KıbrısManşet

Dolar 6 ay sonra 7 TL’nin altını gördü

2020’de rekor kayıplar veren Türk lirası, Kasım ayında alınan kararlar ve merkezin de sıkı para politikasına geçmesi ile dip seviyeden toparlanmayı sürdürüyor

Türk lirası, 2020’de verdiği kayıplar sonrasında geçtiğimiz Kasım ayında alınan ekonomiytle ilgili kararlar ve Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın da sıkı para politikasına geçmesi girdaptan kurtulurken, dip seviyeden toparlanmayı da sürdürüyor.

Dolar/TL bugün altı ayın ardından ilk kez 7 TL seviyesinin altını görürken, piyasa kurda 6.80 değerini düzeltme bölgesi olarak yakından takip ediyor.

Türkiye’de piyasalarda haftanın gündemi TC Merkez Bankası’nın faiz kararı olacak. TCMB faiz kararını 18 Şubat Perşembe günü açıklayacak. Bu hafta Hazine’nin gerçekleştireceği tahvil ihaleleri de izlenecek. Bunların yanında Fitch’in Türkiye değerlendirmesi de piyasanın bu hafta takip edeceği başlıklar arasında. Fitch’in Türkiye değerlendirmesini Cuma günü piyasa kapanışından sonra yapması bekleniyor.

7 SEVİYESİ KIRILDI

 

Dolar/TL kuru haftanın ilk işlem gününe aşağı yönlü başladı ve kurda 7 seviyesinin altına indi. Küresel piyasalarda da doların gerilediği görüldü. Yeni haftanın başında gelişen ülke kurlarının hemen hemen tamamı dolara karşı pozitif performans sergiledi. Bloomberg Dolar Endeksi de yeni haftaya düşüşle girdi.

Türkiye piyasalarında saat 11.10 itibarıyla dolar/TL son kapanış değerine kıyasla %0.78 düşüşle 6.9768 seviyesinde, Euro/TL %0.62 düşüşle 8.4695 seviyesinde ve sterlin/TL de %0.42 düşüşle 9.6948 seviyesinde işlem görüyordu.

Türkiye’nin kredi iflas risk primi (CDS) 290 baz puan civarında işlem görürken, gösterge tahvil faizi %14.77 seviyesinde.

KKTC’de bugün bankalar yeniden sınırlı oranda işlem yapmaya başlarken, saat 11.10’da dolar aynı dakikalarda dolar 7.02 TL’den, Euro 8.52 TL’den, sterlin de 9.75 TL’den satılıyordu.

 

KÜRESEL PİYASALARIN ETKİSİ

 

Küresel fiyatlamada doların 2.5 yılın en düşük seviyesinde olması ve gelişen ülke paralarının değerlenmesi de TL’deki iyimserliği destekledi. Kasım’ın ardından Aralık ve Ocak aylarını da yükselişle tamamlayan TL, Şubat ayının ilk yarısında da bu hareketini koruyor. Yeni haftanın ilk işlem gününde TL’nin dip seviyeden başlayan yükselişi %20’yi geçti.

Temmuz ayını 6.80’li seviyelerde yatay geçiren dolar/TL kuru, Ağustos ayında yükselişe geçti ve kısa sürede yeni rekor seviyeyi gördü. Bugün görülen kurda 7.0 altı seviye ile 6.80 yükselişlerin düzeltme bölgesi olarak yakından takip ediliyor.

 

GOLDMAN SACHS: TL ÖNCÜLÜK EDİYOR

 

Öte yandan, Goldman Sachs’e göre dolardaki zayıflama gelişen ülkeler için destekleyici olmaya devam edecek Stratejistler, bu yıl TL’nin gelişen ülkeler para birimlerindeki yükselişe öncülük ettiğini de ifade ediyor.

Doların haftalık bazda düşmesiyle MSCI gelişen piyasalar endeksi Cuma günü rekor seviyeye tırmandı. Koronavirüs aşısının geliştirilmesiyl küresel toparlanmanın ivmelenmesi ve ABD’den teşvik beklentisiyle zımni volatilite Temmuz’dan beri en düşük seviyeye geriledi.

Goldman Sachs Group Stratejistleri Zach Pandl ve Kamakshya Trivedi paylaştıkları bir notta gelecek 6 ayda aşılamanın etkisiyle küresel büyümenin çok güçlü olacağını öngörerek “küresel döngüsel güçlerin ABD’nin üzerinde performans göstermesini, bunun da dolarda düşüşe neden olmasını bekliyoruz” ifadelerine yer verildi.

Stratejistler, dolardaki zayıflığın temelinin Euro’daki yükselişten kaynaklansa da yuandaki değerlenmenin de 2020’nin 2. yarısından itibaren önemli bir faktör olduğuna dikkat çekti. Notta Çin’e dair “yuan için makro göstergeler sağlam olmaya devam ediyor. Çin, güçlü Borsa performansı ve para birimindeki düşük volatilite nedeniyle yabancı yatırımcılar için cazibe merkezi olmaya devam ediyor” değerlendirmesi yapıldı.

 

 

Diğer Haberler

Göz Atın
Kapalı
Başa dön tuşu