DünyaEkonomiManşetTürkiye

Dünya’da ve Türkiye’de 7 başlıkla bu hafta nasıl geçti?

Dünya’da ve Türkiye’de bu hafta ekonomi gündemleri fazla sert değildi. Ülkelerin normalleşemeye geçme çabaları sürerken, ekonominin çarkları da ağır ağır dönmeye başladı

Dünya’da ve Türkiye’de bu hafta ekonomi gündemleri fazla sert değildi. Ülkelerin normalleşemeye geçme çabaları sürerken, ekonominin çarkları da ağır ağır dönmeye başladı.

Türkiye’de 1 Temmuz’dan itibaren sokağa çıkma kısıtlamalarının kaldırılacak olması, Fed Başkanı Jerome Powell’ın enflasyona yönelik açıklamaları, yerli aşının isminin belirlenmesi, Hepsiburada’nın Nasdaq’ta gerçekleşecek halka arzı, esnafa hibe desteğinde başvuru tarihi uzatılması, ABD Biden’ın altyapı planı için anlaşmaya varması, Bakan Elvan’ın ikinci çeyrek büyüme beklentisine yönelik açıklaması en önemli konu başlıkları oldu.

EKONOMİ GÜNDEMİNE GİREN BAŞLIKLAR

1) Erdoğan: 1 Temmuz’da başlamak üzere sokağa çıkma kısıtlamalarını kaldırıyoruz: Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Kabine Toplantısı’nın ardından yaptığı açıklamada, “1 Temmuz’da başlamak üzere sokağa çıkma kısıtlamalarını kaldırıyoruz. Toplu taşımada seyahat kısıtlamaları sona eriyor. 1 Temmuz itibarıyla kamu kurum ve kuruluşlarında normal mesai düzenine geçiliyor” dedi

2) Türkiye’nin aşısının ismi ‘TURKOVAC’ oldu: TC Cumhurbaşkanı Erdoğan, üçüncü fazının ilk uygulaması gerçekleştirilen yerli Kovid-19 aşısıyla Türkiye’de artık yeni bir dönemin kapılarının aralandığını belirterek, aşının adının “TURKOVAC” olduğunu açıkladı.

Erciyes Üniversitesi ile Türkiye Sağlık Enstitüleri Başkanlığı tarafından geliştirilen aşının, hali hazırda Türkiye’de en ileri düzeye ulaşmış çalışma olduğunu anlatan Erdoğan, ilk yerli aşının bu seviyeye gelmesinde emeği geçen bilim insanlarına teşekkür etti.

3) Powell, “Enflasyondaki yükseliş yumuşayacak”: ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Jerome Powell, Temsilciler Meclisi’nde yaptığı sunumda, “Enflasyondaki yükseliş yumuşayacak. ABD’nin 1970’lerdeki enflasyonu yaşaması mümkün değil” dedi.

Jerome Powell, “Yüksek enflasyon geçici, enflasyon azalacak. Enflasyondaki yükselişin ekonomiye uzun vadeli etkisi olacağını düşünmüyorum. Son görüşmemizden bu yana, ekonomi sürekli iyileşme gösterdi. Aşının yaygınlaşması, toparlanmaya güçlü destek olmak için benzeri görülmemiş destek paketleri ve maliye politikası bir bütün oldu. Ekonomik faaliyet ve istihdamdaki göstergeler güçlenmeye devam ederken bu yıl reel GSYİH, on yıllardır en hızlı artış oranını kaydetme yolunda” dedi.

4) Hepsiburada’nın halka arzı 738 milyon dolara ulaşabilir: Hepsiburada Nasdaq halka arzında 56,7 milyon adet hisse satışa sunacak. Şirket için hisse başına öngörülen fiyat ise 11-13 dolar civarında.

Morgan Stanley & Co. LLC, J.P. Morgan Securities LLC and Goldman, Sachs & Co. LLC, Hepsiburada halka arzıyla ilgili lider aracı kurumlar olarak görev yaparken, BofA Securities, Inc. ve UBS Securities LLC de alt aracı kurumlar olarak hizmet verecek.

5) Esnafa hibe desteğinde başvuru tarihi uzatıldı: Esnaftan gelen talep sonucunda hibe desteğinde başvuru tarihi uzatıldı. Twitter hesabından açıklama yapan Ticaret Bakanı Mehmet Muş, “Bakanlığımızca esnaf ve sanatkarlarımız ile gerçek kişi tacirlerimize verilen 3 bin ve 5 bin TL’lik hibe desteğinin son başvuru tarihini gelen talepler üzerine 1 Temmuz 2021 Perşembe saat 23:59’a kadar uzattık.” ifadelerini kullandı.

6) Biden 559 milyar dolarlık altyapı planı için anlaşmaya vardı: ABD Başkanı Joe Biden, bir grup Demokrat ve Cumhuriyetçi senatörle 559 milyar dolarlık bir altyapı planı üzerinde geçici bir anlaşmaya vardığını söyledi.

Joe Biden, Beyaz Saray’da gazetecilere yaptığı açıklamada, Anlaşmaya vardık, ancak bu tasarı Cumhuriyetçilerin karşı çıktığı şeye yüz milyarlarca daha fazla harcayacak ayrı bir mevzuatla birlikte hareket edecek ve çift hatlı bir sistem olacak” dedi.

7) Elvan: 2. çeyrekte yüzde 20’ler düzeyinde büyüme bekliyoruz: TC Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan, Türkiye ekonomisinde 2021 yılı ikinci çeyreğinde yüzde 20’ler civarında bir büyüme beklediklerini söyledi. Elvan, “Aşılamada son haftalarda önemli bir ivmelenme söz konusu, bu durumun çok kısa sürede turizm başta olmak üzere hizmetler setörüne canlanma getireceğini düşünüyorum” ifadelerini kullandı.

Diğer Haberler

Göz Atın
Kapalı
Başa dön tuşu