DünyaEkonomiKıbrısManşetTürkiye

Dolar 8 liranın, sterlin 11 liranın üzerine yerleşti

Döviz kurları, son yılların en hareketli haftasının son gününde yukarı yönlü bir seyir izliyor. Piyasaların açılmasıyla birlikte TL’nin değer kayıpları arttı

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Naci Ağbal’ın gece yarısı operasyonuyla görevden alınmasıyla Türk Lirası’nda hafta başından beri süren yüksek kayıplı dalgalanma son işlem gününde de sürüyor.

TCMB başkanının görevden alınmasıyla ortaya çıkan güven sorunuyla birlikte haftaya 8.5’e yakın seviyelerden başlayan dolar/TL, Türkiye’de lokallerin döviz satışıyla 8 civarında dalgalanırken, bu seviyenin korunması halinde bile TL haftalık bazda %10 değer kaybetmiş olacak.

Türkiye’de para politikasına dair belirsizlikler, küresel tarafta da dolardaki güçlenme nedeniyle fiyat, Kasım ayı sonrası en yüksek seviyelerde işlem görüyor.

DALGALANMA İKİ YÖNLÜ

Dolar/TL, haftanın son işlem gününe 7.95 seviyelerinden başlarken piyasaların açılmasıyla birlikte kur, kısa 8 liranın üzerine tırmandı. Euro/TL ise 9.43-9.45 aralığında seyrediyor.

Türkiye piyasalarında saat 11.00 sıralarında dolar/TL dünkü kapanışa kıyasla %0.46 artışla 7.9785, Euro/TL %0.64 artışla 9.4125 ve sterlin/TL de %0.75 artışla 10.9890 seviyesinden işlem görüyordu.

KKTC piyasasında ise dolar 8 TL’nin, sterlin de 11 TL’nin üzerine yerleşti. Saat 10.55 itibarıyla döviz bürolarında dolar 8.03 TL’den, Euro 9.45 TL’den, sterlin ise 11.04 TL’den satılıyordu.

KKTC’de döviz alış kurları ile satış kurları arasındaki makasın da biraz daraldığı dikkat çekiyor. Dövizbüroları bugün doları 7.95 TL’den, Euro’yu 9.37 TL’den, sterlini de 10.94 TL’den satın alıyor.

Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi dün %1.5 gerilerken, bir haftalık düşüş %9 oldu. İhracatçı sanayi şirketlerinin hisseleri denge kazanırken, banka hisselerinden çıkış sürdü. Gösterge 10 yıllık tahvilde ise %14 seviyesinden başlayan yükseliş %19’u aştıktan sonra durdu ve %18.2 seviyesine geriledi. CDS 315 seviyesinden 475 baz puana kadar yükseldikten sonra dün 453/463 puandan kapandı.

SON HAFTADA NELER YAŞANDI?

Enflasyondaki yükseliş ve kurun da Şubat seviyelerine göre yükselmesiyle bu ayki PPK toplantısından 100 baz puan faiz artışı bekleniyordu, ancak kurul 200 baz puan ile beklenti üzerinde faiz artışı yaptı ve dolar/TL kuru 7.20 seviyesine kadar geriledi.

Cuma gecesi TCMB Başkanı’nın görevden alınmasının ardından Asya seansında 8.48’e yükselen kur, yurt içi seansta da 8.0 seviyesi üzerinde işlem gördü. İlk tepkinin ardından 7.70’e doğru gerileme yaşansa da kur, son günlerde 7.95 üzerinde tutunuyor ve gün içinde de 8.0 üzeri denemeler yapıyor.

200 BAZ PUANIN GEREKÇESİ AÇIKLANDI

Naci Ağbal dönemindeki son PPK özeti dün yayımlandı ve metinde kredi büyümesine dikkat çekilirken kredi büyümesindeki yükseliş eğilimi ile ithal maliyetlerdeki artışın talep ve maliyet unsurlarında öngörülen kademeli iyileşmeyi geciktirdiğine vurgu yapıldı. Bu riskler nedeniyle önden yüklemeli olarak yapılan faiz artışıyla da sıkı para politikasının devam edeceği belirtildi.

Ağbal’ın görevden alınmasının ardından yeni başkan Şahap Kavcıoğlu, bu bir haftalık süreçte bankalarla görüştü ve yaptığı yazılı açıklamada da enflasyonda kalıcı düşüşü sağlama temel hedefi doğrultusunda para politikası araçlarını etkin bir şekilde kullanmaya devam edeceklerini belirtti. Takvimden önce bir toplantı olmayacağının da altı çizildi.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu