EkonomiGenelManşetTürkiye

Döviz hesaplarını TL’ye çevirme çabası

TC Merkez Bankası, kur korumalı mevduatta (KKM) uygulanan faizde üst sınırı kaldırdı

Liralaşma stratejisi kapsamındaki KKM faizinde %12’lik (politika faizinin %3’ü) üst sınır vardı

Türkiye’de halen KKM dışındaki TL mevduat hesaplarındaki faiz oranları %25’in üzerinde

EN FAZLA %12 FAİZ VERİLİYORDU…

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, kur korumalı mevduatta (KKM) uygulanan faizde üst sınırı kaldırdı. TCMB tarafından bankalara gönderilen yazıya göre, bankalarca açılan vadeli Türk Lirası mevduat hesaplarına uygulanacak azami faiz oranının, TCMB tarafından belirlenen bir hafta vadeli repo ihale faiz oranının altında olmamak koşuluyla bankalar tarafından belirlenebileceği ifade edildi. Kur korumalı mevduatta faize politika faizinin üzerinde 3 puanlık üst sınır uygulanıyordu. TCMB politika faizi %9 seviyesinde bulunurken, kur korumalı mevduatlarda faizde %12’lik üst sınır vardı.

BANKALARDAN GELEN TALEP…

TCMB Başkanı Şahap Kavcıoğlu enflasyon raporu sunumunda faiz sınırının kaldırılmasının bankalardan gelen bir talep olduğunu, bunu makul buldukları için kabul ettiklerini söyledi. Son dönemde KKM’de büyüklüğün gerilediği görülüyordu. Resmi verilere göre, 13 Ocak haftası itibariyle KKM büyüklüğü 1,37 trilyon TL’ye geriledi. Kasım ayında bu ürün 1,47 trilyon TL ile rekor kırmıştı. Bu karar sonrası dövizden ve altından TL’ye geçen KKM için üst sınır kaldırılırken, TL ile açılan KKM’ler ise TCMB taraf olmadığı için uygulamadan etkilenmeyecek.

BORSAYA ALTERNATİF OLABİLİR…

Uzmanlar kararla bankaların mevduat faizi yarışının da bu alana kayacağını öngörürken, KKM’nin kısa sürede borsaya alternatif olabileceğini belirtiyor. Ekonomist Dr. İnanç Sözer, KKM’nin cazibesinin bu uygulama ile çok artacağını dile getirerek “Kur korumalı mevduat faizlerinin çok kısa bir sürede %25-26 bandına geleceğini düşünüyorum. Döviz mevduatı taşımak isteyenlerin bu kanalla ciddi bir ilgisi olacaktır. TL mevduat faizi %25-26’ya çıkarsa ciddi bir vergi avantajı da var. Üstüne bir de kur farkını elde edebiliyor olmak bedava bir opsiyon.”

 

Diğer Haberler

Başa dön tuşu