KıbrısManşet

Dizdarlı: Plansız ve hızlı açıldık

Covid hastalarının nerelere yatırılacağı konusunda ciddi organizasyon bozukluğu yaşandığını hatırlatan Dizdarlı, “Bu saatten sonra önemli olan eksileri artıya çevirip, mevcut artıları korumak olmalıdır” dedi

Dr. Burhan Nalbantoğlu eski Başhekimi Dr. Bülent Dizdarlı, hükümetin korona virüse karşı aldığı önlemeleri artılar ve eksiler olarak ikiye bölerek özetledi. Kişisel sosyal medya hesabı üzerinden açıklama yapan Dizdarlı, 75 günlük vakasız dönemin doğru kullanılamadığını savundu.

Covid hastalarının nerelere yatırılacağı konusunda ciddi organizasyon bozukluğu yaşandığını hatırlatan Dizdarlı, “Bu saatten sonra önemli olan eksileri artıya çevirip, mevcut artıları korumak olmalıdır” dedi.

Dr. Bülent Dizdarlı’nın açıklaması şöyle:

Mükemmel kapanmamız artımızdı. Bu sayede kısa zamanda tüm ülkeyi hastalıktan arındırmıştık. Nitekim tam 75 gün Covid-19 a karşı steril kaldık. Tabi ki açılmak gerekirdi. Ama bu açılma planlı olmalıydı. Biz plansız ve hızlı açılmayı seçtik. Artı, doğal olarak eksi oldu.

Test sayımız çok azdı. Ciddi bir eksiklik olarak hissediliyordu. Test sayısı bugün oldukça artmıştır. Özel bazı laboratuvarların da yetkilendirilmesi ile Random testler dahi yeni yeni yapılmaya başlanmıştır. Bu konuda ki eksi ciddi bir artıya dönüşmüştür

İnsanlarımız hassastı. Hekimlerin uyarılarını dikkate alıyorlar tedbirli davranıyorlardı. Bu artımızdı. Ne yazık ki birçok yetkili yanı sıra sağlıkla uzaktan yakından ilgisi olmayan sosyal medya kullanıcılarından bazıları bu uyarıları yapan uzmanları dahi felaket tellalı olarak betimlemeye başladılar. Kimi hastalığı bir komplo teorisine bağladı kimi hurafeye. 75 gün hasta olmaması durumu iyice tetikledi. İnsanlar tüm güvenlik önlemlerini terk etti. Hiçbir şey yokmuş gibi yaşamaya başladılar. Bir artımız daha eksiye döndü.

Hükümetin birçok kural koyması artıydı. Ancak bu kurallara uyulup uyulmadığının hiçbir şekilde denetlenmemesi, sonuç olarak da kendilerinin dahi kimsenin uymaması hem eksimiz hem de ayıbımızdı.

“BU EKİBİN ÇUVALLAMASI…”

Bulaşıcı hastalıklar yasamız vardı. Bu artımızdı. Maalesef uzun süre bu yasaya itibar edilmemesi eksimiz oldu. Şimdi kısmen uygulanmaya başlanması olumlu sayılabilir.

Temas gurubu mükemmel çalışmaktadır. Bu konuda çok ciddi bir başarı vardır. Ne var ki bu artımızı sonuna kadar korumak zorundayız. Ekip, zaman ve özellikle dıştan gelen ve giderek artan hasta sayısı karşısında sayısal yetersizlik sonucu yorulmaya başlamıştır. Bu yıldızlı artıyı korumak için ekibe yardımcı olmalı kurallara uymalıyız. İnanın ki bu ekibin çuvallaması şu ana kadar bütün olumlu saydığımız göstergelerin bir anda olumsuza neden olacaktır.

Tam yetmiş beş gün, sağlık servislerinin gelişmesi için zaman kazandık. Bu artımızdı.  Ventilatör sayımız 45’di. Bu sayıyı 145’e çıkardık. Eksimizi artıya çevirecektik. Çeviremedik. Zira depolarda beklettik. Koyacak yer çalıştıracak personel bulamadık…  Allah’tan bu cihazlara ihtiyaç da duymadık. Yine de bir eksiyi artıya çevirdik diyebiliriz.

Tedavi gurubu son derece başarılıdır. O kadar ki dünya standartlarındadır. Bu gurubun verdiği artı değer korunmalıdır.

“BU CİDDİ EKSİK BİRÇOK ARTIYI DA TEHDİT ETMEKTEDİR”

Covid hastalarını nerelere yatıracağımız konusunda ciddi organizasyon bozukluğu ve kararsızlık yaşadık. Haftalar sonra Lefkoşa Devlet Hastanesini Pandemi Merkezi yaptık. Amiral gemimizin su almasına neden olduk. Bu eksimiz yüzünden diğer hastalar zarar gördü. Çok şükür 75 gün boyunca bir yeni Pandemi Merkezinden bahsettik. Eksiyi artıya çevirelim istedik. Olmadı. Israrla ekside kalmayı tercih ettik. Eski hatayı tekrarladık. Diğer hastaların hakkını gasp eden bir kararla Ayaktan Tanı Merkezini, Pandemi Merkezi yaptık. Bu ciddi eksik birçok artıyı da tehdit etmektedir.

Bilgi saklamama konusunda baştan beri artıdayız. Hiçbir zaman ilgililer tarafından yalan bilgi verilmemiş hiçbir vaka gizlenmemiştir. İletişim konusunda ise aynı şeyi söylememiz mümkün değildir. Bu konuda koyu bir şekilde notumuz eksidedir. Daha birçok artımız eksimiz bu listeye eklenebilir.

Bu saatten sonra önemli olan eksileri artıya çevirip, mevcut artıları korumak olmalıdır.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu