DünyaGenelManşet

Dünya felakete sürükleniyor

Rus tankları, 12 bin 500 askerle Ukrayna’nın doğusunda iki bölgeyi işgal etti. En büyük korku Putin’in durmayıp, tüm Ukrayna’yı işgale kalkışması. Bu durumda Avrupa 1945’ten beri görülmedik ölçekte siyasi ve ekonomik istikrarsızlığa sürüklenebilir. Kriz, Çin’i de içine alarak savaşa dönüşebilir

Rus tankları, 12 bin 500 askerle Ukrayna’nın doğusunda iki bölgeyi işgal etti. En büyük korku Putin’in durmayıp, tüm Ukrayna’yı işgale kalkışması. Bu durumda Avrupa 1945’ten beri görülmedik ölçekte siyasi ve ekonomik istikrarsızlığa sürüklenebilir. Kriz, Çin’i de içine alarak savaşa dönüşebilir

ÇERNOBİL NÜKLEER SANTRALİ RUS ASKERLERİNİN KONTROLÜNE GEÇTİ… Rusya – Ukrayna krizinde korkulan oldu. Rusya Devlet Başkanı Putin, dün sabah saatlerinde Ukrayna’nın doğusundaki Donbas’a özel askeri operasyon başlattıklarını duyurdu. Rus güçleri doğuda Donbas, kuzeyde Belarus ve güneyde Kırım’dan Ukrayna’ya girdi. Kiev yakınlarındaki havaalanı ve Çernobil’in Rus güçlerince ele geçirildiği açıklandı. Putin akşam saatlerinde yaptığı açıklamada “Parçası olduğumuz küresel ekonomik sisteme zarar vermeyeceğiz” mesajı verdi. İngiltere Başbakanı Johnson Rusya’yı İngiltere finansal sisteminin dışında bırakacak yeni yaptırımları duyurdu. ABD lideri Biden da Rusya’ya küresel ekonomik darbe vuracaklarını açıklayarak, çok ağır yaptırımlarda bulunacaklarını söyledi. Ukrayna lideri Zelenski ülkede genel seferberlik ilan etti.

UKRAYNA KENTLERİ BOMBALANIYOR… Putin’in savaş başlatan askeri operasyon açıklamasının ardından Ukrayna büyük saldırıların hedefi haline geldi. Ukrayna’nın askeri altyapılarına ve sınır muhafızlarına saldırı başlatan Rusya, birçok kenti bomba yağmuruna tuttu.

NATO VE ABD: ASKER GÖNDERME PLANIMIZ YOK… Rusya, üç farklı yönden Ukrayna’ya askeri saldırı gerçekleştirdi. Askerlerin kuzeyden Kiev yönünde; doğudan Donetsk, Luhansk ve Harkov’a doğru ilerlediği bildiriliyor. Bir yandan da güneyde Kırım’dan doğru bir hareket var. Çatışmaların küresel savaşa dönüşmesinden çekinen NATO ve ABD; Rus ordusunun karşısına asker çıkarmıyor. Ağır ekonomik yaptırımlarla Rusya’ya geri adım attırmayı hedefliyorlar. Rusya’nın saldırılarda 75 savaş uçağı kullandığını söyleyen ABD Savunma Bakanlığından üst düzey bir yetkili, Rusya’nın Ukrayna’ya 160’tan fazla füze fırlattığını ve kuzeyden ülkeye giren Rus güçlerinin Kiev’e daha da yaklaştığını açıkladı.

3. DÜNYA SAVAŞI KORKUSU… NATO Genel Sekreteri Stoltenberg yaptığı açıklamada, ‘Rusya’ya son çağrı yapıyorum. Bu savaşı durdurun. Yüzyılın en büyük savaşı olacak’ dedi. Ukrayna Ankara Büyükelçisi Vasyl Bodnar, ”Bugünü hiç bir zaman unutmayın, 24 Şubat’ta dünya değişti Artık hepimiz savaştayız” dedi. Avrupa Konseyi Başkanı Von Der Leyen Avrupa’ya savaşın dönmesinin Putin’in sorumluluğu olduğunu söyledi. Avrupa Birliği Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, “2. Dünya savaşından beri en kara gün. Bu güne kadar görülmemiş ağır yaptırım uygulayacağız” dedi.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu