DünyaEkonomiGüney KıbrısManşet

Dünya “boş ev” sıkıntısı içinde

“Konutların çoğu yatırım amaçlı. Farklı toplum kesimlerini barındırmayan şehirler, zenginlerin eğlence parklarına dönüştü”

“Konutların çoğu yatırım amaçlı. Farklı toplum kesimlerini barındırmayan şehirler, zenginlerin eğlence parklarına dönüştü”

GÜNEY KIBRIS LİSTE BAŞINDA
Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü’nün (OECD) 2022 yılında hazırladığı raporuna göre, toplam konut stoğu içinde boş ev oranı en fazla olan ülkelerinde başında sırasıyla Malta, Japonya, Güney Kıbrıs, Macaristan, ABD, Finlandiya, Şili, Slovenya, Slovakya, Avustralya, İrlanda ve Kanada geliyor. Malta, Japonya, Güney Kıbrıs ve Macaristan’da boş evlerin mevcut konut stoğu içindeki payı, %12’nin üstünde. Bu oran ABD’de ise yaklaşık %11. Bu, ülkede yaklaşık 16 milyon konutun boş olduğu anlamına geliyor. OECD’ye göre boş konut oranının en düşük olduğu ülkeler arasında ise İzlanda, İsviçre ve İngiltere var. Bu ülkelerde boş konut oranı %3’ün altında.

ZENGİNLERİN EĞLENCE PARKLARI
Bu alanda dünyanın farklı yerlerinde kampanya yürüten Küresel Boş Evler Ağı adlı bir çatı yapılanması oluşturuldu. İngiltere merkezli Boş Evlerle İlgili Eylem Grubu yöneticilerinden Chris Bailey, BBC Türkçe’ye yaptığı açıklamada, dünyanın birçok kentinde boş ev sorunu olduğunu ve bunun konut krizini derinleştirdiğini vurguladı. “Emlak, dünyanın büyük kentlerinde hem şirketler hem de bireyler için çok güvenli bir yatırım aracına dönüşmüş durumda. Bu, konut satış fiyatlarını yükseltip konut bulmayı zorlaştırıyor. Ayrıca, bu konutlarda oturmayacak yatırımcıların oluşturduğu rekabet nedeniyle kira fiyatları da artıyor. Farklı toplum kesimlerini barındırmayan şehirler, zenginlerin eğlence parklarına dönüşüyor. Konut krizini çözme fırsatlarını kaçırıyoruz.”

İSTANBUL’DA YARIM MİLYONDAN FAZLA
OECD’nin listesinde Türkiye bulunmuyor. Ancak benzer bir sorun özellikle İstanbul’da yaşanıyor. İstanbul’da barınma sorunu, emlak piyasasındaki gelişmelere de paralel olarak büyümeye devam ediyor. Böyle bir dönemde kentte yüz binlerce boş evin bulunması da tartışma yaratıyor. İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Genel Sekreter Yardımcısı Buğra Gökce, Mayıs ayında yaptığı açıklamada, İstanbul’da yaklaşık 450-750 bin arası boş konut bulunduğunu söyledi. Buğra Gökce, önemli bir bölümünün yatırım amacıyla alınmış ikinci ve üçüncü evler olduğunu belirttiği bu boş konutların; konut erişimini kısıtlayan ve konut piyasasını dengesizleştiren önemli bir faktör olduğunu savundu.

 

Diğer Haberler

Başa dön tuşu