DünyaEkonomiGenelManşet

Dünyada 260 trilyon dolarlık konut var

Küresel çapta, gayrimenkulün değeri her geçen gün artıyor

Küresel çapta, gayrimenkulün değeri her geçen gün artıyor

Küresel çapta konut amaçlı gayrimenkullerin değeri 260 trilyon dolar olarak tahmin ediliyor

Her yıl yaklaşık 5,5 milyar metrekare bina inşa ediliyor. Bu miktar her hafta Paris büyüklüğünde bir şehir inşa etmekle eşdeğer

GAYRİMENKUL DEĞERİ 260 TRİLYON

Verilere göre, dünyadaki gayrimenkullerin değeri her geçen gün artıyor. Küresel çapta konut amaçlı gayrimenkullerin değeri 260 trilyon dolar olarak tahmin ediliyor. Bu rakam, küresel çaptaki gayri safi yurtiçi hasılasından (GSYİH) birkaç katını aşarken, bu gayrimenkullerin yatırımcılarına hala çok para kazandırdığı tahmin ediliyor.

HER HAFTA BİR PARİS

Uzmanlar dünya genelinde yaklaşık 255 milyar metrekare bina bulunduğu belirtirken, her yıl yaklaşık olarak 5,5 milyar metrekare bina inşa ediliyor. Bu miktarın her hafta Paris büyüklüğünde bir şehir inşa etmekle eşdeğer olduğu hesaplandı. Öte yandan, küresel çapta, gayrimenkullerin değerinin her geçen gün artmasının, evsizlik sorununu da büyüttüğüne dikkat çekiliyor.

EVSİZLER DE ARTIRIYOR

Konut krizi nedeniyle birçok ülkede, yüzlerce şehirde evsizler orduları ciddi şekilde artarken, sürekli artan konut maliyetleri ise sorunun endişe verici bir boyuta ulaşmasına neden oluyor. Geçtiğimiz yılın son çeyreğinde açıklanan verilere göre dünya üzerinde 1.8 milyardan fazla insan yeterli konuta sahip değil. Veriler ayrıca, her yıl tahminen 15 milyon kişi zorla evinden çıkartıldığını, 150 milyon kişinin ise hayatını evsiz olarak sürdürdüğünü gösteriyor.

FİNANSAL ARAÇ KONUT

Uzmanlara göre, konutun finansal bir araç olarak kullanılmaya başlanması, konut krizinin niteliğinin değişmesini de beraberinde getirdi. Finansallaşma olarak bilinen; konutlara, bir insan hakkı ve onurlu bir yaşamın temeli olarak değil, bir meta olarak öncelik tanıyor. Hükümetler; ekonomik aktörlere fayda sağlayan düşük faiz oranları, tercihli vergi uygulamaları ve niceliksel/parasal genişleme politikaları sunarken kiracılar için sıkıntı çözülmüyor. Dünya genelinde milyonlarca ev boş tutulup milyonlarca insan sokaklarda uyurken, evlerin değeri de artıyor.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu