DünyaEkonomiGenelManşet

Dolar kritik istihdam verisini bekliyor

Küresel piyasalar, ABD’den gelecek tarım dışı istihdam verisini bekliyor. Yılın en önemli istihdam verisi olarak nitelenen rakamların öncesinde dolar gelişen piyasaların paraları karşısında yükselişini sürdürüyor.

Küresel piyasalar, ABD’den gelecek tarım dışı istihdam verisini bekliyor. Yılın en önemli istihdam verisi olarak nitelenen rakamların öncesinde dolar gelişen piyasaların paraları karşısında yükselişini sürdürüyor.

Sürekli negatif tarafta kalmasıyla dikkati çeken Türk Lirası, bugün diğer gelişen paralarla birlikte düşmeye devam ediyor.

POWELL VERİNİN ÖNEMİNE İŞARET ETMİŞTİ

ABD Merkez Bankası’nın faiz artırımında istihdam verisi oldukça önemli. Temmuz’da beklentilerden iyi gelen istihdamın Ağustos’ta 300 bin kişi artması bekleniyor.

Fed Başkanı Jerome Powell, Temmuz FOMC toplantısında Eylül oranı için iki aylık enflasyon ve istihdam rakamlarının belirleyici olacağını, yani verilere göre karar vereceklerini söyledi. Ağustos’ta istihdamda artış olmasıyla beraber enflasyon da 41 yılın zirvesinden geriledi. İlk aya ait verilerin pozitif gelmesiyle 75 baz puan beklentileri kuvvetlendi.

VERİ ÖNCESİ DOLAR DALGALANDI

Bugün açıklanacak istihdam rakamları sektörün canlı kaldığını göstermesi, aynı zamanda Fed’e alan yaratacağı için dolar pozitif fiyatlama sağlayabilir.
Dün 110 seviyesine yaklaşarak 20 yılın zirvesini gören dolar göstergesi bugün 109.50 yakınında işlem gördükten sonra dalgalı seyre dönerek, 109.30’a kadar indi.

ABD dolarının Euro, Japon yeni, İngiliz sterlini, Kanada doları, İsveç kronu ve İsviçre frangı olmak üzere 6 para birimine karşı değerini ölçen dolar endeksi saat 11.20 itibarıyla %0.31 düşüşle 109.35 seviyesinde hareket ediyordu. Euro/dolar paritesi aynı dakikalarda 0.9983, sterlin/dolar paritesi de 1.1557 seviyelerinde işlem görüyordu.

Dolar ortalama rakamlarla, bu hafta hem gelişmiş hem de gelişen ülke paraları karşısında yükseliş yaşadı. Olumlu istihdamla haftalık yükseliş bugün de devam edebilir.

KKTC’DE DOLAR 18.30’U AŞTI

Küresel piyasalar ABD’nin istihdam verilerini beklerken, Türkiye piyasasında saat 11.15 itibarıyla dolar/TL son kapanışa kıyasla %0.15 artışla 18.2214 seviyesinde, Euro/TL %0.51 artışla 18.1882 seviyesinde, sterlin/TL de %0.22 artışla 21.0595 TL seviyesinde hareket ediyordu.

Türkiye ile KKTC döviz piyasasında özellikle satışlarda görülen farklı fiyatlama makasının yine açılmaya başladığı dikkati çekti. Son dönemde makas iyice daralmıştı.

KKTC döviz piyasasında bugün öğle saatleri itibarıyla dolar 18.31 TL’den, Euro 18.26 TL’den, sterlin de 21.16 TL’den satılıyor. Piyasada ortalama döviz alış kurları ise dolarda 18.20 TL, Euro’da 18.13 TL, sterlin de 21.02 TL düzeyinde.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu