin yeni bir sayfa açtığını ve bunun kendisini tatmin ettiğini sözlerine ekledi.

Haris Yeoegiadis ayrıca parti üyelerini ve destekçilerini partiye yakın kalmaya ve partinin birliğini, bütünlüğünü ve güvenilirliğini korumaya çağırdı.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu