EkonomiGenelManşetTürkiye

Dövizler yılın zirve değerlerini yeniledi

Türk Lirası dövizler karşısında 2022 yılının en düşük değerlerinde kalmayı sürdürüyor. Döviz kurlarında, 20 Aralık 2021'den bu yana görülen en yüksek seviyeler güncellenirken, sabahın ilk saatleri itibarıyla TL’nin dolar, Euro ve sterlin karşısındaki kayıpları biraz daha arttı.

Türk Lirası dövizler karşısında 2022 yılının en düşük değerlerinde kalmayı sürdürüyor. Döviz kurlarında, 20 Aralık 2021’den bu yana görülen en yüksek seviyeler güncellenirken, sabahın ilk saatleri itibarıyla TL’nin dolar, Euro ve sterlin karşısındaki kayıpları biraz daha arttı.

Türk Lirası, Mayıs ayı başında başlayan değer kaybını bugün de sürdürürken, KKTC piyasasında döviz bürolarının tenha olduğu ve mecbur kalınmadıkça döviz satın alınmadığı dikkati çekiliyor.

Küresel enflasyonun arttığı bu yıl, Türkiye %73.5’lik oranla en yüksek enflasyona sahip ülkeler arasında yer alırken, para politikasında faiz artışının kullanılmaması ve TC Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın faizlerin daha da ineceğini açıklaması TL’yi savunmasız bırakıyor. Doların da dünyada yükselişini sürdürmesiyle beraber kur, güçlü dolar zayıf TL fiyatlamasıyla bugün yılın en yükseğine çıktı.

Gelecek hafta küresel tarafta Fed FOMC toplantısı, Türkiye içinde ise TCMB PPK toplantısı izlenecek. Fed’in 50 baz puan faiz artışı daha yapması beklenirken TCMB’nin %14 oranını yine sabit tutması bekleniyor. Sayıları az da olsa bazı analistler faiz indiriminin dahi olabileceğini söylüyor.

STERLİN 21.5’İN ÜZERİNE YERLEŞTİ

Dolar dün küresel bazda güçlenmeye devam ederken, TL, gelişen ülke paraları arasında en fazla değer kaybeden para birimi oldu. Bugün ise kayıplar daha az olmasına rağmen, dünkü kapanış değerlerinin üzerinde.

Türkiye piyasasında saat 10.55 itibarıyla dolar/TL son kapanışa kıyasla %40 artışla 17.2047 seviyesinde, Euro/TL %0.40 artışla 18.4216 seviyesinde, sterlin/TL de %0.18 artışla 21.5055 TL seviyesinde hareket ediyordu.

KKTC döviz piyasasında da aynı dakikalarda dolar 17.28 TL’den, Euro 18.54 TL’den, sterlin de 21.65 TL’den satılıyordu. Piyasada ortalama döviz alış kurları ise dolarda 17.17 TL, Euro’da 18.39 TL, sterlin de 21.51 TL düzeyinde.

Türkiye’de 10 yıllık gösterge tahvilin bileşik faizi %23.93 seviyesinde, 2 yıllık gösterge tahvilin bileşik faizi %27.16 seviyesinde bulunuyor.

GÖZLER ECB’YE ÇEVRİLDİ

Türkiye içinde öne çıkan bir verinin olmadığı yeni günde, küresel piyasalarda gözler Avrupa Merkez Bankası (ECB) faiz kararında olacak. ECB’nin yüksek enflasyonla mücadele kapsamında tahvil alım programını sonlandırması ve enflasyonu düşürmek için ileride faiz artırımına gideceğinin sinyalini vermesi bekleniyor. ECB kararının ardından Başkan Christine Lagarde basın toplantısı düzenleyecek.

Asya borsaları, gelişmiş ülke merkez bankalarının tahminlerden daha fazla faiz artırımına gidileceği endişeleriyle gerilerken, ECB’nin bugünkü para politikası kararı öncesinde ABD Hazine tahvil getirileri yükseldi. Dolar da yen karşısında 20 yılın zirvesini gördü. Japonya dışındaki Asya-Pasifik borsalarını izleyen MSCI endeksi Wall Street’te dün görülen düşüşlere paralel olarak yüzde 0,4 geriledi.

Petrol fiyatları, Çin’de ihracat verilerinin beklenenden daha güçlü açıklanmasının ardından 23 haftanın en yüksek seviyesine yakın seyrederken, Shanghai’de yeni kapanmalar kazancı sınırladı. Son olarak brent petrol vadeli işlemleri yüzde 0,3 artışla 123,93 dolar seviyesine kadar çıktı. Spot altın fiyatı ise 1.855 dolar civarında yatay.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu