Güney KıbrısKıbrısManşetSiyaset

Dışışleri Bakanlığı: Kapalı Maraş adımları Rum halkı arasında memnuniyetle karşılanıyor 

Dışişleri Bakanı Ertuğruloğlu, Avrupa Birliği Komisyonu Başkan Yardımcısı ve Dışişleri Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell’in Kapalı Maraş hakkında yaptığı açıklamayı değerlendirdi. 

Ertuğruloğlu, Borrell’in Avrupa Birliği adına yaptığı açıklamayı yanlı bir açıklama olduğunu belirtirken, Kapalı Maraş’ta atılan adımların KKTC devleti ve hükümeti tarafından atıldığını, Kıbrıs Türk halkını ve devletinin varlığını yok sayan Avrupa Birliği’nin bunu idrak etmesi gerektiğini aktardı.  

Müzakere masasında 50 yılı aşkın sürenin harcandığını, tüm anlaşma fırsatlarını Rum tarafının reddetmesi üzerine KKTC’nin adada bir anlaşmaya varılmasına fırsat tanımak maksadıyla Maraş’ta adım atmadığını aktaran Ertuğruloğlu, statüko sembolü haline gelen kapalı Maraş’a ilişkin adım atılmasını, Rum Yönetiminin zorunlu kıldığını belirtti. 

Ertuğruloğlu, KKTC’nin uluslararası hukuk çerçevesinde ve özel mülkiyet hakkı gözeterek atmakta olduğu adımların, Rum halkı arasında da memnuniyetle karşılandığını kaydetti. 

Dışişler Bakanlığı tarafında yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi: 

“KKTC tarafından yapılan açılımların amacının başta Avrupa Birliği tarafından saptırılması, AB’nin taraflı tutumunun açık bir göstergesidir. Rumların tek amacı Kıbrıs Türklerini ilelebet müzakere masasına hapsetmek ve anlaşmazlığın yarattığı statükonun vermiş olduğu rahatlık ile yoluna devam etmektir. Kıbrıs Türk halkı üzerinde var olan haksız izolasyonun sona ermesi için bugüne kadar vermiş olduğu sözleri tutmamış olan Avrupa Birliği, Kıbrıs Türk halkının ekonomik olarak kalkınmasına imkan tanıyabilecek her türlü girişimin önüne set çekmeye çalışmaktadır. 

Avrupa Birliği bir yandan adada bir anlaşmaya varılmasını istediğini iddia ederken, diğer yandan da adadaki bir tarafın varlığını yok sayarak diğerini yücelten, tek kelimeyle, adaletsiz bir yaklaşım sergilemektedir. Bu yaklaşım, Rumların uzlaşmaz tavrının yegane kaynağıdır. 

KKTC’nin egemen eşitliği ve eşit uluslararası statüsüne saygı duyulmasının adada bir anlaşmaya varılması için elzem olduğu gerçeği AB tarafından er ya da geç idrak edilecektir.” 

Diğer Haberler

Başa dön tuşu