KıbrısManşetSürmanşet

Döviz kurları yüksekten uçmaya devam ediyor

KKTC piyasasında Dolar 7.88, Euro 9.20 ve Sterlin 10.14 ile rekor tazelemeye devam ederken, TL’deki birkaç saatlik kayıp yüzde 1’i aştı.

GIYNIK ÖZEL

Döviz kurlarında rekor yükselişler bugün de sürüyor. Dolardaki küresel güçlü seyir ve Türkiye’nin jeopolitik riskleri TL cinsi yatırım araçları üzerinde değer kaybı ve negatif ayrışma getirirken, bundan en fazla Türk Lirası etkileniyor.

KKTC piyasasında Dolar 7.88, Euro 9.20 ve Sterlin 10.14 ile rekor tazelemeye devam ederken, TL’deki birkaç saatlik kayıp yüzde 1’i aştı.

Türkiye ve dış piyasalarda ise saat 11.00’de Dolar/TL 7.85, Euro/TL 9.16, Sterlin/TL de 10.10 bandında hareket ediyordu.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın geçen hafta 200 baz puanlık faiz artırımıyla gerileyen kur, artan jeopolitik risklerle birlikte yükselmeye başladı.

TL, bu yıl içinde en çok değer kaybeden para birimleri arasında ilk sıralarda yer alırken, değer kaybı şu başlıklarla yorumlanıyor:

YENİ SORUN BÖLGEDEKİ ÇATIŞMALAR

TC Merkez Bankası’nın Eylül ayı Para Politikası Kurulu toplantısında politika faizini %8.25’ten %10.25’e çıkarması, Türk Lirası’nı desteklemiş ve Dolar/TL kuru 7.70’li seviyelerden 7.50’lere kadar geri çekilmişti.

Ancak haftasonu Azerbaycan ile Ermenistan arasında yaşanan çatışmalar ve Türkiye’nin Dağlık-Karabağ sorununa müdahil olması piyasalara da yansıdı ve TL cinsi varlıklarda satış baskısı arttı.

Londra merkezli varlık yönetimi şirketi BlueBay Capital’dan Gelişen Piyasalar Stratejisti Tim Ash, yatırımcılara gönderdiği piyasa notunda, “Türk Lirası şu ana kadar Azerbaycan – Ermenistan çatışmalarının en büyük kaybedeni oldu. Dolar/TL kuru 7.80 seviyesini zorluyor. Türkiye’nin yeni bir bölgesel çatışmanın içine çekilmesi endişeleri artırıyor” dedi.

TL FAİZLERİ EKSİDE

Son faiz artırımına rağmen enflasyonun çift hanelerde kalmaya devam etmesi, TL üzerinde baskı oluşturan bir diğer konu.

Merkez Bankası’nın politika faizi %10.25’e yükselse de hâlâ %11’in üzerinde bulunan enflasyonun altında kalıyor.

ABD merkezli yatırım bankası JP Morgan, Merkez Bankası’nın TL’yi tekrar cazip bir yatırım seçeneği haline getirmek için yılsonuna kadar en az 200 baz puan ilave faiz artırımı yapması gerektiği yorumunu yaptı.

Olası yeni faiz artırımlarının büyümeye olumsuz etkilerinin olacağını da hatırlatan JP Morgan, yine de Merkez Bankası’nın fiyat istikrarı konusunda ne kadar ciddi olduğunu gelecek aylarda göstereceğini ifade ediyor.

MERKEZ BANKASI’NDA PARA KALMADI

Bir diğer gerekçe ise Merkez Bankası’nın azalan döviz rezervlerinin Türkiye’nin TL’yi destekleme kapasitesine olan güveni azaltması olarak dile getiriliyor.

TL’nin baskı altında olmasına yol açan bir diğer neden ise koronavirüs salgını nedeniyle ülkeye döviz girişinde yaşanan düşüş olarak öne çıkıyor.

Reuters haber ajansı, para piyasası traderlarının yaptığı hesaplamalara göre Merkez Bankası ve kamu bankalarının 2019’un başından bu yana TL’yi desteklemek için piyasaya yaklaşık 110 milyar dolar sattığını aktarıyor.

Ayrıca, Türkiye’deki gelişmelerden bağımsız olarak yatırımcıların genel olarak gelişen piyasalara olan ilgisini azaltan ve risk iştahını düşüren bir diğer konu da 3 Kasım’da gerçekleştirilecek olan ABD Başkanlık Seçimleri.

USD/TRY kuru %2,10 yükselişle 7,8365 EUR/TRY %2,60 yükselişle 9,15 GBP/TRY %3,5 artışla 10,10 seviyesine yükselerek rekor tazeledi. Temmuz ayı sonundan itibaren rekor kıran döviz kurlarında bugünkü yükselişin hızlanmasında ise Azerbaycan-Ermenistan arasındaki çatışmanın etkili oluyor.

Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın 2021 yılı merkezi bütçe oranın hesaplanacağı ve 3 yıllık ekonomik yol haritasının belirleneceği Yeni Ekonomi Programı yarın saat 11.00’da açıklanacak. Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın açıklayacağı YEP’te koronavirüs salgını nedeniyle ciddi bozulma gösteren istihdam sektörü en yakından takip edilecek kalem olurken kurdaki artışın ithalat maliyetlerini artırması ve enflasyonu da baskılaması nedeniyle enflasyon, cari denge ve istihdam en önemli başlıklar olarak takip edilecek.

Son verilere göre enflasyon Ağustos’ta %11,7 olurken son açıklanan Haziran cari açık rakamı 2.93 milyar dolar oldu. İşten çıkarma yasağının uygulandığı ülkelerde işsizlik oranı da çok sağlıklı hesaplanamıyor ve bu uygulama ile ülkemizde işsizlik oranı %13,4 oldu. İstihdam edilenlerin sayısı ise 2020 yılı Haziran döneminde, bir önceki yılın aynı dönemine göre 1 milyon 981 bin kişi azalarak 26 milyon 531 bin kişi, istihdam oranı ise 4,0 puanlık azalış ile %42,4 oldu.

Döviz kurlarında rekor yükselişler yaşanırken dolar kurundaki rekor seviyeler rekabetçi olarak ifade edilmişti, ancak özellikle ara mal ihtiyacı kurdaki yükselişle maliyetleri de artırıyor.

Bugün USD/TRY kuru %2,10 yükselişle 7,8365 EUR/TRY %2,60 yükselişle 9,15 GBP/TRY %3,5 artışla 10,10 seviyesine yükselerek rekor tazeledi. Temmuz ayı sonundan itibaren rekor kıran döviz kurlarında bugünkü yükselişin hızlanmasında ise Azerbaycan-Ermenistan arasındaki çatışmanın etkili oluyor.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu