EkonomiKıbrısManşet

Dolar 7 TL’nin altına alışmaya çalışıyor

TC Merkez Bankası faiz kararının açıklanacağı yeni haftada dövizlerde düşüş sürüyor. Dolar KKTC’de de 6 ay sonra 7 TL’nin altını gördü.

Türk Lirası’nda güçlü eğilim, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB)  faiz kararının açıklanacağı haftada devam ediyor.

Türkiye piyasalarında dün 6 ay sonra 7 liranın altına gerileyen dolar/TL, bugün KKTC’de de 7 liranın altını dördü. Dövizlerdeki düşüşün kalıcı olup olmayacağı piyasalardaki en önemli soru işaretleri arasında.

Türkiye piyasalarında bugün dolar/TL, dünkü düşüşünü bugüne de taşıyarak sabah saatlerinde 6.9137 ile 5 Ağustos 2020’den bu yana en düşük seviyesini gördü. Dolar/TL, saat 10.30 sıralarında bir önceki kapanışa göre %0.28 azalışla 6.9394 seviyesinde işlem görüyordu.

Euro ve sterlin de TL karşısında aşağı yönlü hareketlerini sürdürüyor. Euro/TL, açılışta 8.4030’a kadar inerken, saat 10.30 sıralarında önceki kapanışa göre %0.18 azalışla 8.4171 seviyesinde, 9.6420’yi gören sterlin/TL de aynı dakikalarda %0.22 düşüşle 9.6530 seviyesinden satılıyordu.

KKTC’de de dövizlerdeki düşüş artık borçluları sevindirecek orana kadar indi. Ancak, döviz bürolarının kapalı, bankalarda ise işlemlerin sınırlı olması nedeniyle yüksek oranlı alış-satış yapılamıyor.

KKTC’de saat 10.30 itibarıyla dolar 6.9572 TL’den, Euro 8.4494 TL’den ve sterlin de 9.6870 TL’den satılıyordu.

ANALİSTLER ‘TEKNİK’ OLARAK NASIL YORUMLUYOR?

Analistler, TCMB’nin sıkı para duruşunu devam ettirmesi, fiyat istikrarının sağlanması konusunda atılan adımlar ve hükümet tarafından açıklanması beklenen ekonomik ve hukuk alanındaki reformların Türk lirası varlıklara ilgiyi artırdığını belirtti.

Teknik açıdan dolar/TL’de 7.10’un altında kalınması durumunda 6.85’in gündeme gelebileceğini söyleyen analistler, olası yükselişlerde 7.30’un direnç konumunda bulunduğunu kaydetti.

Analistler, dolar/TL’nin geçen yılın Haziran ve Temmuz aylarında 6.70-6.90 bandındaki yatay seyrinin ardından Ağustosta yükseliş trendine başladığını ve Türk Lirası’ndaki değer kaybının kasım ayına kadar devam ettiğini hatırlattı.

Perşembe günü yapılacak PPK toplantısında TCMB’nin faizi değiştirmesi beklenmiyor, ancak sıkı para politikasının korunacağının açıklanması TL’yi desteklemeye devam ediyor.

Doların küresel piyasalarda da gerilediği görüldü. Bloomberg Dolar Endeksi ilk işlemlerde %0.1 düşüş kaydetti. Gelişmekte olan ülke para birimleri Güney Afrika Randı öncülüğünde dolara karşı artıda.

Türkiye’nin kredi iflas takası risk primi 283 baz puan seviyesine kadar çekildi. Gösterge tahvil faizi ise %14.81 seviyesinde.

Ons altının 1.855 dolar seviyesinde tutunamaması ve tekrar 1.820 dolar seviyesine gerilemesine ek dolar kurundaki hızlı düşüşle gram altın da 405 TL’ye gerileyerek 22 Temmuz sonrası en düşük seviyeyi gördü.

 

DEDOLARİZASYONU ÖN ŞARTI

Bu arada, TCMB’nin döviz alım ihalelerine başlamak için dedolarizasyonu bir ön şart olarak belirlediği için de süreç ayrıca yakından takip ediliyor.

TL, dolar karşısında ekonomi yönetimindeki Kasım ayı başındaki değişiklik sonrası yaklaşık %21 değer kazandı. Ancak bu değer kazancı Kasım 2020 öncesi dört yılda yaşanan %60’ın üzerindeki değer kaybının ardından geldi. Kasım’dan beri bakıldığında benzer gelişmekte olan para birimlerinde dolar karşısında %5-%7 arasında değer kazancı yaşanıyor.

Hazine dün düzenlediği 7 yıl vadeli değişken faizli ve 10 yıl vadeli gösterge tahvilin yeniden ihraçları ihaleleriyle iki ihale ile yaklaşık 7 milyar TL borçlanırken bugün de 2 ve 5 yıllık gösterge tahvillerin yeniden ihraçları gerçekleşecek. İhalelere yabancı ilgisi görülüyor.

 

TÜRKİYE-ABD DIŞİŞLERİ BAKANLARI İLK KEZ GÖRÜŞTÜ

Öte yandan, piyasalarda dikkatle takip edilen ABD-Türkiye ilişkilerinde de gelişme oldu. ABD ve Türkiye arasında Biden yönetiminde ilk kez dışişleri bakanları seviyesinde görüşme gerçekleştirildi. TC Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile ABD’li mevkidaşı Antony Blinken, S-400’lerden Gara katliamına kadar birçok konuyu telefon görüşmesinde ele aldı.

ABD’nin görüşmeye ilişkin yaptığı yazılı açıklamasında Gara katliamından PKK’nın sorumlu olduğunun teyit edildiği belirtildi. ABD açıklamasına göre Blinken görüşmede Türkiye’ye S-400 hava savunma sistemini tutmama çağrısı yaptı. Açıklamada “İki taraf Suriye’deki savaşın siyasi çözümü için destek ve işbirliklerini artırma vaadinde bulundu.” denildi.

Türk Dışişleri’nden yapılan açıklamada ise görüşmede ikili ilişkilerin tüm boyutlarıyla ele alındığı, bölgesel meseleler ile terörizmle mücadele, S-400, Suriye ve Doğu Akdeniz konularına değinildiği belirtildi. Açıklamada “ABD tarafından son dönemde yapılan açıklamalardan duyduğumuz rahatsızlık da dile getirildi” ifadeleri kullanıldı.

 

Diğer Haberler

Başa dön tuşu