DünyaEkonomiKıbrısManşetToplumTürkiyeYaşam

Dövizde aşağı yönlü hareketler sürüyor

TL karşısında rekorlar kıran dövizlerde aşağı yönlü hareketler sürüyor. KKTC piyasasında dolar 9.53’e, Euro 11.06’ya, sterlin 13.10’a kadar geriledi.

Türk Lirası karşısında rekorlar kıran dövizlerde dün başlayan aşağı yönlü hareketler bugün de sürüyor. KKTC piyasasında dolar 9.53’e, Euro 11.06’ya, sterlin 13.10’a kadar geriledi.

Dış piyasalarda dün en düşük 9.4110 ve en yüksek 9.6243 seviyelerini gören dolar/TL, günü önceki kapanışın %0.5 altında 9.5439 seviyesinden tamamlamıştı.

Türkiye piyasasında saat 12.20 itibarıyla dolar/TL dünkü kapanışa kıyasla %0.22 düşüşle 9.5123 seviyesinde, Euro/TL %0.21 düşüşle 11.0292 seviyesinde, sterlin/TL de %0.43 düşüşle 13.0666 TL seviyesinde hareket ediyordu.

KKTC döviz piyasasında da aynı dakikalarda dolar 9.5350 TL’den, Euro 11.06 TL’den, sterlin de 13.10 TL’den satılıyordu. Piyasada ortalama döviz alış kurları ise dolarda 9.45 TL, Euro’da 10.98 TL, sterlin de 13.00 TL düzeyinde.

Analistler, şimdiye kadar açıklanan bilançolara göre şirket karlılıklarının 3. çeyrekte beklentilerin üzerinde gerçekleşmeye devam ettiğini belirterek, döviz piyasaları açısından ise bir süredir 93.5-94.0 bandında hareket eden dolar endeksinin olası kırılma yönünün önemli olduğunu söyledi.

Türkiye’de bugün veri gündeminin sakin olduğunu ifade eden analistler, ABD’de toptan eşya stokları ve dayanıklı mal siparişleri verilerinin takip edileceğini bildirdi.

İNGİLTERE BÜTÇESİ ÖNCESİNDE GÖZLER STERLİNDE

Bu arada, Çarşamba günü dolar, gelecek haftaki Fed toplantısı öncesinde düşüş yaşarken İngiltere bütçesi öncesinde gözler sterlinde.

Amerikan dolarının 6 majör dövizin ticaret ağırlıklı sepeti karşısında performansını ölçümleyen ABD dolar endeksi, %0.1 düşüşle 93.892’ye geriledi.

USD/JPY %0.1 düşüşle 114,03 olurken EUR/USD %0.1 artarak 1,1603’ten alıcılandı. GBP/USD ise İngiltere’nin yıllık bütçesi öncesinde 1.3762’e düştü.

Fed, gelecek haftaki toplantı öncesinde yasak döneminde ve toplantı öncesinde ilgi, bir dizi önemli veride olacak.

Çarşamba günü Eylül ayına ait dayanıklı mal siparişleri yayınlanacak ama en çok ilgiyi, Perşembe günkü Q3 GSYH ile Cuma günkü Eylül ayı çekirdek kişisel tüketim harcamaları raporu çekecek.

Öte yandan İngiltere Maliye Bakanı Rishi Sunak’ın yıllık bütçesini teslim etmesiyle sterlin Çarşamba günü kırılgan olabilir.

Bütçe öncesinde en çok konuşulan, kamu sektöründe ödemelerin dondurulmasına son vereceğine dair sızıntıların akabinde Sunak’ın keseyi açacağı oldu ancak Bakan, bu yılın bütçesinde hala zor bir denge gösterisi ile karşı karşıya.

Çok fazla cömertlik ve İngiltere Bankası’nın sıkılaştırıcı para politikasına bakması ile enflasyonun artma riski var ancak bu çok az ve Sunak, zaten tereddütlü olan bir toparlanmayı boğabilir.

ING analistleri, “Bütçe öncesi sızıntılar, her zamanki gibi bütçenin nasıl ödeneceği yerine yeni harcama planlarını gösteriyor. İngiltere Maliye Bakanı herhangi bir mali konsolidasyon duyurduğu takdirde bu, GBP’nin biraz kırılgan olmasına yol açabilir.” dedi.

Türk Lirası, dolar/TL, sterlin/TL, Euro/TL, döviz, piyasa, KKTC piyasası, Fed, Rishi Sunak, GBP/USD, İngiltere Bankası,

Diğer Haberler

Başa dön tuşu