DünyaEkonomiGenelKıbrısManşet

Dünya Bankası: Deprem hasarı 34,2 milyar dolar

Dünya Bankası Türkiye’deki 6 Şubat depremlerinin yol açtığı doğrudan hasar miktarını açıkladı

Banka, deprem bölgelerindeki yeniden inşa ve iyileştirme maliyetlerinin ise bu miktarın 2-3 katı olacağını açıkladı

Depremde yıkılan ve yıkılacak bina sayısı 202 bin adet olarak güncellendi. Bu binalarda 582 bin bağımsız birim (daire, dükkân) bulunuyor

1,2 MİLYON KİŞİNİN EVİ HASARLI…

Dünya Bankası, 6 Şubat’ta Türkiye’yi vuran iki büyük depremin yaklaşık 34,2 milyar dolarlık doğrudan fiziksel hasara yol açtığını, yeniden inşa ve iyileştirme maliyetlerinin ise bu miktarın iki ya da üç katı olabileceğini açıkladı. Bankanın Küresel Afet Sonrası Hızlı Hasar Tahmini (GRADE) raporu ayrıca, 1,25 milyon insanın evlerinin hasar görmesi ya da tamamen yıkılması nedeniyle evsiz kaldığını işaret ediyor. Banka Avrupa ve Orta Asya’dan sorumlu Başkan Yardımcısı Anna Bjerde söz konusu ilk hızlı hasar tespitinin 2021’deki ekonomik çıktının yaklaşık %4’üne denk geldiğini vurguladı. Bankanın Türkiye Ülke Direktörü Humberto Lopez ise depremler nedeniyle Türkiye’nin gayrisafi yurtiçi hasılasında ön görülen %3.5 ile %4’lük büyümenin en az yarım puan azalacağını tahmin ettiklerini de belirtti.

202 BİN BİNA YIKILDI-YIKILACAK…

Öte yandan, depremlerde yıkılan ve yıkılacak bina sayısı 202 bin adet olarak güncellendi. Bu binalarda 582 bin bağımsız birim (daire, dükkân) bulunuyor. TC Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından 11 şehirde toplam 1 milyon 250 bin bina incelendiğini, bu binaların 4 milyon 511 bin birimden (ev, dükkân vb.) oluştuğunu bildirdi. Türkiye’nin modern tarihindeki en ölümcül felaketlerinden olan 7.8 ve 7.5 büyüklüğündeki 6 Şubat depremlerinde resmi açıklamalara göre 44 bin 300’den fazla kişi hayatını kaybetti.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu