KıbrısManşetSağlıkSiyaset

Doktorlar istifanın eşiğinde!

Tüm dünyayı etkisi altına alan Covid-19 salgınıyla mücadelenin başkahramanı olan hekimlere, Türkiye dahil dünyanın birçok ülkesinde ek haklar verilirken, ülkemizdeki hekimler güvencesiz şekilde çalıştırılıyor

“ÇÖKÜŞE ZEMİN HAZIRLAMAYIN”… “Dünyanın hiçbir yerinde güvencesiz çalıştırılmayan hekimler, ülkemizde marifetmiş gibi halen güvencesiz çalıştırılmaya devam etmekte. Ülkemizde güvencesiz hekim çalıştırmak alışkanlık haline geldi ve birçok hekimimiz bu şekilde çalıştırılıyor. Güvencesiz çalıştırılan hekimler bir zaman sonra rahatsızlık duyuyor ve kamudan ayrılıyor” diyen TIP-İŞ Başkanı Dr. Ahmet Varış, kamuda istifaların yakın olduğuna işaret ederek, “Kamu hekimleri arasında istifalar gündeme gelebilir. Bugünlere gelebilmek için yoğun mücadeleler verdik. Çöküşe zemin hazırlamayın” uyarısında bulundu.

“HAKLARIMIZIN ÇİĞNENMESİNE İZİN VERMEYECEĞİZ”… Kıbrıs Türk Hekimler Sendikası’nın (TIP-İş) 5 Nisan Pazartesi günü başlattığı eylem 17 gündür büyüyerek devam ediyor. Eylemlerinin temel amacının özlük hakları olduğunu belirten Varış, “Ek bir ödenek talebinde bulunmadık, yeter ki elimizdekini almayın diyoruz. Fazlasını istemiyoruz, elimizdekinin gasp edilip daha kötü şartlarda çalıştırılarak haklarımızın çiğnenmesine izin vermeyeceğiz” diyerek, hükümetin bu tutumunu sürdürmesi halinde sendikanın eylemlerinin büyüyerek devam edeceğini aktardı.

Hükümetin, sağlık çalışanlarının haklarını gasp etme yolunu seçmesinin kabul edilebilir olmadığını vurgulayan Kıbrıs Türk Hekimler Sendikası’nın (TIP-İş) 5 Nisan Pazartesi günü başlattığı eylem 17 gündür büyüyerek devam ediyor. Tıp-İş Başkanı Ahmet Varış başlattıkları eylemin somut adımlar atılmaması halinde çok daha sert bir şeklide devam edeceğini vurguladı.

“GÜVENCESİZ ÇALIŞTIRMALARIN ÖNÜNE GEÇİLSİN”

GIYNIK Gazetesi’ne açıklamalarda bulunan Varış, hükümetin bu tutumunu sürdürmesi halinde sendikanın eylemlerinin büyüyerek devam edeceğini aktardı. Varış, hekimlerin en temel haklarından dahi mahrum bir şekilde çalıştıklarının altını çizerek, “Bizler maaşlarımıza zam istemiyoruz, bizler, son beş yıldır açılmayan hekim kadrolarının açılmasını, güvencesiz çalıştırılmaların önüne geçilmesini istiyoruz” dedi.

“FAZLASINI İSTEMİYORUZ, HAKLARIMIZ İÇİN MÜCADELEDEYİZ”

Eylemlerinin temel amacının özlük hakları olduğunu belirten Varış, “Ek bir ödenek talebinde bulunmadık. Türkiye’de dahi tüm ülkelerde olduğu gibi pandemi döneminde tüm hekimlere ek hak ve ödenek verildi biz böyle bir şey de talep etmiyoruz. Elimizdekini almayın diyoruz. Fazlasını istemiyoruz, elimizdekinin gasp edilip daha kötü şartlarda çalıştırılarak haklarımızın çiğnenmesine izin vermeyeceğiz ifadelerini kullandı.

KAMUDA İSTİFALAR GÜNDEME GELEBİLİR

2017 yılında tam gün yasası nedeniyle kamu hekimlerinden 100’e yakın istifa olduğunu hatırlatan Varış, kamuda istifaların yakın olduğuna işaret ederek, “Kamu hekimleri arasında istifalar gündeme gelebilir.  Bugünlere gelebilmek için yoğun mücadeleler verdik. Çöküşe zemin hazırlamayın” dedi.

KAMU HEKİMLERİNİN NASIL ÇALIŞACAĞI BELLİ

“Dünyanın hiçbir yerinde güvencesiz çalıştırılmayan hekimler, ülkemizde marifetmiş gibi halen güvencesiz çalıştırılmaya devam etmekte. Bizde, güvencesiz hekim çalıştırmak alışkanlık haline geldi ve birçok hekimimiz bu uygulamayla çalışıyor” ifadelerini kullanan Varış, “Güvencesiz çalıştırılan hekimler bir zaman sonra rahatsızlık duyuyor ve kamudan ayrılıyor. Bir kamu görevlisinin de bir kamu hekiminin de nasıl çalışacağı bellidir. Biz bunu kabul etmiyoruz” diye konuştu.

“ÇÖZÜME KAVUŞANA KADAR EYLEMLERİMİZ DEVAM EDECEK”

Belirli bahanelerle sürekli ertelenen bu sorunun artık kabul edilemez bir noktaya geldiğini aktaran Varış, her sağlık çalışanının eşit, ücretsiz, nitelikli kamusal sağlık hizmeti sunuma ihtiyaç olduğunu ve nitelikli kamusal sağlık hizmetlerinin verilebilmesi için sağlık alt yapısındaki eksikli kliklerin giderilmesi, ilaç ve malzeme gibi eksikliklerin söz konusu dahi olmaması, hekim- hemşire ve diğer sağlık çalışanlarının kaynaklarını organize etmede sıkıntı olmaması gerektiğini kaydetti. Güvencesiz çalıştırılan hekimler sorunu bir çözüme kavuşuncaya kadar eylemlerine devam edeceklerini vurgulayan Varış, “Sağlık alanında yapılması gerekenler bellidir. Alt yapı ile ilgili düzenlemeler yapılıyor mu? İlaç ve malzeme eksiklikleri olmaması gereken şekilde mi? Hayır, kimi zaman kanser ilaçları gibi ağır ilaçlardan tutunda enfeksiyon ilaçlarına kadar eksiklik yaşayabiliyoruz. Çalışan istihdamını yeterli şekilde yapamıyoruz” dedi.

“300 HEKİMİN 134’Ü GÜVENCESİZ”

Lefkoşa Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi, Güzelyurt Cengiz Topel Hastanesi, Girne Akçiçek Hastanesi, Barış Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi olmak üzere beş devlet hastanesinde 300 hekimden 134’ünün güvencesiz bir şekilde çalıştırıldığını kaydeden Varış, kamusal sağlık hizmeti verilen yerlerde yeterli düzenlemelerin yapılması için ve hekimlerin uygun koşullarda çalıştırılabilmesi için eylemlerinin sürdüğünü ifade etti.  Diğer yandan pandemi de sağlık çalışanlarının yaşadığı zorluklara da dikkat çekerek, “Pandemi koşullarında ekonomik şartlarla birlikte ücretsiz nitelikli eğitim ve sağlık gibi hizmetlere daha fazla ihtiyaç duyulduğu ortadadır ancak bunu devlet olarak sağlayamıyoruz dedi.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu