KıbrısManşetSağlık

Dr. Derlen Özgeç Ruso: Hastalar artık süreci çok ağır geçiriyor

Dr. Derlen Özgeç Ruso,“Güney Kıbrıs, İngiltere ve Türkiye’de olduğuna göre ve bize buralardan kişiler geldiğine göre mutasyonlu virüsün bizde de olabilir” diyerek “Hasta popülasyonu tamamen değişti” dedi

GIYNIK ÖZEL – ELİF DÜLGER

Pandemiyle mücadelede görev yapan hekimlerden biri olan Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Derlen Özgeç Ruso, katıldığı canlı yayında COVID-19 salgınına ilişkin son gelişmeleri değerlendirerek, “Salgında logaritmik bir artış söz konusudur. Eğer tedbirlere ve kurallara uymazsak bu sayılar daha yükselecek” şeklinde konuştu.

“HASTA POPÜLASYONUMUZ TAMAMEN DEĞİŞTİ”

Sürecin en başından itibaren salgınla mücadele eden Dr. Derlen Özgeç Ruso, daha önce hafif semptomlu vakaların geldiğini ancak ilerleyen süreçte gelen hasta popülasyonun şiddetli, ağır ve genç hastaların yoğun bakımına girdiği bir süreç olduğunu işaret ederek mutasyonlu virüsün ülkemizde olma ihtimalini değerlendirdi. Ruso, “Güney Kıbrıs, İngiltere ve Türkiye’de olduğuna göre ve bize buralardan kişiler geldiğine göre mutasyonlu virüsün bizde de olabilir” diyerek “Hasta popülasyonu tamamen değişti” dedi.

“EVLERDE POZİTİF KİŞİLERİN OLDUĞUNU DÜŞÜNÜYORUZ”

Yeni alınan kararlar hakkında değerlendirmede bulunan Ruso, hastalığın kuluçka döneminin 14 gün olduğunun altını çizerek, “Bilimsel kaynaklara göre kapanma en az 14 gün olmalı ve pozitif vaka sayılarına göre bu süre uzatılabilir” şeklinde konuştu. Daha önce tam bir kapanma olmadığı için vaka sayılarının yükseldiğini aktaran Derlen Özgeç Ruso, “Şuan bir kapanma sürecine girdik ancak PCR testlerinin yanına ek destek olarak antijen testlerinin kullanılması gerekiyor ve hızlıca testler yapılmalı. Evlerinde pozitif kişilerin olduğunu düşünüyoruz” dedi.

Evde karantina sürecine değinen Ruso, bu sürecin ciddi bir denetleme sürecine ihtiyaç olduğunu belirterek, “Önümüzdeki süreçte evde karantina gündeme gelebilir, kişiler sadece çekirdek ailesi ile temas halinde olmalı” dedi.

“HAYRETE DÜŞTÜK”

Bulaşın bu kadar yaygın olduğu bir süreçte ortaya çıkan PCR test kuyrukları karşısında “Hayrete düştük” diyen Ruso, “Bu görüntülerin acı meyvelerini bir kaç hafta içerisinde yiyeceğiz” ifadelerini kullandı.

Hastalığının süreciyle ilgili bilgi aktaran Dr. Derlen Özgeç Ruso, kolay süreçler değil yoğun bakımdaki hastalar için süreç çok zor geçiyor kişilerin ciddi solunum zorluğu çektiğini görüyoruz, daha önceki dönemdeki gibi hafif semptomlarla haftalık atlatılabiliyordu ancak şuan süreç ağır” diyerek hastalığın ciddi boyutunu gözler önüne serdi.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu