DünyaEkonomiGenelManşet

Döviz uçtu TL dibe vurdu

Türk Lirası değer kaybında rekor kırıyor. TL, en değersiz para birimleri liginde, uzun zamandır ekonomik krizlerle mücadele eden Arjantin’i de geride bıraktı. Uzun zamandır değer kaybeden TL, dünyada alım gücü en kötü 5 para birimi arasında gösteriliyor

TÜRK LİRASI’NI POLİTİKACILAR DA HIRPALIYOR… Türk Lirası en zayıf olduğu dönemde, politik kararlarla iyice dibe gönderildi. Pazartesi gününde sınır ötesi operasyon söylemleriyle sallanan, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı’nın meclis konuşmasıyla gerilemeye başlayan TL, dolar endeksinin hızla yükseldiği dönemde, TCMB’de üç ismin görevden alınmasıyla tarihi rekor kayıplarını yeniledi. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nda 3 ismin görevden alınmasının ardından Asya’da sığ piyasada dolar/TL 9.18 seviyesinin üzerini test ettikten sonra 9.13-9.14 bandına geriledi. KKTC’de dolar 9.20’nin üzerini gördü, daha sonra geri çekilmeler yaşandı. KKTC döviz piyasasında dün dolar 9.18 TL’den, Euro 10.65 TL’den, sterlin de 12.57 TL’den işlem gördü.

TL DÜŞÜYOR, ASGARİ ÜCRETLİ KÂBUS GÖRÜYOR… Türk Lirası’nın dövizler karşısındaki yüksek oranlı hızlı düşüşü, asgari ücretlinin kâbusu haline geldi. 15 Eylül’de brütte 4,970 TL, nette 4,324 TL olarak belirlenen asgari ücret; 44 günde dolar karşısında %9.07 oranında eridi. Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nun bin bir zahmetle üç kez toplanarak 15 Eylül’de brütte 4 bin 970 TL, nette 4 bin 324 TL olarak belirlediği asgari ücret; TL’nin kayıpları karşısında her geçen gün alım gücünü biraz daha yitiriyor. Komisyonun geçtiğimiz ay ortasında belirlediği asgari ücret geriye doğru kararla 1 Eylül tarihi itibarıyla yürürlüğe sokulurken, 1 Eylül’de 595 ABD Doları’na denk gelen brüt asgari ücret Türk Lirası’nın astronomik oranlardaki değer kaybı sonrasında 14 Ekim itibarıyla 541 dolara kadar indi. 1 Eylül’de 518 dolara denk gelen net asgari ücret ise 471 dolara düştü. Başka deyişle reel alım gücü 44 günde 54 dolar civarında azaldı.

EURO VE STERLİNDE DE AYNI MANZARA… Net asgari ücret, Euro karşısında yüzde 5.15’lik düşüşle 428 Euro’dan 406 Euro’ya, sterlin karşısında da yüzde 8.53’lik erimeyle 376 sterlinden 343 sterline kadar indi. KKTC’de kötü giden ekonomiye bir de Türk Lirası’nın astronomik oranlardaki değer kaybı eklenirken, asgari ücretlinin yeni geliri, reel alım gücünün yüzde 8’inden fazlasını yitirdi. KKTC Merkez Bankası, Çalışma Bakanlığı ve Başbakanlık verilerinden derlenen bilgiler; özellikle 2010 yılından bugüne kadarki süreçte brüt asgari ücret ile döviz karşılığı arasındaki makasın her geçen gün arttığını gösteriyor.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu