DünyaEkonomiKıbrısManşetToplumTürkiyeYaşam

Dolar 9 TL’nin üzerinde uçuyor!

Türk Lirası ABD Doları karşında aşağı yönlü rekorlar kırmaya devam ediyor. Dolar bugün 9 TL’nin üzerinde uçuyor. Euro 10.50’ye dayandı, sterlin 12.30’u geçti.

Türk Lirası ABD Doları karşında aşağı yönlü rekorlar kırmaya devam ediyor. Dolar bugün 9 TL’nin üzerinde uçuyor. Euro 10.50’ye dayandı, sterlin 12.30’u geçti.

Türk Lirası ABD Doları karşında aşağı yönlü rekorlar kırmaya devam ediyor. Dolar bugün 9 TL’nin üzerinde uçuyor. KKTC piyasasında Euro 10.50 TL’ye dayandı, sterlin ise 12.30 TL’nin üzerine çıktı.

Haftanın ilk işlem gününde yurtiçi piyasaların kapalı olduğu saatlerde 9 seviyesini aşan Dolar/TL kuru, haftanın ikinci işlem gününde de rekor seviyeye yükseldi.

Dış piyasalarda Dolar/TL 9.03’ün de üzerini aşarak tüm zamanların en yüksek seviyesini gördü. Daha sonra hafif geri çekilmeler yaşansa da dolar 9.02 seviyesine yakın seyrediyor. KKTC piyasasında ise 9.07 TL’lik değeriyle tarihi zirveye ulaştı.

Piyasalar hem TCMB Başkanı Şahap Kavcıoğlu’nun açıklamalarına hem de sınır ötesi operasyon olasılığına büyük oranlı TL satışlarıyla tepki verdi.

Türk Lirası gelişen ülke para birimleri arasında Tayland bahtı ve Güney Kore wonu ile birlikte düşüş kaydeden gelişen para birimleri arasında yer aldı. TL’nin Eylül’den bu yana olan kaybı %10 sınırına ulaştı.

Türkiye piyasasında saat 10.40 itibarıyla dolar/TL dünkü kapanışa kıyasla %0.30 artışla 9.0246 seviyesinde, Euro/TL %0.36 artışla 10.4230 seviyesinde, sterlin/TL de %0.34 artışla 12.2608 TL seviyesinde hareket ediyordu.

KKTC döviz piyasasında da aynı dakikalarda dolar 9.07 TL’den, Euro 10.47 TL’den, sterlin de 12.31 TL’den satılıyordu. Piyasada ortalama döviz alış kurları ise dolarda 8.98 TL, Euro’da 10.40 TL, sterlin de 12.23 TL düzeyinde.

PİYASA KAVCIOĞLU’NUN SUNUMUNU NEGATİF YÖNDE FİYATLADI

Bu arada, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Şahap Kavcıoğlu dün Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde (TBMM) TCMB Başkanı olarak ilk sunumunu yaptı. Kavcıoğlu sunumun soru cevap bölümünde para politikasına yönelik soruları yanıtladı.

Piyasalar TCMB başkanının sunuşunu negatif yönde fiyatlarken, Kavcıoğlu’nun cevaplarında şu ifadeler öne çıktı:

“Ağustos-Eylül gibi faiz indirimine ilişkin yol haritamızı belirtmiştik. Para politikasındaki faiz indirimini beklenen oranda görüyoruz. Sürpriz olmadığını söyleyebiliriz.

Küresel gelişmelere bakınca kurun bizim faiz indirimimizle ilgisi olmadığını görürüz.

Yılı tarihi rekor rezerv ile kapatacağız. Merkez Bankası’nı bir kanunsuzlukla suçlamak büyük yanlış olur. Rezerv gizleniyor diye bir şey yok. Gizli ise siz bu rakamı nerden buldunuz.”

Piyasalar, Türkiye’nin yeni bir sınır ötesi operasyon (askeri) düzenleme ihtimaline de olumsuz yönde cevap verirken, bu gelişme de TL’nin rekor seviyelere kadar düşmesinde etkili oldu.

Türk Lirası, dolar/TL, sterlin/TL, Euro/TL, döviz, piyasa, KKTC piyasası, Kavcıoğlu, Erdoğan, TCMB, turizm gelirleri, TBMM, para politikası, negatif,

Diğer Haberler

Başa dön tuşu