DünyaEkonomiKıbrısManşetToplumYaşam

Dövizler halkı yakıyor!

Türk Lirası bugün de tarihinin en düşük değerinde aşağı yönlü rekorlar kırmaya devam ediyor. KKTC piyasasında dolar 9.25 TL’den, Euro 10.74 TL’den, sterlin de 12.69 TL’den satılıyor.

Türk Lirası bugün de tarihinin en düşük değerinde aşağı yönlü rekorlar kırmaya devam ediyor. KKTC piyasasında dolar 9.25 TL’den, Euro 10.74 TL’den, sterlin de 12.69 TL’den satılıyor.

Dış piyasalarda ise hafta başında 9.0 seviyesini aşarak rekor tazeleyen dolar kuru, haftanın devamında 9.10 ve 9.18 seviyelerine yükseldi. Kur, bugün 9.2275 ile tarihi zirveyi gördü. Euro/TL kuru da Haziran ayındaki 10.73 zirve seviyeye yaklaştı 10.72 seviyesine çıktı. Sterlin/TL kuru 12.63 ve İsviçre Frangı/TL kuru da 10.0 ile rekor tazeledi.

Türk Lirası en zayıf olduğu dönemde, Türkiye’deki politik kararların etkisiyle daha da güçsüz bir hale gelirken, dövizlerdeki yükseliş fırtınasının hangi noktada dineceği bilinmiyor.

Bu hafta başında TC Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın sınır ötesi operasyon söylemleriyle sallanan, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı’nın meclis konuşmasıyla düşüşü hızlanan TL, dolar endeksinin hızla yükseldiği dönemde, TCMB’de üç önemli ismin görevden alınmasıyla dibe çökmüştü.

Türkiye piyasasında saat 11.15 itibarıyla dolar/TL dünkü kapanışa kıyasla %0.33 artışla 9.2052 seviyesinde, Euro/TL %0.53 artışla 10.6939 seviyesinde, sterlin/TL de %0.74 artışla 12.6370 TL seviyesinde hareket ediyordu.

KKTC döviz piyasasında da aynı dakikalarda dolar 9.25 TL’den, Euro 10.74 TL’den, sterlin de 12.69 TL’den satılıyordu. Piyasada ortalama döviz alış kurları ise dolarda 9.18 TL, Euro’da 10.66 TL, sterlin de 12.60 TL düzeyinde.

TL BU HAFTA %3 ERİDİ

Eylül ayı başında 8.26’dan işlem gören kur, çekirdek enflasyon söyleminin faiz indirimi olarak değerlendirilmesiyle yükselişe geçti ve ardından TCMB’nin 100 bp faiz indirmesiyle rekor kırdı.

Sonrasında ise hem faiz indiriminin devam edeceğine dair gelişmeler olması hem de sınır ötesi harekat sinyallerinin verilmesiyle bu hafta %3’e yakın yükselen kur yeni zirveyi gördü.

Küresel piyasalarda haftaya yükselişle başlayan dolar, TÜFE verisinin ardından gerilerken çoğu gelişen ülke parası da bu hafta pozitif fiyatlanıyor.

TL’deki negatif ayrışmada faiz indirimi beklentilerinin etkisi büyük, ayrıca başkan yardımcılarının görevden alınması bağımsızlık ilkesinin de zarar görmesine neden oldu.

Gelecek hafta yapılacak PPK toplantısı öncesi kurdaki oynaklığın devam etmesi beklenirken son bir aydaki bu hızlı yükselişin enflasyonu da yükseltmesi ve %20 seviyesinin aşılması bekleniyor.

Türk Lirası, dolar/TL, sterlin/TL, Euro/TL, döviz, piyasa, KKTC piyasası, politikacı, Erdoğan, TCMB, döviz, enflasyon, sınır ötesi, operasyon, TÜFE, PPK, çekirdek enflasyon, döviz fırtınası,

Diğer Haberler

Başa dön tuşu