KıbrısManşetSağlık

Dr.Vudalı: “Pandemi ancak tüm dünya ülkeleri aşılanırsa biter”

Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Dr.Emre Vudalı; pandemi, aşı ve mutasyonlu virüs konularında merak edilenleri yanıtladı

GIYNIK ÖZEL

 

Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Dr.Emre Vudalı, Gıynık Web TV’de Covid-19 virüsü, mutasyonlu virüs ve uygulanan aşılar hakkında önemli açıklamalarda bulundu.

Mine İçsel’in sorularını yanıtlayan Vudalı ,ülkemizdeki günlük yapılan test sayılarının Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ne göre yeterli olduğunu söyledi. Yapılan test sayının değil kimlere test yapıldığının daha önemli bir konu olduğunu vurgulayan Dr.Vudalı; “doğru kişilere test yapıyoruz muyuz? bunu bilmemiz gerek” dedi.

Çift aşı koruyor ama bulaş konusu muallakta

Çift aşı konusunda da açıklamalarda bulunan Vudalı, aşıların koruma oranında etki sağladığını fakat bulaştırma açısından ne kadar etkili olduğunun bilinmediğini söyledi. Aşılanmış kişilerin virüsü bulaştırıp bulaştırmadığı konusu muallakta olduğu için en koruyucu yolun ülkedeki toplumsal bağışıklık oranının arttırılması ve risk grubundaki kişilerin bir an önce aşılanması olduğunu  belirten Vudalı ancak o zaman karantinasız girişlerin yapılabileceğini söyledi.

Antikor testleri ne kadar etkili?

Antikor yanıtı ile ilgili de bilgiler veren Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı, antikor testlerinin şuanda yapıldığını belirtti. Aşının koruyuculuk zamanının 1 yıl olduğu düşüncesinin olduğunu belirten Vudalı, bu sebeple antikor yanıtının tam anlamıyla hastalığı geçirip iyileşen kişilerde dahi ; hastalığı bir daha geçirmeyeceği anlamına gelmediğini söyledi. Aynı virüsün farklı sebeple artan antikor seviyesinde de vücuda girebilme ihtimali olduğunu söyleyen Vudalı, bu sebeple yalnızca antikor testinin yapılmasının net bir sonuç veremeyeceğini söyledi.

Bir tek aşı üretilmeli

Mutasyon konusuna da değinen Vudalı, influenza virüsünün- grip aşısı- her yıl farklılık göstermesinden dolayı, yine her yıl farklı bir aşı kullanıldığını hatırlatarak aynı durumun koronavirüs için de olabileceğini söyleyerek şöyle devam etti:

“Muhtemelen aşılar geliştirilecek ve dünyada en fazla görülen koronavirüs çeşidi o aşının içerisine toplanacak yine o aşılar üretilmeye başlanacak. Sadece 1 virüse karşı olmayacak. Hangileri baskınsa dünyada, onların hepsine etkili olacak olan aşının üretilmesi gerekiyor. Bu şekilde virüs bastırılabilir. Geleceğe dair düşüncem bu şekilde”

Pandemi ne zaman biter?

Koronavirüsün tüm dünyadan silinmesinin tek yolunun tüm ülkelerin aşılanması olduğunu söyleyen Vudalı, Dünya Sağlık Örgütü’nün de sürekli bu konuda açıklama yaptığı dile getirdi. En zengin ülkelerden en fakir ülkelere kadar aşılanma sürecinin bitmesi halinde pandeminin bitebileceğini söyleyen Dr.Vudalı, aksi halde aşılansak bile ülkeden ülkeye uğrayan mutasyonlu haliyle virüsün tekrardan vücutlara girebileceğini belirtti.

Dr.Emre Vudalı’nın açıklamaları için tıklayınız

 

 

 

Diğer Haberler

Başa dön tuşu