EkonomiKıbrısManşet

Döviz borçlar TL’ye çevrilsin

Döviz Mağdurları Derneği, bir kez daha Başbakanlık önünde basın açıklaması yaparak, çözüm önerilerini açıkladı.

Döviz Mağdurları Derneği, bir kez daha Başbakanlık önünde basın açıklaması yaparak, çözüm önerilerini açıkladı.

ÖDENEBİLİR TL BORCU
Döviz Mağdurları Derneği, dün Başbakanlık önünde yaptığı basın açıklamasında döviz borçlarının, faiz destekli, uzun vadeli, gelirlerine oranla ödenebilir bir Türk Lirası borcuna çevrilmesini talep ederek, borcunu ödeyememiş kişiler için başlatılan icra süreçlerinin askıya alınmasını istedi. Dernek Başkanı Hasan Avlık açıklamasında, “Anayasal hakkımız olan barınma, eğitim, sağlık gibi giderlerimizi karşılamak adına kullanmış olduğumuz borçlarımız, TL’deki astronomik değer kaybı ile ödenmeyecek boyuta gelmiştir” dedi. Avlık, döviz borcu olanların, borçlarını ödeyebilmelerine yönelik yasal bir düzenleme yapılmasının hükümetin anayasal görevi olduğunu kaydetti.

ALIM GÜCÜ DÜŞTÜ
Talepleri ve çözüm önerilerinin, döviz borçlarıyla alakalı olsa da asıl kayıplarının her geçen gün düşen alım gücünden kaynaklandığını belirten Avlık, döviz mağdurlarının ilk resmi temaslarını yaptığı 5 Ocak 2022’den bu yana, TL’nin %67-68 oranında değer kaybettiğini, asgari ücretin ise %37 oranında arttığını hatırlattı. “Ekonomik önlem paketinde açıklanan önlemlerin halkı korumaktan aciz olduğunu” savunan Avlık, hükümeti, sivil toplum kuruluşlarıyla istişare içinde daha gerçekçi çözümler bulmaya davet etti.

‘BORCUNUZA BORÇ EKLEYİNİZ’
Avlık, “Bizlere, ‘borcunuzun üzerine borç ekleyiniz ve çocuklarınıza miras olarak borç bırakınız’ denildi. Bunu asla kabul etmiyoruz. Bu çözüm değildir. Nasıl ki tüccara, devlette döviz kiracı olan yurttaşlara ve diğer kesimlere belirli imkânlar sunuldu, bu imkânlar bizlere de sağlanmalı. Bizler de yurttaşız, bizler de buradayız ve varız” dedi. Eyleme, KTOEÖS, KAMU-İŞ, KAMUSEN, DEV-İŞ, KTÖS, KTAMS ve Baraka da destek verdi

ÇÖZÜM ÖNERİLERİ

DÖMAD’ın “Borçlarımızı ödeyebilmek istiyoruz, insanca yaşamak istiyoruz” diyerek, sunduğu çözüm önerileri şöyle:

1-Geliri döviz olmayıp da döviz borcu bulunan bizlerin borçlarının gerek kamu bankaları aracılığıyla gerekse de özel bankalar ile işbirliği yaparak, faiz destekli, uzun vadeli, gelirlerimize oranla ödenebilir bir TL borcuna çevrilmesini istiyoruz.

2- Yukarıda talep ettiğimiz TL’ye dönme talebimizi, döviz borcunun ilk alındığı tarih ile bugün arasında toplam bakiyeyi belirleyecek bir katsayı belirlemeye yönelik yasa yapılması ve bu yasa hükümleri uygulandıktan sonra kalan anapara borcumuzun belirlenerek, bir yasa/yasa gücünde kararnameyle TL bazında yapılandırılmasını talep ediyoruz.

3- Döviz borcundan dolayı borcunu ödeyememiş kişiler için başlatılan icra süreçlerinin taleplerimizle ilgili gelişmeler yaşanana ve sorunların çözümüne kadar askıya alınmasını talep ediyoruz.”

Diğer Haberler