DünyaEkonomiGenelManşet

Dolar/TL neden rekor kırdı?

Dolar/TL bugün 18,38 ile yeni tarihi zirvesini gördü. Kur neden yükseldi, bundan sonra neler olabilir? İşte yanıtları...

Dolar/TL bugün 18,38 ile yeni tarihi zirvesini gördü. Kur neden yükseldi, bundan sonra neler olabilir? İşte yanıtları…

Yüksek enflasyon, yüksek cari açık ve düşük rezerve rağmen uygulanan düşük faiz uygulaması nedeniyle baskı altında olan dolar/TL’de bugün rekor geldi.

Kurda bugün 18,38 seviyesi görüldü ve 20 Aralık 2021 tarihinde görülen 18,36 zirvesi aşıldı.

20 Aralık 2021 tarihinde kur korumalı mevduat (KKM) başta olmak üzere bir dizi müdahale ile düşürüldükten sonra 2022 yılına 13,35 seviyesinden başlayan dolar/TL kuru, Merkez Bankası’nın (TCMB) 8 ayda rezervlerinden yaklaşık 75 milyar dolar satmasına rağmen yükselişini sürdürmüştü.

ABD başta olmak üzere dünya genelinde merkez bankaları faiz artırırken, yüzde 80’i aşan enflasyona rağmen şirketlere ucuz kredi sunmak için faizi TCMB’nin faizi yüzde 13’e kadar indirmesi ve yüksek cari açık, TL’deki ana baskı unsurları olarak öne çıkıyor.

InvestAZ Araştırma Direktörü Dr. Tuğberk Çitilci, kurda bugün görülen rekorun nedenlerini ve bundan sonrası için öngörülerini sozcu.com.tr’ye anlattı.

DIŞARIDA FED VE GÜÇLÜ DOLAR ETKİSİ

Kurdaki artışın yurt dışı ve yurt içi kaynaklı nedenleri olduğunu belirten Çitilci, yurt dışı tarafta ABD Merkez Bankası’nın (Fed) dünkü 75 baz puanlık faiz artışı kararına işaret etti.

Fed’in enflasyon düşene kadar faiz artışlarına ve bilançosunu daraltmaya devam etme mesajı verdiğini belirten Çitilci, “Bu ana tema dolar endeksini yukarı doğru taşıyor. Dolar endeksinde 111-112 bandı üzerinde ilk etapta 115’ler var ve daha yukarı gitme potansiyeli de var” dedi.

Güçlü dolar temasının sadece Fed kaynaklı olmadığına, Avrupa’da işlerin kötü gittiğini, Euro/dolar’ın 1’in altına düştüğüne işaret eden Çitilci, Avrupa Merkez Bankası’nın (ECB) iki hafta önceki 75 baz puanlık faiz artışına rağmen pariteyi 1’in üzerinde tutamadığını, ekimde 75 baz puan daha faiz artırınca da tutamayacağını çünkü Rusya’nın gaz tedariğini kesmesi nedeniyle Avrupa’da fabrikaların durma noktasına geldiğini belirten Çitilci, şöyle devam etti:

“Avrupa’da ekonomik büyüme aşağı gelecek. Üzerine bir de enflasyon sarmalı ve pariteyi 1’in üzerinde tutmak için veya 1’e yaklaştırmak için ECB’nin faiz artışları gelecek. Dolayısıyla Euro tarafında paritenin 1’in aşağısındaki potansiyelinin fazla olması demek doların küresel çapta daha da güçlenmesi demek.”

Yurt dışında güçlü dolar temasının 2023’ün ilk çeyreğini kapsayacak şekilde devam edeceğini çünkü piyasada 2023’te Fed’den bir faiz indirimi, bir gevşeme beklenmediğini, bu nedenle dolar endeksinde yukarı, borsa endekslerinde sert aşağı yönlü hareket olduğunu aktaran Çitilci, yurt içi gelişmelere de dikkat çekti.

İÇERİDE FAİZ BEKLENTİSİ VE BORSA HAREKETİ

Yurt içinde bugün ana temanın TCMB olduğunu ve 100 baz puan faiz indirimi beklediğini aktaran Çitilci, “Bu toplantıda gelmezse yıl sonuna kadar bir faiz indiriminin geleceğini düşünüyorum. Bunun nedeni; yeni ekonomi modelindeki yatırım, büyüme, istihdam önceliği ve AB’de bağıra bağıra gelen durgunluğa karşı bizim ihracat potansiyelimizi ve ona bağlı büyümemizi desteklemek üzere selektif kredileri desteklemek için merkez bankasının bir faiz indirimi yapması öngörülüyor” dedi.

Piyasanın toplantı saatine yaklaşıldığından dolayı yurt dışında güçlü dolar teması ve TCBM’nin böyle bir faiz indirimine gidebileceği beklentisiyle dolara doğru bir talepte bulunduğunu dile getiren Çitilci, diğer bir unsurun da Borsa İstanbul’da canı yanan yatırımcıların reel negatif faize karşı borsanın adres olmadığını acı bir tecrübeyle anlamaları ve tekrar dolara olan taleplerini artırmaları olduğunu vurguladı.

SEÇİM HESAPLARI

Dolardaki baz senaryonun aylık enflasyon artı CDS (risk primi) kadar değer kaybının düzenli ve sürekli devam etmesi yönünde olduğunu, yıl sonu yaklaşırken enflasyondaki aralık ayındaki baz etkisinin daha anlamlı hale gelmesi için kurun sert yukarı yönlü hareket yapmaması gerektiğini belirten Çitilci, seçime işaret ederek şöyle devam etti:

“Bu bağlamda seçim maratonunun başladığı bir ortamda kamunun çok astronomik seviyelere izin vermeyeceği, böyle bir hareket olduğu zaman da bir şekilde müdahale edeceği ve hatta kurun yeni zirveler yaptıktan sonra kaynak girişleriyle bir noktada aşağı çekilip yıl sonuna kadar yönetilip yönlendirilebilir şekilde bir görünmez elin devreye gireceğini düşünüyorum çünkü kurdaki yukarı hareket enflasyonu bozacak, enflasyondaki hikaye bozulduğu zaman da 2023’e ilişkin beklentiler bozulacak, bunu engellemek adımlı kurda küçük adımlı yukarı hareketlere izin tamam ama günlük yüzde 5’e yüzde 10’a çıkan hareketlere izin verilmeyeceğini düşünüyorum.”

Diğer Haberler

Başa dön tuşu