EkonomiKıbrısManşet

Dövizde makas çok fena açıldı!

Türkiye’de serbest piyasa ile bankalar arası piyasa arasındaki satış farkı ciddi oranda arttı.

Türkiye’de serbest piyasa ile bankalar arası piyasa arasındaki satış farkı ciddi oranda arttı.

ÖZEL HABER

 MAKAS %6’NIN ÜZERİNDE
Türkiye’deki 28 Mayıs seçimlerine günler kala makas yeniden açıldı. 14 Mayıs seçimleri öncesinde bankalar arası piyasadaki döviz fiyatları ile serbest piyasa ve bankalardan satıştaki fiyat arasındaki makas %10’un üzerine çıkmıştı. Seçim sonrasındaki haftada ise bankalar arası piyasada kurda artış yaşanmasının da etkisiyle satış fiyatları arasındaki makas %2.5’e kadar gerilemişti. Dün bankalar arası piyasada dolar/TL 19.89 seviyesinden satılırken serbest piyasada 21.25, bankalarda ise ortalama 21.40 seviyesinden satıldı. Böylece serbest piyasa ile bankalar arası piyasa arasındaki satış farkı %6.8-7.6 seviyelerine yükseldi.

ÇOKLU KUR TEHLİKESİ!
Bankacılık kaynakları cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ilk turunda olduğu gibi ikinci tur öncesinde de vatandaşın döviz talebinin arttığını dile getirdi. Bu çevreler ayrıca bankaların tüzellere döviz satışında belli bir saat sonrasında sınırlama olduğunu ve bunun da makası arttırdığını söyledi. 14 Mayıs seçimleri öncesindeki hafta Merkez Bankası’nın, “bankalardan tüzel müşterilere döviz satışını yasakladığı” da bildirilmişti. Çoklu kur oluşma tehlikesine de işaret eden bankacılık sektörü kaynakları, asıl önemli unsurun bankalar arasındaki alım satım makası olduğuna da işaret etti. Aynı kaynaklar, kur korumalı mevduat dönüşlerinin yoğunlaşmasının ise makası artırıcı etkisi olduğunu vurguladı.

KKTC’DEKİ KURLAR ARADA KALDI
KKTC’de gerek bankacılık gerekse döviz büroları kurları hem bankalar arası piyasadan hem bankalardan hem de Kapalı Çarşı gibi serbest piyasadan takip etmeye çalışıyor. Dün iç piyasada oluşan kurların Türkiye’deki serbest piyasanın altında ancak, bankalar arası piyasanın üstünde olduğu dikkati çekti. Saat 16.00 sıralarında Kuzey Kıbrıs piyasasında ortalama satış fiyatı dolarda 20.80 TL; Euro’da 22.40 TL ve sterlinde de 25.86 TL idi. Aynı dakikalarda Kapalı Çarşı’da dolar 21.34; Euro 22.97; sterlin ise 26.36 TL’den satılıyordu.

 

 

Diğer Haberler

Başa dön tuşu