EkonomiGenelKıbrısManşetSürmanşetTürkiye

Dolar karşısında en çok kaybeden para: Türk Lirası

Yılbaşından bu yana ABD Doları karşısında yaklaşık yüzde 25 gerileyen TL, bu yıl Dolar'a karşı en çok değer kaybeden para birimleri arasında ön sıralarda yer alıyor

GIYNIK ÖZEL

Yılbaşından bu yana ABD Doları karşısında yaklaşık yüzde 25 gerileyen TL, bu yıl Dolar’a karşı en çok değer kaybeden para birimleri arasında ön sıralarda yer alıyor.

TC Merkez Bankası’nın 24 Eylül’de 200 baz puanlık faiz artırımıyla gerileyen kur, o günden bu yana artan jeopolitik risklerle birlikte yükselişe geçti. Dolar/TL kuru 7.95 seviyesini aşarak yeniden rekor kırdı. Euro/TL 9.34, Sterlin/TL de 10.30 seviyelerini aşarak rekorlarını yeniledi.

Türk Lirası, Türkiye ekonomi yönetiminin aldığı önlemlere rağmen hızla değer kaybetmeye devam ederken, analistler, Türkiye’nin içteki ekopolitik dıştaki jeopolitik sorunların TL’yi modern Cumhuriyet tarihinin en düşük seviyesine indirdiğine dikkat çekiyor. Türk Lirası’nın indiği değerin modern Türkiye Cumhuriyeti tarihinin en düşük değeri olduğuna da işaret ediliyor.

Yaz dönemi boyunca negatif ayrışan TL’deki fiyatlama Eylül ayında iyice bozuldu ve Ekim ayının ilk haftasında da TL, küresel fiyatlamalardan negatif ayrılarak en çok değer kaybeden gelişen ülke parası oldu.

TL’deki değer kaybında son haftalarda artan jeopolitik risklerin etkisi yüksek olurken YEP hedeflerinin aşılması, cari ve nakit dengesindeki açık ile enflasyonun da son çeyrekte yükseleceği beklentileri ekonomik riskler olarak baskıyı artırıyor.

Analistler TL’nin, dışta Türkiye’nin Dağlık Karabağ ve Doğu Akdeniz’deki gelişmelerden, içte ise enflasyona kıyasla hala negatif alanda (eksi düzeyde) kalan faizlerden fazlasıyla etkilendiğini vurguluyor.

DOLAR 8 TL’Yİ AŞAR MI?

Bu sabah, dövizler karşısında hızla düşmeye başlayan TL, saat 11.00 sıralarında TC Merkez Bankası’nın swap işlemlerinde kullanılan Türk Lirası faizini %10.25’ten %11.75’e yükseltmesini açıklamasıyla biraz toparlandı. Karar öncesinde 7.95’in üzerinde olan dolar/TL, kararın ardından 7.90 seviyelerine kadar çekildi. Sonrasında ise düşüşünün önemli bir kısmını geri alarak dünkü kapanışa yatay seyre döndü.

Dolar/TL’nin 7.95’in üzerine, sterlinin ise 10.30’un üzerine çıkarak kırdığı yeni rekor, swat hamlesiyle kalıcı olmazken, Euro adım adım yeni rekor değerlerde ilerliyor.

Saat 11.15 itibarıyla dolar/TL 7.9395 seviyesinde, sterlin/TL de 10.2730 seviyesinde hafif dalgalı bir seyir izliyordu. Ancak, Euro/TL aynı dakikalarda düne göre %0.35 kazançla 9.3538 seviyesinde işlem görüyordu.

KKTC piyasasında ise saat 11.20 itibarıyla dolar 7.97 TL’den, Euro 9.40 TL’den, sterlin ise 10.34 TL’den satılırken, bu seviyeler bugüne kadarki en yüksek değerler olarak kaydedildi.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu