EkonomiKıbrısManşet

Dövizde açılan makas kapanmıyor

Türkiye’de bankaların serbest piyasa kurlarının üzerine çıkması KKTC’yi de etkiliyor. Kurlar yüksekten uçmaya devam ediyor

Türkiye’de bankaların serbest piyasa kurlarının üzerine çıkması KKTC’yi de etkiliyor. Kurlar yüksekten uçmaya devam ediyor.

TC Merkez, 14 Mayıs seçimi öncesindeki son toplantısında faizi %8.5’te sabit bıraktı. TL’de anlamlı bir değişiklik olmadı.

KKTC-TC serbest piyasa kurlarındaki yaklaşık %5’lik fark, Türkiye’deki serbest piyasa-bankalar piyasası makasıyla aynı seviyede.

ÖZEL HABER

MAKAS HALEN ÇOK AÇIK… Türkiye’de bankaların döviz kurunda hem alım satım hem de bankalar arası piyasaya göre daha yüksek fiyat uygulaması sonrasında serbest piyasa ile açılan döviz makası henüz kapanmadı. Ancak, bankaların yüksek kur politikası serbest piyasada da döviz fiyatlarının adım adım çıkmasına neden oluyor. KKTC piyasasında ise yaklaşık 10 gündür döviz kurlarında anlamlı değişiklikler kaydedilmiyor. Bir yandan ülke içindeki arz-talep dengesini kurmaya çalışan bankalar ve döviz büroları öte yandan Türkiye piyasasının çalkantılı gelişmelerine ayak uydurmaya çalışıyor.

TCMB, FAİZİ %8.5’TE SABİT TUTTU… Bu arada, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası 14 Mayıs seçimleri öncesindeki son toplantısında politika faizini %8.50’de tuttu. Karar metninde para politikası duruşunun yeterli olduğunu belirten ifade korundu. Faiz kararının açıklanmasından sonra TL’de anlamlı bir hareketlenmenin olmadığı görüldü. Türkiye’de Ağustos 2021’de %19 olan politika faizi; Eylül, Ekim, Kasım ve Aralık’ta 100’er baz puanlık indirimle 2021’i %14’ten kapamıştı. 2022’nin 8 ayında faiz sabit tutulurken enflasyon %80’li seviyelere çıkmıştı. Ağustos ve Eylül’de 100 baz puan, Ekim’de 50 baz puan Kasım’da 150 baz puan indirimle %9’a indirilen faiz, Şubat 2023’te 50 baz puanlık indirimle %8.5’e düşürülmüştü.

TC-KKTC ARASINDA %5 FARK VAR… Türkiye ekonomi yönetiminin faiz indirme politikasının en önemli etkisi ise Türk Lirası üzerinde görüldü. Faiz indirim döngüsünde dolar, Euro ve sterlinin TL önünde %125 ile %150 aralığında değer kazandığı hesaplandı. KKTC serbest piyasasında dün 16.00 sıralarında dolar 20.40; Euro 22.50, sterlin ide 25.40 seviyesinden satılırken, Türkiye serbest piyasada dolar 19.44; Euro 21.41; sterlin ise 24.21 seviyesinden alıcı buluyordu. KKTC-TC serbest piyasa kurlarındaki yaklaşık %5’lik fark, Türkiye’deki serbest piyasa-bankalar piyasası makasıyla aynı seviyede.

 

Diğer Haberler

Başa dön tuşu