EkonomiKıbrısManşetSiyaset

Döviz vurdukça kafalar karışıyor

yerli üretim devlet tarafından güvence altına alınması ve teşvik edilmesi gereken bir konudur. Kaldı ki ekonominin en temel gereksinimidir yerli üretim. Bir ülke üreterek var olur gerçeği bu denli ortada dururken. Yerli üretim ayrıca dışa bağımlılığı azaltarak içte ciddi bir ekonomik dinamik yaratır

Çok yok hatırlayacaksınız döviz cinsinden borcu olanlar için sterlinin kuru yüzde 12’ye sabitlemekten ve faizlerin düşeceğinden söz etmişti Sayın Faiz Sucuoğlu.

Bu o günlerde de bu bana çok gerçekçi gelmemişti. Çünkü bankalara rağmen böyle bir iradenin ortaya konabileceğine hiç ihtimal vermemiştim.

Nitekim geçtiğimiz hafta Başbakan basın toplantısı düzenleyerek Borçların yapılandırılması için süre üç ay uzadığı bilgisini paylaştı kamuoyuyla. Yani ne kur sabitlendi, ne de faiz düştü!!!

Sadece borçlarınızı  daha uzun vadeye yayın öngörülenden daha çok bir zaman diliminde ödeyin mesajı verildi. Malum Sterlin her gün bu denli yükselirken nasıl olacak bu iş? O da ayrı bir konu!!!

İçinde bulunduğumuz süreç gerçekten çok meşakkatli bir dönemi işaret ediyor hepimize. Dolayısıyla “X” parti “Y” parti ve ya da “Z” parti siyasetinden öte toplumsal bir bütünlük içinde ekonomik akıl yaratmak durumundayız.

Ülke yönetmek her şeyden önce ciddiyet, sorumluluk gerektirir. Plansız, programsız ülke yönetmek mümkün değildir.

Hele el yordamı ile günü kurtarmak hiç değildir.

Sayın Başbakan geçtiğimiz hafta açıkladı

KDV’si %0 olan ürünleri..

Bu ürünler nelermiş?

“un, nişasta, katı/sıvı yağ, sirke, limon suyu, nar ekşisi, bisküvi, gofret”

Evet yanlış okumadınız.

Bu haberi okuyanların hemen aklına şu  soru gelebilir..

Aşağıdaki ürünlerin temel gıda ürünü olması mümkün mü?

Nişasta, sirke, limon suyu, nar ekşisi, bisküvi, gofret ???

Elbette hayır.

Süt, süt ürünleri, et, yumurta vs vs..

Daha fazla protein ihtiva eden ürünler.

Çocukların gelişmesi ve sağlıklı büyümesi için ihtiyacı olan ürünlerdir temel gıda ürünleri. Bol bol muhallebi yiyerek, bol bol sirkeli limonlu, ekşili salata yiyerek ya da piskot, gofret yiyerek bu nasıl olacak?

Nihayetinde bu ülkeyi idare ediyorsunuz.

Az düşünün artık lütfen.

Diğer taraftan un ithalatının serbest olacağını açıkladı Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı Nazım Çavuşoğlu hükümetinin fonsuz ve vergisiz un ithalatını serbest bırakma kararı aldığını duyurdu. Bunun akabinde ise ülkemizdeki un fabrikaları işletmecileri daha fazla zararı bünyelerinde taşıyamayacaklarını duyurarak fabrikalarını kapatma kararı aldılar.

Bu takdir edersiniz ki içinde büyük riskler barındıran bir konu. Zira böylesi bir karar yerli üretime çok ciddi bir darbe vuracak.

Şöyle bir düşünün, ülkemizde un fabrikalarının kapandığını..

Oysa pandemi döneminde üretimin önemini hepimiz yaşayarak gördük.

Bu bir yana, yerli üretim ülke ekonomisinin gelişmesinde büyük rol oynar gerçeğini göz ardı edemeyiz. Zira istihdam üretimin önemli bir ayağıdır. Dolayısıyla yerli üretim devlet tarafından güvence altına alınması ve teşvik edilmesi gereken bir konudur. Kaldı ki ekonominin en temel gereksinimidir yerli üretim. Bir ülke üreterek var olur gerçeği bu denli ortada dururken. Yerli üretim ayrıca dışa bağımlılığı azaltarak içte ciddi bir ekonomik dinamik yaratır.

Hükümetin ve özelde ilgili bakan olan Sayın Çavuşoğlu’nun bu kararı bir kez daha gözden geçirmesinde çok büyük yarar vardır.

Diğer Haberler

Göz Atın
Kapalı
Başa dön tuşu