KıbrısManşetSpor

Doğukan Ulaç, kıtalararası şampiyon oldu

Yüzmede en zorlu yarışlardan biri olan Samsung Boğaziçi Kıtalararası Yüzme Maratonu’nda şampiyonluk yaşamış ülkemizin rekotmen yüzücümüz Doğukan Ulaç, GIYNIK Spor’a röportaj verdi;

 

KITALARARASI ŞAMPİYON OLDU

Boğulma tehlikesi geçirmesi üzerine yüzmeyi öğrenmesi için annesinin ısrarıyla 4 yaşında bu spora başlayan Doğukan, aradan geçen 21 yılda sayısız rekor kırarak, tarihi başarılara imza attı. Alt yaş rekorlarını alt üst eden başarılı yüzücü şu anda 200 m-400 m-800 m-1500 m Serbest ve 200 m-400 m Karışık KKTC Rekorlarını elinde bulunduruyor. Doğukan ayrıca birçok kez yaş ve genel klasman dereceleri ettiği İstanbul’da düzenlenen Asya ve Avrupa kıtalarını birleştiren Samsung Boğaziçi Kıtalararası Yüzme Maratonu’nda 2018 yılında 19-24 Yaş ve Genel Klasman Şampiyonu olarak adını yüzme tarihimize altın harflerle kazıdı.

 

ÖNCE AVRUPA VE DÜNYA, SONRA OLİMPİYATLAR

Avrupa ve Dünya şampiyonaları sahnesine çıkmak isteyen Doğukan’ın en büyük hayali Olimpiyatlara katılmak.  Başarılı yüzücünün önündeki ilk hedefi baraj dereceleri geçerek 2021 Aralık ayında düzenlenecek Dünya Kısa Kulvar Yüzme Şampiyonası’nda ülkemizi başarıyla temsil etmek. 12 yaşından beridir günde çift idmanla profesyonel bir yapıda çalışan Doğukan, pandemideki yasaklar döneminde bir ay boyunca antrenman yapamamasının kendisini çok geriye götürdüğünü ve tekrardan başa dönmesine neden olduğunu belirterek isyan etti.

 

DEVLET SPORCULARA SAHİP ÇIKMIYOR

Geleceği ile ilgili kaygıları olduğunu belirten rekortmen yüzücü, devletin sporculara sahip çıkmadığını ve desteğinin yok denecek kadar az olduğunu vurguladı. Ülkesini yurt dışında temsil etmenin karşılığının bu olmaması gerektiğini belirten Doğukan, bu durumun çalışmalarını, gelişimini ve hedeflerini olumsuz etkilediğinin altını çizdi. Sponsorluk konusuna da değinen genç sporcu sponsor bulamadıklarını ve sporculara bu tip anlaşmalar yapılması için kolaylıklar sağlanması ve destek verilmesi noktasında da çağrıda bulundu.

 

EN ACISI, DEVLETİN OLİMPİK HAVUZU YOK 

Devletin spora ve sporculara gereken önemi vermediğini düşenen Doğukan, yüzmedeki en önemli sorunun ülkedeki havuz eksikliği olduğunu belirtti ve şu ifadeleri kullandı; “Bizim hedeflerimiz var, Avrupa ve Dünya şampiyonaları gibi fakat ne acıdır ki ülkemizde devlete ait bir tane olimpik havuzumuz dahi yok. Türkiye’de her ile olimpik havuzlar yapıldı ve şimdi yüzmede bir sürü başarılı sporcular çıkıyor. O nedenle sporumuzun gelişmesi için ilk iş kesinlikle tesisleşmemiz gerek. Ada ülkesiyiz fakat adamızda devlete ait bir olimpik havuz olmaması spora verilen değeri ortaya koymaktadır.”

REKORTMEN YÜZÜCÜ DOĞUKAN ULAÇ’IN, GIYNIK SPOR ŞEFİ OKAN KARADEMİR’İN SORULARINA VERMİŞ OLDUĞU SAMİMİ YANITLAR ŞÖYLE; 

 

Seni tanımayan ve bilmeyenler için bize biraz kendinden bahseder misin, Doğukan Ulaç kimdir?

22 Ekim 1996 yılında Girne’de doğdum. 4 yaşından beridir yüzme sporuyla uğraşıyorum. 

12 yaşından itibaren profesyonel bir yüzücü olarak çalışıyorum. Başarmak istediğim hedeflerim doğrultusunda sabah ve akşam olmak üzere günde çift idman yapıyorum. 

Yakın Doğu Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Öğretmenliği bölümünden mezun oldum ve şu an yüksek lisans yapıyorum.

 

Yüzme sporuna ne zaman başladın, seni bu spora kim yönlendirdi, yüzmede bir idolün oldu mu?

Yüzme sporuna 4 yaşında başladım. Aslında başlamam biraz şans eseri oldu çünkü yaz tatilindeyken boğulma tehlikesi geçirmişim, bu nedenle annemin ısrarı ile yüzmeye başladım. 

Yüzmedeki idolüm çocukken Avustralyalı yüzücü İan Thorpe’ydi, şimdilerde ise İtalyan yüzücü Gregorio Paltrinieri. Onun yüzme tekniğini çok beğeniyorum.

 

Yüzme kariyerinde sayısız başarıya ulaşıp, rekorlar kırdın. Bize bunlardan bahseder misin?

200 m-400 m-800 m-1500 m Serbest KKTC Rekoru

200 m-400 m Karışık KKTC Rekoru

2016 Türkiye Üniversitelerarası Yüzme Şampiyonası 200 m-400 m Serbest Türkiye İkinciliği

2017 Türkiye Yaz Yüzme Şampiyonası 800 m Serbest Türkiye Şampiyonluğu

2017 Samsung Boğaziçi Kıtalararası Yüzme Maratonu 19-24 Yaş Şampiyonluğu, Genel Klasman İkinciliği 

2018 Türkiye Milli Takım Kampı-Erzurum

2018 KTSYD Yılın Sporcusu Ödülü

2018 Türkiye Yaz Yüzme Şampiyonası 1500 m Serbest Türkiye Üçüncülüğü

2018 Samsung Boğaziçi Kıtalararası Yüzme Maratonu 19-24 Yaş ve Genel Klasman Şampiyonluğu

2018 Troya Çanakkale Yüzme Maratonu 19-24 Yaş ve Genel Klasman Şampiyonluğu

2019 Alleben Gaziantep Yüzme Şenlikleri 800 m Serbest Şampiyonluğu ve Alleben Cup Rekoru

2019 Samsung Boğaziçi Kıtalararası Yüzme Maratonu 19-24 Yaş İkinciliği

2020 Samsung Boğaziçi Kıtalararası Yüzme Maratonu 19-24 Yaş Üçüncülüğü

 

Bugüne kadar elde etmiş olduğun başarıların arasında senin için en özeli hangisidir, neden?

Tabiki her başarım çok özel ve anlamlı, fakat en özeli 2018 Samsung Boğaziçi Kıtalararası Şampiyonu olmam. Hislerini anlatamam, böyle büyük bir organizasyonda ülkemi ambargolara karşı böyle bir başarı ile gururlandırmak tarifsiz bir mutluluk. 

Bir diğer özelim ise aynı yıl ülkemizde Kıbrıs Türk Spor Yazarları Derneği tarafından KTSYD Yılın Sporcusu Ödülüne layık görülmem. Ülkemizde ilk kez bir yüzücünün yılın sporcusu seçilmesi benim adıma ayrı bir gurur olmuştur.

 

Bir yıldır devam eden koronavirüs salgını süreci çalışmalarını ve performansını nasıl etkiledi? Bu süreçte ülke sporu adına alınan kısıtlamalarla ilgili neler söylemek istersin?

Bu süreçte özellikle ikinci kapanma döneminde bir ay boyunca kapalı kalmamız bizi çok kötü etkiledi. 

Diğer ülkeler kapandığında spor durmuyor maalesef ancak bu durum bizde böyle olmadı. Bu da bizi çok geri götürdü ve tekrardan başa dönmemize neden oldu.

 

Bundan sonraki süreçte kariyerin ile ilgili plan, program, hedef ve hayallerin nelerdir?

Her sporcu gibi hedeflerim ve hayallerim arasında önce Avrupa ve Dünya şampiyonaları sahnesine çıkmak sonrasında da Olimpiyatlara katılmak. 

İlk hedefim ise aralık ayında Dünya Kısa Kulvar Yüzme Şampiyonası var. Buraya gidebilmek için baraj dereceleri geçip Dünya Şampiyonası’nda ülkemi temsil etmek, hayallerimin güzel bir başlangıcı olur.

 

Geleceğin ile ilgili nelere ihtiyacın olacak? 

Geleceğim ile ilgili çok büyük kaygılarım var. Çünkü devlet bazında aldığımız destekler maalesef ki çok yetersiz. Bu durum çalışmalarımızı, gelişmemizi ve gelecek ile ilgili hedeflerimizi ciddi şekilde olumsuz etkiliyor. 

Sonuçta ülkemi yurt dışında da başarıyla temsil eden bir sporcu olarak birçok ihtiyacımız oluyor. Mayo, gözlük ve supplement ihtiyaçlarmız gibi ki bunlar en basitleri. 

En önemlisi de biz yüzücüler için antrenman yapmak adına ülkemizdeki havuz eksikliği.

Sponsorluk destekleri de bulamıyoruz, maalesef bizim ülkemizde sponsorluk yok denilecek kadar az. Bu tip sponsorluk anlaşmalarının ülkemizde artması gerekiyor.

 

Ülkemizdeki sporun yönetim biçimi, yöneticilerin sporculara bakış açıları ve özellikle bireysel sporlardaki başarılı sporculara gerekli önemin verilip verilmediği hakkında neler sölemek istersin?

Siyasilerin spora ve sporculara gereken önemi verdiğini düşünmüyorum. 

Bizim hedeflerimiz var Avrupa ve Dünya şampiyonaları gibi fakat ne acıdır ki ülkemizde devlete ait bir olimpik havuzumuz dahi yok. 

Bunların yapılması gerekir ki başarılı yüzücüler dahada artsın. Türkiye’de bu önemli spor branşının gelişmesi için her ile olimpik havuzlar yapıldı. 

 

Ülke sporunun gelişebilmesi için sana göre bu ülkede nelere ihtiyaç vardır?

Sporumuzun gelişmesi için ilk iş kesinlikle tesisleşmemiz gerekir. 

Ada ülkesiyiz fakat Mağusa’da, Girne’de, Güzelyurt’ta, İskele’de havuzumuz yok. Acilen ilçelere havuzlar yapılması gerekir. 

Diğer branşlara çok hakim değilim fakat eminim diğer spor branşlarında da tesis eksikliği oldukça fazladır. 

Havuzların artmasıyla birlikte eğitmen ve sporcu sayısı da artar, lisanslı yüzücü sayısı ve kalite de yükselir.

Ülkemizde spora bakış açısının da değişmesinin gerektiğini düşünüyorum. Gerek devlet, gerekse de özel kulüpler konusunda. 

Sporcusu olduğum kulübüme ait okulumuzun havuzu 6 aydır kapalı. Ne yüzücülere ne de antrenörlere hiçbir açıklama yapmadan havuz kapatıldı. Ne haliniz varsa görün der gibi başı boş bırakıldık.

 

Diğer Haberler

Başa dön tuşu