KıbrısManşetSağlıkSürmanşet

Dr. Bölükbaşı: Salgınla mücadelede en önemli adım virüsün tespiti

GIYNIK Gazetesi’nin sorularını yanıtlayan Kolan British Hospital Başhekimi Op. Dr. Celal Bölükbaşı, PCR testleri ile antikor testleri arasındaki farklara değinerek, hangi testin ne zaman yapılması gerektiğini açıkladı

GIYNIK ÖZEL

Dünya genelinde Mart ayından beridir devam eden Covid-19 salgını, etkisini artırarak sürdürmeye devam ediyor. Covid-19 salgınıyla mücadelede en önemli konu hiç şüphesiz virüsün tespiti. Covid-19 virüsünün tespitinde kullanılan en yaygın ve güvenilir sistem ise PCR ve antikor testleri. Ülkemizde PCR testlerinin başarılı şekilde gerçekleştirildiği kurumlardan biri de Kolan British Hospital. GIYNIK Gazetesi’nin sorularını yanıtlayan Kolan British Hospital Başhekimi Op. Dr. Celal Bölükbaşı, PCR testleri ile antikor testleri arasındaki farklara değinerek, hangi testin ne zaman yapılması gerektiğini açıkladı.

“PCR, SEMPTOM OLMASA DAHİ VİRÜSÜ TESPİT EDER”

SORU: PCR mı? Antikor testleri mi? Hangi test ne zaman yapılmalıdır?

BÖLÜKBAŞI: Covid-19 PCR testi bireyin herhangi bir semptomu (belirtisi) olmasa bile, SARS-CoV-2 virüsünün taşıyıcısı olunması durumunda tanısını saptamaktadır. Bu test, ucunda küçük fırçalar bulunan ince bir çubukla boğaz ve burundan sürüntü örneği alarak virüsün tespiti esasına dayanmaktadır. Uygulaması kolay ve hızlı sonuç alınabilen bulaştırıcılığı saptamada halen en etkin testtir. Erken tanıyla sizin ve sevdiklerinizin virüs yayılımını en aza indirgemekte altın standarttır.

“ERKEN TESPİT VE TEMASLI TAKİBİ İÇİN PCR EN UYGUN YÖNTEM”

SORU: PCR testi ne zaman yapılmalıdır?

BÖLÜKBAŞI: Hastalık semptomları (yüksek ateş, kuru öksürük, isal, eklem ağrıları vs.) var ise, şüpheli temaslardan sonra, cerrahi işlem, tıbbi müdahalelerden önce ve yurt dışı çıkışlarından önce yaptırılabilir. PCR testlerinin etkin, yaygın kullanımıyla hastalıkla mücadelede erken izolasyon ve temaslı takibi başarıyla yapılabilmektedir.

“ANTİKOR TESTLERİ PCR İLE BİRLİKTE YAPILDIĞINDA…”

SORU: Antikor testleri nedir? PCR ile arasındaki farklar nelerdir?

BÖLÜKBAŞI: PCR testi, virüsün kendisini (viral ribonükleik asit [RNA]) tespit eder ve virüsün örnek alındığı dönem varlığını ortaya koyar. Antikor testleri ise; vücudun virüse verdiği cevabı (serolojik antikorlar) tespit eder.

Covid-19 antikor testleri geriye dönük virüs teması olup olmadığını, virüsle mücadelenin hangi döneminde olduğunu ve bağışıklık gelişip gelişmediğini gösterir. IgM erken dönem bağışıklık cevabını, IgG ise 15. günden sonra pozitifleşir ve bağışıklık kazanılmış olup olmadığını gösterir. PCR ile birlikte yapıldığında hastalığın hangi evresinde olduğu hakkında daha kesin bilgiler verebilmektedir.

Antikor testleri, kan alınarak kısa bir sürede sonuç verilebilen bir testtir ve çalışılması kolay, hızlı kart testlere göre daha güvenilir bir tanı yöntemidir. Kanda IgG ölçümleri sayesinde kişinin hastalıkla mücadele de kullanılan antikor vericisi olup olamayacağı da saptanmaktadır.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu