DünyaEkonomiKıbrısManşetToplumTürkiye

Dolar durdu, Euro ve sterlin halâ koşuyor!

Türk Lirası’nın dövizler karşısında baş döndüren rekor oranlı düşüşü bugün de devam ederken, dolar hız kesip geriledi, ancak, Euro ve sterlinde artış sürüyor.

Türk Lirası’nın dövizler karşısında baş döndüren rekor oranlı düşüşü bugün de devam ederken, dolar hız kesip geriledi, ancak, Euro ve sterlinde artış sürüyor.

TL, Eylül ayı başından beri dolar karşısında %11 değer kaybederek benzer tüm ülke paraları içinde açık ara kaybedenler lideri oldu.

Gözlerin TCMB’nin faiz kararına çevrildiği haftada değer kayıplarını sürdüren Türk Lirası, bu sabah da hem sterlin hem Euro hem de dolar karşısında rekor tazeledi.

Dolar/TL üst üste 8 gündür her gün defalarca tarihi zirvesini bir kademe kademe yukarı taşırken sadece Ekim ayındaki değer artışı %5’i geçti. Yıl başından bu yana %26 değer kazanan dolar/TL’deki artış 2 TL’ye yaklaştı.

Dolar bu sabah yeni zirveyi gördükten sonra yönünü aşağı çevirdi. Euro ve sterlin yükselmeye devam ederken, Euro’nun 11 TL’ye, sterlinin ise 13 TL’ye iyice yaklaştığı görülüyor.

Türkiye piyasasında saat 14.30 itibarıyla dolar/TL dünkü kapanışa kıyasla %0.15 düşüşle 9.3115 seviyesinde, Euro/TL %0.30 artışla 10.8570 seviyesinde, sterlin/TL de %0.58 artışla 12.8723 TL seviyesinde hareket ediyordu.

KKTC döviz piyasasında da aynı dakikalarda dolar 9.35 TL’den, Euro 10.87 TL’den, sterlin de 12.91 TL’den satılıyordu. Piyasada ortalama döviz alış kurları ise dolarda 9.26 TL, Euro’da 10.80 TL, sterlin de 12.82 TL düzeyinde.

Türkiye’nin kredi temerrüt risk primi (CDS) 453 baz puan seviyesinde bulunurken 10 yıl vadeli tahvil faizi %20,03 civarında bulunuyor.

FAİZ İNDİRİMİ BEKLENTİSİ REKORLARA DESTEK OLUYOR

TCMB’nin enflasyondaki yukarı yönlü risklere rağmen faiz indirimlerinin devam edebileceği endişesi, indirime karşı çıktığı belirtilen PPK üyelerinin değiştirilmesi ve dolardaki küresel güçlü seyir ile dolar/TL’deki yükselişlerin ana nedeni olarak görülüyor.

TL’deki değer kaybı, TCMB’nin Eylül ayının ilk günlerinde gerçekleşen yatırımcı toplantısında çekirdek enflasyona yönleneceğini ve faiz indirimlerinin yakın olduğu yönündeki sinyalleri ile başladı.

Eylül ayı başından beri dolar karşısında %11 değer kaybederek benzer para birimlerinden açık ara negatif ayrıştı. TL’den sonra en çok değer yitiren Brezilya realinde kayıp %6’da kaldı. Ruble ise aynı dönemde dolar karşısında %3’e yakın değer kazandı. TL son 1 ayda ise %7.65 düşüşle dolar karşısında en fazla değer kaybeden gelişen ülke para birimi olurken ikinci sırada %4.24 düşüşle Şili pesosu yer aldı.

Doların en çok işlem gördüğü para birimlerine karşı performansını ölçen Bloomberg Dolar Spot Endeksi salı günü %0.3 gerileyerek 1.156 seviyesine indi. Gelişen piyasa para birimlerinin genelinde de bir yükseliş görülürken Türk lirası %0.25 düşüşle benzerlerinden ayrıştı.

PİYASALAR TCMB FAİZ KARARINA ODAKLANDI

TCMB, perşembe günü gerçekleştireceği Para Politikası Kurulu toplantısı sonrasında politika faizinde herhangi bir değişiklik yapıp yapmayacağını açıklayacak.

Bloomberg HT’nin faiz anketine katılan 17 kurumun medyan beklentisi politika faizinin 50 baz puan indirimle %17.50’ye indirilmesi yönünde.

17 kurum arasında 3 kurum politika faizinin 1 puan düşürüleceğini tahmin ederken, 4 kurum ise faizin sabit tutulacağını öngördü.

Katılımcılar bir sonraki TCMB hamlesinin ne yönde ve ne zaman geleceğine ilişkin soruya Kasım ayında indirimlerin devam edeceği yönünde yanıt verdi.

Ankette yıl sonuna ilişkin faiz beklentileri de derlendi. Buna göre yıl sonuna ilişkin genel beklenti faizin %16,50’ye indirileceği yönünde oldu.

Türk Lirası, dolar/TL, sterlin/TL, Euro/TL, döviz, piyasa, KKTC piyasası, TCMB, döviz, PPK, TC Merkez Bankası, para politikası kurulu, Brezilya reali, Şili pesosu,

Diğer Haberler

Başa dön tuşu