EkonomiKıbrısManşet

Dünyanın en büyük üç ekonomisi; Çin, ABD ve Euro bölgesi tökezliyor

Rusya-Ukrayna savaşı, sadece 6 ayda dev ekonomilerin dahi belini büktü. IMF ve IIF yaklaşan tehlikeye işaret etti.

Rusya-Ukrayna savaşı, sadece 6 ayda dev ekonomilerin dahi belini büktü. IMF ve IIF yaklaşan tehlikeye işaret etti

 

Küresel resesyon tehlikesi kapıda

 

Dünyanın en büyük üç ekonomisi; Çin, ABD ve Euro bölgesi tökezliyor, bunun küresel sonuçları sert olacak

 

SAVAŞ 6 AYDA EKONOMİLERİ ÇARPTI

Rusya’nın Ukrayna’da başlattığı savaş, sadece 6 ayda küresel ekonominin belini büktü. Uluslararası Para Fonu (IMF) “Kasvetli ve belirsiz” başlığını taşıyan, Dünya Ekonomik Görünümü raporunda, savaş ve enflasyonun etkilerinin kontrol altına alınmaması halinde, dünyanın son 50 yılın en kötü ekonomik resesyonunun eşiğine gelebileceği uyarısında bulundu. S&P Global tarafından Salı günü açıklanan Ağustos ayı öncü Küresel Hizmet ve İmalat PMI verileri, özellikle Avrupa’da beklentilerin de üzerinde bir yavaşlamaya işaret ederken, Uluslararası Finans Enstitüsü (IIF) Başkanı Robin Brooks’a göre de “Küresel resesyon geliyor”.

 

DEV EKONOMİLER TÖKEZLİYOR

IMF baş ekonomisti Pierre-Olivier Gourinchas, “Görünüm Nisan’dan bu yana ciddi şekilde karardı. Dünya, bir öncekinden sadece iki yıl sonra yeniden küresel resesyonun eşiğine gelebilir. Dünyanın en büyük üç ekonomisi; Çin, ABD ve Euro bölgesi tökezliyor ve bunun küresel görünüm için büyük sonuçları olacak” dedi. Son öngörülerinin “olağan dışı şekilde belirsizliklerle dolu” olduğuna vurgu yapan IMF, Ukrayna’daki savaşın enerji ve gıda fiyatlarını yukarı çekmesiyle risklerin arttığını, bunun da enflasyonu ve parasal sıkılaşmayı daha da artırabileceğini belirtti.

 

EURO BÖLGESİ DERİN RESESYONA GİRİYOR

Euro Bölgesi’nin en büyük ekonomileri Almanya, Fransa ve İtalya yanında birlikte ayrılan İngiltere’nin imalat sektörü; Ağustos öncü PMI verilerine göre enerji fiyatlarındaki sıçramaya paralel olarak daralmaya devam ediyor. IIF Başkanı Brooks, PMI verileri sonrası yaptığı açıklamada “Küresel resesyon geliyor. Almanya’da ve İtalya’da gelecek döneme ilişkin siparişlerden stokların çıkartılması yoluyla hesaplanan ölçüt şimdiden 2008 krizindeki kadar kötü. Ve bu veriler enerji fiyatlarındaki son yükselişleri henüz yansıtmıyor. Euro Bölgesi derin bir resesyona giriyor” ifadelerini kullandı.

 

DOLARDA GÜÇLENME SÜRECEK

Fed Başkanı Jerome Powell’in yarınki Jackson Hole konuşmasında ‘ne pahasına olursa olsun’ enflasyonu düşürmek için faiz artırımlarına agresif şekilde devam edileceğinin sinyalini vereceği beklentileri güçlenmiş durumda. Bu mesajla dolar endeksinin daha da hızlanması ve euro/dolar paritesinde yeni diplerin görülmesi bekleniyor. Almanya gibi ekonomilerde gazın sanayiden kesilip hanelere yönlendirmeye devam ederken, bu krizin Euro’da yeni düşüşler yaratması bekleniyor. Société Generale stratejistleri Avrupa’nın gaz krizini “Demokles’in kılıcı” ifadeleriyle nitelendiriyor.

 

Diğer Haberler

Başa dön tuşu