DünyaEkonomiGenelManşet

Dolar 18’i, sterlin 22’yi geçti

TL’de ‘istikrarlı çöküş’ sürüyor

TL’de ‘istikrarlı çöküş’ sürüyor

Türk Lirası’nın Kasım 2021’de yakaladığı değer kaybı “istikrarlı bir şekilde” artarak devam ederken, bugün sabah itibarıyla dış piyasalarda dolar 18 TL’nin üzerini gördü. KKTC piyasasında ise sterlin 22 TL’nin üzerine çıktı. Euro ise sessizce haftanın değer artışı lideri oldu.

Geçen yıl %40’ın üzerinde değer kaybeden TL, Nisan sonundan Haziran sonunda BDDK kredi kısıtlama kararına kadar aralıksız değer kaybetmiş ve dolar/TL bu dönemde 14.8’lerden 17.5’e kadar yükselmişti.

BDDK kararıyla kur geçici olarak 16’ya kadar gerilese de TL tekrar değer kaybetmeye başladı. TL son haftalarda günlük %0.3-0.5 değer kaybı yaşıyor.

Analistler, Türkiye piyasasında dolar/TL, faiz ile döviz politikası başta olmak üzere ekonomi tercihlerine yönelik endişeler, yüksek enflasyon ve küresel resesyon korkusuyla 18 seviyesine ulaştığına işaret ediyor.

KAYIPLAR DURMUYOR

Türkiye piyasasında saat 10.45 itibarıyla dolar/TL son kapanışa kıyasla %0.05 artışla 17.9529 seviyesinde, Euro/TL %0.60 artışla 18.3600 seviyesinde, sterlin/TL de %0.47 artışla 21.9032 TL seviyesinde hareket ediyordu.

KKTC döviz piyasasında da aynı dakikalarda dolar 18.04 TL’den, Euro 18.47 TL’den, sterlin de 22.05 TL’den satılıyordu. Bugün piyasada ortalama döviz alış kurları ise dolarda 17.90 TL, Euro’da 18.32 TL, sterlin de 21.86 TL düzeyinde.

ABD dolarının Euro, Japon yeni, İngiliz sterlini, Kanada doları, İsveç kronu ve İsviçre frangı olmak üzere 6 para birimine karşı değerini ölçen dolar endeksi, saat 10.50 itibarıyla %0.64 düşüşle 105.67 seviyesinde hareket ediyordu. Euro/dolar paritesi aynı dakikalarda 1.0226, sterlin/dolar paritesi de 1.1939 seviyelerinde işlem görüyordu.

REUTERS: GERİ ATIM ATMAYACAKLAR

Reuters’da dün yayımlanan bir analizde Türkiye’deki ekonomi yönetiminin attığı adımlardan kolay kolay geri adım atmayacağına dikkat çekildi.

Son dönemde ekonomi yönetimi kredilerde yeni sınırlamalara giderken firmalara piyasa şartlarından çok daha ucuz olan kamu destekli krediler için getirilen net ihracatçı tanımı ise firmalardan tepki çekiyor.

İSO Başkanı Erdal Bahçıvan ihracatçı sanayicilerin finansmana erişim konusunda ciddi problemler yaşadığını ve bir finans darboğazıyla karşı karşıya olunduğu eleştirisi sonrası ise Kavcıoğlu bugün İSO’da bu konuyu da içerecek bir konuşma yapacak.

TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu da “Banka kredilerine ulaşmak zorlaştı. Türkiye’nin her il ve ilçesinden bankalara yönelik şikayetler artıyor. Firmaların kredi talepleri karşılanmıyor veya çok yüksek maliyetler çıkarılıyor. Üretim, istihdam, yatırım için bankaları daha duyarlı ve yapıcı olmaya davet ediyorum” dedi.

Bankacıların kamu kontrollü olarak tanımladıkları döviz politikasının orta vadede sürdürebilirliği, düşük rezervler ve TL’nin sürekli değer kaybı piyasalardaki ana endişe konusu olmayı sürdürüyor.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu