DünyaEkonomiGenelKıbrısManşetSiyasetToplumTürkiye

Dolar fiyatlarında son durum: TL dalgalanmaya devam ediyor

Türk Lirası haftanın son işlem gününde dalgalanmaya devam ediyor. Dün %6’ları bulan kayıplar sonrasında yükseliş eğilimine giren TL, bugün düşüyor.

Türk Lirası haftanın son işlem gününde dalgalanmaya devam ediyor. Dün %6’ları bulan kayıplar sonrasında yükselişe geçen TL, bu sabah önce yükseliş, ardından düşüş eğilimine girdi.

Para ve emtia piyasaları ise Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik gerçekleştirdiği saldırıyı takip ediyor. Dün Rusya’nın Ukrayna’nın başkenti Kiev de dahil olmak üzere birçok şehre füze saldırısı düzenlemesi dünya genelinde büyük tepkilere yol açmıştı. Bu durum piyasalarda risk iştahını geriletti. Altın 1976 doları görerek 1.5 yılın zirvesine ulaşırken, brent petrol 100 doların üzerine çıktı.

TL’NİN DÜŞÜŞÜ SAAT 11.00’DEN SONRA HIZLANDI

Dolar fiyatları, dün Türkiye piyasalarının kapanış saatinde 14.00 TL seviyesinde hareket ederken, kur haftanın son işlem gününe düşüşle başlarken, ardından çıkışa geçti. Gün içerisinde en düşük 13.9440 TL seviyesini, en yüksek ise 14.1550 TL seviyesini gördü.

Türkiye piyasasında Kıbrıs saat ile 11.30 itibarıyla dolar/TL dünkü kapanışa kıyasla %0.19 artışla 14.0477 seviyesinde, Euro/TL %0.17 artışla 15.6984 seviyesinde, sterlin/TL de %0.37 artışla 18.7941 TL seviyesinde hareket ediyordu.

KKTC döviz piyasasında da aynı dakikalarda dolar 14.17 TL’den, Euro 15.85 TL’den, sterlin de 18.98 TL’den satılıyordu. Piyasada ortalama döviz alış kurları ise dolarda 14.00 TL, Euro’da 15.65 TL, sterlin de 18.75 TL düzeyinde.

6 gelişmiş ülke majör para biriminin dolar karşısında hareketinin incelendiği dolar endeksi, saat 11.25 itibarıyla düne göre %0.02 oranında düşüşle 97.12 seviyesinde bulunuyordu. Aynı dakikalarda Euro/dolar paritesi 1.1177 seviyesinde, sterlin/dolar paritesi 1.3386 seviyesinde, sterlin/Euro paritesi de 1.1976 seviyesinde hareket ediyordu.

TC HAZİNE’DEN ‘TL’YE GÜVENİN’ AÇIKLAMASI

Bu arada, Hazine ve Maliye Bakanlığı, Rusya-Ukrayna arasında yaşanan gelişmelere ilişkin, “Uluslararası finansal piyasalarda bu gerginliğin neden olduğu oynaklıklara karşı vatandaşlarımızın Türk Lirası ve Türk Lirası cinsi varlıklara olan güveninin devam etmesinin ve riskli pozisyonlar almaktan kaçınmalarının her açıdan önemli olduğu değerlendirilmektedir” açıklamasını yaptı.

Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, Rusya Federasyonu’nun Ukrayna’ya askeri müdahalesi kapsamındaki gelişmelerin yakından izlendiği belirtilerek, “Uluslararası alanda yaşanan bu gelişmelerin olası ekonomik ve finansal etkileri; tarım, turizm, dış ticaret, enerji ve müteahhitlik dahil her boyutuyla, bakanlığımızca ve ilgili bakanlıklarla istişare içinde takip edilmektedir. Şimdiye kadar olduğu gibi bu süreçte de gereken tüm tedbirler kararlılıkla alınacaktır” denildi.

Açıklamada, Türkiye ekonomisinin sağlam temelleriyle geçtiğimiz dönemde birçok iç ve dış şoku bertaraf ettiği de ileri sürüldü.

YATIRIMCILAR HİSSE SENEDİ VE NAKİTE YÖNELDİ

Öte yandan, Bank of America’nın (BofA) EPFR verilerinden derlediği rapora göre yatırımcılar 23 Şubat haftasında tahvillerden çıkarak hisse senetlerine ve nakit fonlara yöneldi.

Son 7 haftadır küresel tahvil fonlarından çıkmakta olan yatırımcılar 23 Şubat haftasında tahvillerden 3,5 milyar dolar çekti. 23 Şubat haftasında küresel hisse senedi fonlarına 6,2 milyar dolar ve nakit fonlara 7 milyar dolar sermaye girişi oldu.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu