Geçen hafta küresel piyasalarda ABD enflasyonunun 39 yılın zirvesine çıkması öne çıkan gündem maddesiydi.
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın anketinde yıl sonu enflasyon beklentisi yükselirken, Hazine ve Maliye Bakanı Nebati’nin enflasyona yönelik değerlendirmeleri dikkat çekti.
GEÇEN HAFTA ÖNE ÇIKAN 7 GELİŞME
1- ABD’de enflasyon 39 yılın zirvesinde
ABD’de yıllık enflasyon Aralık’ta yüzde 7 olarak kaydedildi. Böylelikle yıllık enflasyon Haziran 1982’den bu yana en yüksek seviyeye çıktı.
Aralık ayında tüketici fiyatları aylık bazda ise yüzde 0,6 arttı. Bu veriye ilişkin beklenti yüzde 0,5 olarak belirlenmişti. Çekirdek enflasyon göstergesi olarak kabul edilen gıda ve enerji hariç tüketici fiyat endeksi Aralık’ta bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 5,5 arttı. Beklenti yüzde 5,4 yönündeydi.
Aylık bazda ise gıda ve enerji hariç tüketici fiyat endeksi yüzde 0,6 arttı. Ekonomistler bu veri için yüzde 0,5’lik artış bekliyorlardı. Bloomberg anketine katılan ekonomistlerin beklentisi yıllık enflasyonun yüzde 7 olması yönündeydi.
2- Türkiye’de enflasyon beklentilerinde yükseliş sürüyor
Piyasanın enflasyon beklentilerindeki yükseliş Ocak ayında da devam etti. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın reel sektör ve finansal sektör temsilcileri ve profesyonelleri ile yaptığı ocak ayı Piyasa Katılımcıları Anketi’nde yıl sonu enflasyon beklentisi yüzde 29,75 oldu. 12 ay sonrası enflasyon beklentisi ise yüzde 25,37 olarak kaydedildi. Ankette yıl sonu Dolar/TL beklentisi 16,13 oldu.
3- Kur dönüşümünde bankalara komisyon ertelemesi
Dövizden TL’ye dönüşüm oranı, 15.04.2022 itibarıyla yüzde 10’a, 08.07.2022 itibarıyla yüzde 20’ye ulaşan bankalara 2022 sonuna kadar döviz zorunlu karşılıklardan alınan yıllık yüzde 1,5 komisyonun uygulanmayacağı açıklandı.
4- “Enflasyon Ocak’ta pik yapar ama Haziran’a tek haneyle gireceğiz”
Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, Bloomberg’e enflasyonun Ocak’ta pik yapacağını fakat 2023 seçimlerine Türkiye’nin enflasyonda tek haneyle gireceğini söyledi. Bakan Nebati, kur korumalı mevduat ürününde Çarşamba akşamına kadar yaklaşık 300 bin kişinin yararlandığını belirtirken toplam büyüklüğün 126 milyar lirayı geçtiğini, bunun da yaklaşık yüzde 15’inin döviz tevdiat hesaplarından geldiğini ifade etti.
5- Döviz mevduatlarında hızlı düşüş
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) verilerine göre döviz mevduatları 7 Ocak haftasında 2,8 milyar dolar geriledi. Veriler ilgili haftada hem gerçek hem de tüzel kişilerin döviz mevduatlarında düşüş yaşandığını gösterdi.
6- Sıfır araçlar için ÖTV matrah limitleri değiştirildi
Resmi Gazete’de yayımlanan Cumhurbaşkanı kararıyla otomotivde sıfır araçlar için alınacak Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) matrah limitleri değiştirildi. Karara göre, Motor 1600 santimetre küp (cm3) geçmeyenler için yüzde 45, 50, 80 şeklinde üç farklı dilimde uygulanan ÖTV oranlarına ara kademeler eklendi.
7- Cari denge 3 ay sonra açık verdi
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Kasım ayına ilişkin ödemeler dengesi istatistiklerini yayımladı. Veriler cari dengede 3 ay sonra yeniden açık verildiğini gösterdi. Kasım’da 12 aylık cari açık 14,3 milyar dolar oldu. Verilerde net hata noksandaki yüksek fazla dikkat çekti. Net hata noksan 4,46 milyar dolarla tarihin en yüksek ikinci fazlasını kaydetti.