DünyaGenelKıbrısManşetSağlıkSiyasetToplumYaşam

DSÖ: Aşı aşı aşı!

Dünya Sağlık Örgütü Genel Direktörü Ghebreyesus, aşılamalardaki açık kapatılmadan salgınla etkili mücadelenin mümkün olmadığının altını çizdi.

DSÖ: AŞILANMAYAN TEHLİKEDE… Kovid-19’un hızla yayılan Omicron varyantının Delta varyantına göre “daha az şiddetli” olmasına rağmen özellikle aşı yaptırmayanları “hastanelik etmeye ve öldürmeye” devam ettiği uyarısında bulunuldu. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, örgütün Cenevre’deki merkezinde küresel sağlık uzmanlarıyla gerçekleştirdiği basın toplantısında, geçen hafta DSÖ’ye 15 milyon yeni vaka bildirildiğini ve bunun haftalık en yüksek küresel Kovid-19 vaka sayısı olduğunu söyledi.

OMICRON DA TEHLİKELİ… Ghebreyesus, “Giderek artan enfeksiyonlara, hemen hemen her ülkede Delta varyantının yerini alan Omicron sebep oluyor” dedi. Omicron’un Delta’ya kıyasla daha az ağır hastalıklara yol açmasına rağmen halen tehlike arz ettiğini vurgulayan Ghebreyesus, “Haftalık can kaybı sayısı neredeyse 50 binlerde ve bu çok fazla. Virüsle yaşamayı öğrenmek, bu ölüm rakamlarını kabulleneceğimiz anlamına gelmemeli” diye konuştu. Halen 90 ülkede nüfusun yüzde 40’ına Kovid-19 aşısı uygulanamadığını belirten Ghebreyesus, aşılamalardaki açık kapatılmadan salgınla etkili mücadelenin mümkün olmadığının altını çizdi.

BELÇİKA’DA ZORUNLU AŞILAMA GÜNDEMDE… Bu arada Belçika federal meclisi, Kovid-19’a karşı aşılanmanın zorunlu hale getirilmesini görüşmeye hazırlanıyor. Belçikalı milletvekilleri, zorunlu aşılamayı Sağlık Komitesinde gelecek hafta görüşecek. Komitede bir rapor hazırlanmasının ardından konunun meclis genel kurulunda ele alınması bekleniyor. Meclis Başkanı Eliane Tillieux’nün şubatta milletvekillerini olağanüstü toplantıya çağıracağı bildirildi. Belçika hükümeti daha önce sağlık çalışanlarına Kovid-19 aşısını mecburi hale getirmişti. 1 Nisan’dan itibaren aşılanmayan sağlık çalışanlarının işten uzaklaştırılacağı bildirilmişti.

KENYA AŞISIZ VATANDAŞLARINI DA ÜLKEYE ALMIYOR… Afrika ülkesi Kenya ise yurt dışından Kovid-19 aşısı olmadan dönen vatandaşlarına getirdiği ülkeye giriş yasağını uygulamaya koydu. Kenya Sivil Havacılık İdaresi Genel Direktörü Gilbert Kibe, aşı kartı olmayan Kenyalıların şu anda ülkeye girişine izin verilmediğini belirtti. Yasak kararının ardından 2 hafta boyunca havalimanlarında zorunlu aşılama yapan Kenya, hava yolu şirketlerine de aşısız kişilerin uçağa alınmaması talimatı göndermişti.

AŞILANMAYAN VERGİ ÖDEYECEK… Öte yandan Kanada’nın Quebec eyaletinde Covid aşısı olmayanların sağlık vergisi ödeyecekleri açıklandı. Kararı düzenlediği bir basın toplantısıyla duyuran Quebec Başbakanı Francois Legault, vergi miktarını henüz belirlemediklerini ancak yüksek bir meblağ ödeneceğini söyledi. Francois Legault, “Quebec’de nüfusun yaklaşık yüzde 10’u henüz aşı olmadı. Bu kesim, eyalette kalan herkes için mali yük oluşturuyor. Böylesi bir önlemin, fedekarlık yapan yüzde 90’lık kesime borcumuz olduğunu düşünüyorum” dedi.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu