KıbrısManşetToplum

Dünyanın diline düştük!

The Guardian: “Rusların paraları Kuzey Kıbrıs’ta inşaat patlamasını nasıl körüklüyor?”

The Guardian: “Rusların paraları Kuzey Kıbrıs’ta inşaat patlamasını nasıl körüklüyor?”


YAPTIRIMSIZ YAŞAM
Kuzey Kıbrıs’taki inşaat patlaması ile Rusların parası arasındaki ilişkiler artık dünyanın diline düştü. Bu konudaki son haber, İngiltere’nin en ciddi ve en etkili gazetelerinden The Guardian’da yer aldı. Uluslararası Araştırmacı Gazeteciler Konsorsiyumu’nun (ICIJ) Güney Kıbrıs’la ilgili raporu bomba etkisi yaratırken, Guardian konunun Kuzey Kıbrıs bacağına dikkati çekti. Gazete, “Rus parası Kuzey Kıbrıs’ta inşaat patlamasını nasıl körüklüyor?” başlığıyla yayınladığı haberinde, Kıbrıs’ın güneyinde kısıtlamalara maruz kalan Rusların Kıbrıs’ın kuzeyine geçtiği ve yaptırımsız bir yaşam sürdükleri ileri sürüldü.

“YENİ LİMASOL”
Guardian, bir Ukraynalı’nın “Burada çok sayıda Rus var ve evet ben Ukraynalıyım ama hepimiz burayı seviyoruz. Kara parayı harcamak istiyorsun, soru sorulmuyor. Ev almak istiyorsunuz soru sorulmuyor. Bankaların sürekli ‘bunu nereden aldın, şunu nereden aldın?’ diye sorduğu Londra gibi değil” dediğini aktardı. Haberde, Rus oligarkların İskele bölgesine “yeni Limasol” adını verdiği anlatılırken, bölge “Bir zamanlar sıradan bir kasaba olan İskele, şimdiler demir ve ağır beton altında kalıyor. Kiril alfabesiyle yazılmış mağaza tabelaları, ‘rüya hayatı’ vaat eden reklam panoları, lüks otomobil bayileri ve kripto para mağazalarıyla dolu” ifadeleriyle tanımlandı.

BİR KARA DELİK
Guardian, yerel avukatların bir gecede zengin olduklarına ve Rusların tercih ettiği tatil yerlerindeki bar ve restoranların şampanya partileriyle renklendiğine dair haberlerin sıkça anlatıldığına işaret ettiği haberinde, siyaset bilimci Sertaç Sonan’ın inşaat patlamasını “para basma işi” olarak tanımladığını ve  “Burası karanlık bir alan, şaibeli işler yapmak isteyen herkes için mükemmel” dediğini de aktardı. Haberde, İngiliz yüksek komiseri İrfan Sıddık’ın da bir toplantıda Kuzey’i bir “kara delik” olarak tanımladığına ve “Kara para aklama sorunu artık Kuzey’de de mevcut ve bu bizim için bir zorluk” dediğine işaret edildi.

“TÜRK-RUM ORTAK ÇALIŞMASI”
Rusların Kuzey Kıbrıs’a yönelmesine rağmen (resmi rakamlar yalnızca bu yıl 39 binden fazla kişinin buraya yerleştiğini gösteriyor) analistlerin, uzun süredir Güney Kıbrıs’ta faaliyet gösteren avukatlar ve muhasebeciler ağına temiz raporu vermekten çekindiğine de vurgu yapıldı. Guardian ayrıca, Kıbrıslı Rum avukatların, Rus müvekkillerinin portföylerini devralma konusunda Kıbrıslı Türk meslektaşlarına yardım ettiğine dair çok sayıda söylenti bulunduğuna da dikkati çekti.

 

 

Diğer Haberler

Başa dön tuşu