EkonomiKıbrısManşetToplumTürkiye

Dolar KKTC piyasasında ilk kez 9 TL değerine ulaştı

ABD Doları bugün dış piyasalarda 8.97 ile Türk Lirası karşısında tarihin en yüksek değerine ulaşırken, KKTC piyasasında öğle saatleri öncesinde 9 TL’yi gördü.

ABD Doları bugün dış piyasalarda 8.97 ile Türk Lirası karşısında tarihin en yüksek değerine ulaşırken, KKTC piyasasında öğle saatleri öncesinde 9 TL’yi gördü. ABD’nin istihdam verilerini bekleyen dolar, küresel piyasalarda da yükselişini hızlandırdı.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Başkanı’nın Eylül ayı başında yatırımcılarla yaptığı toplantıda çekirdek enflasyona vurgu yapması ve söylem değişikliğine gitmesi sonrasında 8.26 seviyesinden yükselişe geçen dolar/TL kuru, Eylül ayı TCMB Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısında 100 baz puan faiz indirilmesiyle 8.9579’a çıkarak rekor kırmıştı.

Türkiye içinde faiz indirimine karşı enflasyonun yükselmesi, küresel tarafta ise risk iştahının bozulması ve doların yükselmesiyle kur rekor sonrası 8.80’li seviyeleri korudu.

Bu hafta ABD’den gelen verilerin beklentileri aşması ve 10 yıllık tahvil faizinin son 4 ayın zirvesine ABD Dolar Endeksi’nin ise son bir yılın zirvesine çıkmasıyla para birimlerinde dolar etkisi arttı.

Bugün açıklanacak tarım dışı istihdam öncesi dolar yükselmeye devam ediyor ve hem dolardaki kuvvetlenme hem de TL’nin zayıflamasıyla kur 8.9717 ile rekor kırdı.

TCMB Başkanı Şahap Kavcıoğlu, dünkü konuşmasında para politikasının yeterince sıkı olduğunu, manşet enflasyondan vazgeçilmediğini belirtirken TL mevduatlarda da artış olduğunu söyledi. Ancak, Kavcıoğlu’nun bu açıklaması piyasa tarafından dikkate dahi alınmadı.

Türkiye piyasasında saat 13.20 itibarıyla dolar/TL dünkü kapanışa kıyasla %0.69 artışla 8.9316 seviyesinde, Euro/TL %0.84 artışla 10.3295 seviyesinde, sterlin/TL de %0.82 artışla 12.1761 TL seviyesinde hareket ediyordu.

KKTC döviz piyasasında da aynı dakikalarda dolar 8.96 TL’den, Euro 10.36 TL’den, sterlin de 12.20 TL’den satılıyordu. Piyasada ortalama döviz alış kurları ise dolarda 8.89 TL, Euro’da 10.30 TL, sterlin de 12.12 TL düzeyinde.

DOLAR KÜRESEL PİYASALARDA DA YÜKSELİYOR

İstihdam verileri öncesinde ABD 10 yıllık tahvil faizi 4 ayın zirvesine çıktı, dolar küresel piyasalarda da yükselişini hızlandırdı.

Verinin öncü göstergeleri olan ISM imalat PMI ve ADP özel sektör istihdam beklentilerden yüksek gelirken haftalık işsizlik maaşı başvurularında da düşüş oldu. Öncü göstergelerin olumlu gelmesiyle bugün 15.30’da açıklanacak tarım dışı istihdamın 500 bin, saatlik ücretlerin %0.4 artması ve işsizlik oranının %5.1’e gerilemesi bekleniyor.

Fed’in pandemi nedeniyle bozulan istihdam sektörünü ekonominin istikrarı için öncelikli görmesi nedeniyle verinin piyasalardaki etkisi de yükseldi. Eğer istihdam setinde beklentilerden belirgin bir sapma olursa piyasalarda varlık alımlarında Kasım ayında azaltıma gidilmesi ihtimali zayıflayabilir, bu olasılıkta da hafta boyu yükselen dolarda bugün gerileme yaşanabilir. Fakat öncü göstergeler ve beklentilerle dolar pozitif ilerliyor.

ABD Dolar Endeksi bugün 94.30 seviyesinden işlem görürken ABD 10 yıllık tahvil faizi de 1.60’a yaklaşarak 4 Haziran sonrası en yüksek seviyeye çıktı. Günün ilk yarısında dolar, küresel piyasalarda yükselişte. EUR/USD 1.1540, GBP/USD 1.3590’dan işlem görürken USD/JPY 112.0 seviyesine yaklaştı. Gelişen ülke paralarından ilk yarıda en çok düşüş Güney Kore wonu ve TL’de yaşanıyor.

Türk Lirası, dolar/TL, sterlin/TL, Euro/TL, döviz, piyasa, istihdam, varlık alımı, ABD, Fed, küresel piyasalar, pozitif, KKTC piyasası, risk iştahı,

Diğer Haberler

Başa dön tuşu