KıbrısManşetSiyaset

Doğruyol: Taraflar mutabık kalırsa BMGK kararları değişebilir

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Berna Çelik Doğruyol"İki devletlilik" konusunun BM tarafından kabul gördüğünü söyledi

GIYNIK ÖZEL – MİNE İÇSEL

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Berna Çelik Doğruyol, katıldığı programda Kıbrıs konusu ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu.

Başbakan Ersin Tatar’ın Cumhurbaşkanı seçilmesiyle, Kıbrıs sorunu konusunda uygulanacak “iki devletlilik” politikası konusundaki merak edilenleri yanıtlayan Doğruyol, BM tarafından da bu söylemin karşılık bulduğunu aktardı.

BMGK kararlarının değişmeyeceği yönündeki eleştirilere açıklık getiren Doğruyol; “Guterres tarafında, iki tarafında mutabık kaldığı takdirde BMGK’nın aldığı kararlarda değişiklik yapılacağı bize söylenmiştir” dedi

Doğruyol konu ile ilgili şöyle konuştu:

“2019 yılı Temmuz ayından beri BM’nin paylaştığı p0arolarda Doğu Akdeniz’deki hidrokarbon gerginliğini, Kıbrıs Adası’nda politik belirsizlikten kaynaklandığı ve bu belirsizliğin ivedi bir şekilde çözülmesi yönünde yönlendirmeler yapılmıştır. Çok uzun zamandır yürütülen Federal bir yapıya dayalı çözüm görüşmeleri de sonuçsuz kalmıştır. Bölgede istikrarı sağlamak için bir uzlaşı sağlamak ihtiyaçtır. Dolayısıyla federal görüşmelere alternatif olarak iki devletli bir çözüm modeli Türk tarafı tarafından önerilmiştir. Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, makama geldiği günden beri uluslararası camiadaki muhataplarına ısrarlı bir şekilde anlatmaktadır. Bu anlatımlar bir miktar açılım elde ettirmiş Türk tarafına. En son BM Genel Sekreteri Guterres ile Cumhurbaşkanı Tatar’ın gerçekleştirilen görüşmede bu konu netlik sağlanmıştır. Gayrı resmi 5+1 aslında taraflara yeni fikirlerle masaya oturup yeni zemin yaratma fırsatı vermektedir. Dolayısıyla masaya iki devletin egemen eşitliğe dayalı bir iş birliği formülü bulunabilir mi? Ortak bir zemin bulunabilir mi ona bakmaya gidiyoruz.  Ve bu görüşlerimizi masaya getireceğiz. Orda ne olur , nasıl değerlendirilir, bir müzakere süreci yapılacak. Elde edilecek sonuca  göre mutabık kalındığı takdirde BMGK’nın aldığı kararlarda değişiklik yapılacağı bize söylenmiştir.”

Diğer Haberler

Başa dön tuşu