KıbrısManşetSiyasetToplum

Dışişleri Bakanlığı, Pile Komisyonu’nun yeniden faaliyete geçtiğini duyurdu

Dışişleri Bakanlığı, 1997 yılında kurulan ve farklı dönemlerde çalışmalarını sürdüren Pile Komisyonu’nun, Yiğitler-Pile yolunun yapımıyla ilgili koordinasyonu sağlamak ve Pile Köyü çevresiyle ilgili konuları takip etmek amacıyla Dışişleri Bakanlığı bünyesinde yeniden çalışmalarına başladığını duyurdu.

Bugün sabah, ilgili tüm kurum temsilcilerinin katılımıyla gerçekleşen ilk toplantıda, komisyonun görev ve hedefleri ele alındı.

Açıklamada şu ana konular vurgulandı:

– Özelde Yiğitler-Pile yolu yapımı, genelde Pile Bölgesi’ne ilişkin Dışişleri Bakanlığı’nın 9 Ekim 2023 ve 17 Ekim 2023 tarihli açıklamalarında yer aldığı üzere, Pile’de yaşayan vatandaşlarımızın uzun yıllardan beridir yaşadıkları mağduriyetin giderilmesi amacıyla yapımına başlanan yol projesiyle ilgili olarak Birleşmiş Milletler Barış Gücü ile yürütülen yoğun müzakerelerin ardından görüş birliğine varılmıştır.

Söz konusu mutabakat çerçevesinde, bölgeye dair haklı pozisyonumuz korunarak, Yiğitler-Pile yolu projesinin en erken bir zamanda tamamlanması için çalışmalar devam edecektir

– Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti bugüne kadar olduğu gibi, Pile halkının kalkınmasına katkı sağlayabilecek, Pile’nin statüsüne saygı gösteren ve ilgili tüm taraflara danışılarak hayata geçirilen projelere karşı yapıcı tutumunu sürdürecektir.

– Bölgenin kullanımına ilişkin herhangi bir projenin Kıbrıs Türk tarafının onayı olmadan gerçekleşemeyeceğini yeniden vurgularız.

– Pile Köyü’nde tarafımızca kabul edilen tek yetkili yerel makamın Pile Türk Muhtarı olduğunu hatırlatmak isteriz.

– Komisyon, Yiğitler-Pile yolu projesinin en erken bir zamanda tamamlanması için çalışmalarına devam edecek ve kamuoyuyla gelişmeleri paylaşacaktır.

– Komisyon, bölgedeki haklı pozisyonumuza herhangi bir halel gelmemesini temel alarak en öncelikli prensibi olarak muhafaza ederek, Pile köyü ve etrafındaki tüm çalışma ve girişimleri yakinen takip edecektir.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu