EkonomiManşetTürkiye

Dövizler uçtu TL fena çakıldı!

TC Merkez Bankası’nın faizi beklentilerin çok altında açıklaması Türk Lirası’nı çarptı.

TC Merkez Bankası’nın faizi beklentilerin çok altında açıklaması Türk Lirası’nı çarptı.

STERLİN 31.35’İ AŞTI
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın piyasa beklentilerinin altında gelen faiz adımından sonra piyasalarda hareketli saatler yaşandı. Açıklamanın ardından dakikalar içinde Türk Lirası karşısında dolar, Euro ve sterlinde %3’ün üzerinde artış yaşadı. Dün saat 16.00 itibarıyla Türkiye piyasalarında dolar %3.65 artışla 24.43 TL’ye; Euro %3.55 artışla 26.82 TL’ye; sterlin de %3.40 artışla 31.12 TL’ye fırladı. KKTC serbest piyasasında da dolar 24.50; Euro 26.95; sterlin ise 31.35 seviyesinden satıldı. Gram altın, %3 artışla 1,508 (bin 508) TL’ye çıkarak, tarihi rekorunu kırdı. Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi ise %2’nin üzerinde artış yaşadı.

‘NAS’A VEDA AMA
Öte yandan, Haziran ayı başında Hazine ve Maliye Bakanlığı görevini Nurettin Nebati’den devralan Mehmet Şimşek, ekonomide rasyonel politikalara dönüleceğini açıklamıştı. Şimşek’in göreve gelmesi TC Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın dini bir referans olan “nas”la ilişkilendirdiği ve “Faiz sebep, enflasyon sonuç” tezine dayandırdığı Yeni Ekonomi Modeli’nden geri dönüş olarak yorumlanırken, 27 ay sonra gelen faiz artışı bu yolda atılan ilk adımı oluşturdu. Ancak, bu adım piyasalara güven vermezken hem halkta hem de ekonomi dünyasında hayal kırıklığı yarattı.

EKONOMİSTLER NE DEDİ?

* Dr. Mahfi Eğilmez: An itibarıyla ikinci senaryodayız. Faiz artışını yapısal reformlar izlemezse ikinci senaryoda kalırız ve ekonomiyi toparlamak mümkün olmaz.

* Ekonomi yazarı Uğur Gürses: Enflasyonu, bunu patlatana temizletmeye kalkarsanız olacağı bu.

* Tunç Şatıroğlu: Beklentinin altında kalındığı sürece doğru yola girildiğinden bahsetmek mümkün değildir. %15 faizle enflasyonla mücadele edemezsiniz. Geçmiş olsun.

* İris Cibre: “Nas” şimdilik iptal. Fakat “izne ihtiyacımız yok” denecek boyutta bir karar da değil, tam tersi imaj oluştu “bu kadarına izin aldık”. Heyecan yarım kaldı, beklentilerin en dibi gerçekleşti…

Diğer Haberler

Başa dön tuşu